Gündem Üniversite kadar şehir de önemli

Üniversite kadar şehir de önemli

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrencileri, gittikleri şehre hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük katkı sağlıyor. Bunun farkına varan şehirler, sundukları hizmetler ve etkinliklerle öğrencileri kazanmak için yarışıyor.İstanbul, Ankara, İzmir her daim gözde. Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Gaziantep, Konya gibi şehirler ise son yıllarda yükselişte. Sizler için öğrenciliğin keyifli geçtiği şehirleri derledik.

Üniversite kadar şehir de önemli

Üniversite sayısı 200’e yaklaştı, tüm şehirlerde en az bir üniversite var. Hatta İstanbul’da 50’yi aşmış durumda. Üniversiteler adeta bacasız fabrika. Öğrenciler ulaşım, barınma, yeme içme, eğlence gibi harcamalarıyla gittikleri şehre ekonomik katkı sağlıyor. Bunun farkına varan şehirler de öğrencileri çekebilmek için pek çok olanaklar sunuyor.

Haberin Devamı

Tercihlerde son iki güne girilirken, üniversite ve bölüm seçimi kadar şehir seçiminin de önemli olduğunu hatırlatmakta yarar var. Çünkü gittikleri şehre uyum sorunu yaşayan öğrencilerin bir kısmı üniversiteyi bırakırken bir kısmı yatay geçişten yararlanarak başka şehirlerdeki üniversitelere geçiş yapıyor. İşte bu nedenle adaylar en az iki yılını geçirecekleri üniversitelerin bulunduğu şehrin öğrenciye bakış açısı, sunduğu sosyal ve ekonomik olanaklar, yaşam maliyeti gibi kriterleri de dikkate alması gerekiyor. Biz de öğrencilerin tercihlerinden yola çıkarak, öğrenci şehirlerini sizler için derledik:

En gözde şehir İstanbul

İstanbul, 55 üniversitesi ve 1 milyon 250 bin öğrencisiyle en fazla üniversitenin ve öğrencinin bulunduğu şehir. En gözde üniversitelerin de yer aldığı şehir, tarihi güzelliklerinin yanı sıra kültürel etkinliklerin ve eğlencenin de merkezi. Üniversite hayali kuran adayların tercihlerinde ilk sıralarda yer alan İstanbul’da, kendi harçlığını çıkarmak isteyen öğrenciler için pek çok iş imkanı bulunuyor. Yine belediyeler de ücretsiz yurt, kurs gibi olanakların yanı sıra burs bulmaları konusunda da öğrencilere destek oluyor.

Haberin Devamı

Ankara’ya ulaşım rahat

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinin bulunduğu Ankara’da 16 üniversitede 560 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin ortasında bulunması nedeniyle her şehirden ulaşım çok rahat. Memur şehri olarak anılan Ankara, öğrenciler için de yaşaması kolay ve güvenli bir şehir. Kültür sanat etkinlikleri, eğlence ve çalışma olanakları açısından İstanbul’un gerisinde kalıyor ancak ekonomik olarak daha uygun. Barınma konusunda öğrenciler bir sıkıntı yaşamıyor. Sıcak illerden gelenlerin en büyük şikâyeti soğuk geçen kış ayları.

İzmir’de hayat çok renkli

6 üniversitesinde, 330 bin öğrencinin okuduğu İzmir, kaliteli eğitimin yanında modern ve eğlenceli yaşam tarzıyla renkli bir öğrencilik hayatı sunuyor. Büyük şehrin tüm imkânlarına sahip olmasına rağmen İstanbul, Ankara kadar pahalı değil. Şehirde barınma, ulaşım, yeme içme dahil yaşam maliyeti oldukça uygun. Tatil yörelerine yakınlığı nedeniyle de öğrencilerin tercihlerinde yer alan İzmir’de kimi belediyeler öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak için barınma, yemek, burs gibi konularda öğrencilere yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Bursa iş olanağı sunuyor

Bursa’da, Uludağ, Bursa Teknik üniversiteleri ile Faruk Saraç Meslek Yüksekokulu bulunuyor. 128 bin öğrencinin eğitim gördüğü şehirde bir öğrencinin ihtiyacı olan her şey var. İstanbul’a ulaşımın kolay olduğu şehir tarihi ve doğal güzellikleriyle öğrencilere çeşitli etkinliklere katılma olanağı sunuyor. Sanayi alanında hızlı büyüdüğü için göç alan şehirde yaşam maliyeti artmış durumda. Ancak bu durum diğer taraftan öğrenciler için zengin staj ve iş olanakları sağlıyor.

Kocaeli, İstanbul’a yakın

Kocaeli ve Gebze Teknik üniversitelerinin bulunduğu şehirde 160 bin öğrenci okuyor. Kocaeli’nin en önemli avantajı İstanbul’a yakın olması. Öğrenci servisleri ve belediye ile şehirlerarası firmaların otobüsleriyle Kocaeli’den 1 saatte, Gebze’den yarım saatte İstanbul’a gidilebiliyor. Sanayinin gelişmiş olduğu Kocaeli’de staj ve iş olanakları da oldukça fazla.

