Gündem Üniversite hastanelerinin toplam borcu 2.7 milyar TL

Üniversite hastanelerinin toplam borcu 2.7 milyar TL

13.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, borç batağındaki üniversite hastanelerine obez benzetmesi yaptı. 60 üniversite hastanesinin toplam borcunun 2.7 milyar TL olduğu öğrenildi

Üniversite hastanelerinin toplam borcu 2.7 milyar TL

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin borcu 650 milyon TL’ye ulaştı. Ankara’nın en büyük üniversitelerinden Hacettepe’nin 230 milyon TL, Gazi Üniversitesi hastanesinin ise 110 milyon TL borcu bulunuyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, borçlu üniversite hastanelerini, “hareket etmekte zorlanan obez üniversiteler” şeklinde tanımlayarak, bu kurumlarla ilgili yeni bir planlamanın gündeme alınması gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Oralardaki sıkıntıları masaya yatırmak gerekiyor. Suçlu aramaya gerek yok. Borcu kapatmak yetmiyor. Reel yönetimler ve yol haritalarıyla borç azaltılabilir. Yunanistan örneği var önümüzde. Yunanistan borcunu hep borçla kapatmaya çalıştı ama olmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son 4 yılda vakıf üniversitelerine bağlı hastaneler hariç 60 üniversite hastanesinin borcu 1,4 milyar liradan, 2,7 milyar liraya çıktı. 2010’da 22 üniversite hastanesinin 380 milyon lira olan borcunu devlet ödedi. Eğer devlet söz konusu borçlara o zaman müdahale etmeseydi bugünkü toplam borç 3,7 milyar TL’leri bulacaktı. En borçlu hastaneler arasında İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa hastaneleri bulunuyor. İki hastanenin toplam borcu 650 milyon TL. Ankara’nın en büyük hastaneleri arasında bulunan Hacettepe Üniversitesi ise yıllardır 230 milyon TL borcu ödemenin yollarını arıyor. Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin borcu ise 110 milyon TL.

Arazisini satıyor

Hacettepe Üniversitesi, Ankara’nın en gözde yerlerinden olan Beytepe’deki 350 dönüm arazisini borçları ödemek için satışa çıkardı. İlk iki ihalede teklif gelmeyince, üçüncü kez ihale edilen arazinin bedeli 900 milyondan 800 milyona düştü. Rektör Murat Tuncer, “Üniversiteyi 270 milyon TL borçla devraldık. Şu anda da 230 milyon TL. Hem bu borcun kapatılması hem de eğitim, nükleer mühendislik, hukuk, inşaat, çevre mühendisliği fakülteleri ile nüfus etütleri merkezi yatırımı için 600 milyon lira finansman ihtiyacımız var” demişti.

Haberin Devamı

Yunanistan örneği

Müezzinoğlu, borçlu üniversite hastanelerinin durumunu değerlendirirken, şunları kaydetti:

“Gövdesi büyük olan Çapa ve Cerrahpaşa gibi üniversite hastaneleri borç içinde. Yani hareket etmekte zorlanan obez üniversiteler var. Oralardaki sıkıntıları masaya yatırmak gerekiyor. Suçlu aramaya gerek yok. Borcu kapatmak yetmiyor. Çünkü daha önce de oldu. Orası reel yönetimler ve yol haritalarıyla borcu azaltabilir. Yunanistan örneği var önümüzde. Yunanistan borcunu hep borçla kapatmaya çalıştı ama olmadı” diye konuştu.