Haberin Devamı

Sanayi şehri Gaziantep

Türkiye’nin sanayi şehirleri arasında yer alan Gaziantep’te, Gaziantep, Hasan Kalyoncu ve Sanko üniversiteleri bulunuyor, bu üniversitelerde 109 bin öğrenci okuyor. Son yıllarda Suriye’den aldığı göçle artan nüfus, şehirde ev fiyatları, yeme içme gibi yaşam maliyetlerini artırmış durumda. Ancak ulusal ve uluslararası şirketlere ev sahipliği yapan şehirde öğrencilerine staj ve iş olanakları sunuluyor. Öğrenciler çalışarak kendi masraflarını karşılama fırsatı bulabiliyorlar.

Konya’da kendi semtleri var

Konya’da 4 üniversitede 236 bin öğrenci eğitim görüyor. Şehirde yer alan Bosna Hersek Mahallesi, Türkiye’de en çok öğrencinin yaşadığı semt olarak ünlenmiş durumda. Konya, öğrencilere ucuz, güvenli ve sakin bir hayat sunuyor. Şehrin merkezi konumu nedeniyle özellikle hızlı trenle Ankara başta olmak üzere çeşitli şehirlere ulaşım çok rahat. Şehirde yaşayan öğrenciler etkinliklerin azlığından şikâyetçi ancak bu konuda üniversitelerdeki öğrenci kulüpleriyle çözüm bulmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Eskişehir öğrenci odaklı

Eskişehir tam anlamıyla öğrenci şehri. Anadolu ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinin bulunduğu şehirde her şey öğrenciler için düşünülmüş. Avrupa şehirlerini aratmayan modernlikteki şehir, sosyal aktiviteler yönünden de oldukça zengin. Barınma, yeme içme, ulaşım gibi konularda ise büyük şehirlerden daha uygun.

Çanakkale öğrenciyi seviyor

Modern ve küçük bir şehir olan Çanakkale, öğrencilere güvenli ve özgür bir yaşam sunuyor. 18 Mart Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 85 bine ulaşmış durumda. O nedenle genç nüfusun yoğun olduğu bu şehirde okuyan öğrenciler çok mutlu. Büyükşehirlere göre barınma, yeme içme, ulaşım maliyeti de uygun. Esnaf başta olmak üzere şehirdeki çeşitli kurum ve kuruluşlar sunduğu burslarla öğrencilere maddi destek sağlıyor. Şehir, tarihi ve doğal güzellikleriyle de unutulmaz öğrencilik yılları vadediyor.

Tercihler için yarın son gün!

Üniversite tercih maratonunda sona gelindi. ÖSYM dün tercih süresinin uzatılmayacağını bildirdi, buna göre son dakika bir değişiklik olmazsa tercih işlemleri yarın saat 23.59’da sona eriyor. Ancak yaşanabilecek aksilikleri göze alarak, bugün tercihlerin tamamlanmasında ve aşağıdaki ayrıntılara son kez dikkat edilmesinde yarar var.

- Tercihlerinizi tamamladıktan sonra, listenizdeki sıralamayı, programların kodlarını yazıp yazmadığınızı, özel şartları son bir kez gözden geçirin.

- Okul türü, alan, yaş, cinsiyet gibi tüm özel koşulları taşıyıp taşımadığınızı kontrol edin. Koşulları taşımadığınız bölümleri listenizden çıkarın. Aksi takdirde kazansanız dahi merkezi yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşulları taşımadığınız tespit edilirse o bölüme kaydınız yapılmayacak. Ve bu konuda bilmiyordum, görmedim gibi bahaneler dikkate alınmayacak, tüm sorumluluk adaya ait olacağından hiçbir hak iddia edemeyeceksiniz.

- Tercihlerinizi tamamladıktan sonra ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda ve ekrandaki uyarılara göre tercih işlemlerinizi tamamlayın. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmak için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görün.

- Tercih süresi içinde bilgilerinizi mutlaka kontrol edin. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra, tercih süresi içerisinde yine ÖSYM’nin internet adresinden, elektronik ortamda değişiklikler yapabilirsiniz. Değişikliklerle ilgili dilekçe vs. gibi ÖSYM’ye yapılan başvurular dikkate alınmayacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayın.

Farklı kent kaçış mı, yoksa özgürlük mü?

Pek çok öğrenci tercih yaparken, özellikle, ailesinin bulunduğu kentteki üniversiteleri değil, başka kentleri tercih ediyor. Gerekçeleri de hazır:
Ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum! Haklılar, üniversite tercihi, sadece bir sıralama değil, aynı zamanda bir yaşam tercihidir. Yuvadan uçup gitmek istiyorlarsa, elbette giderler ve onları tutamazsınız.
İşte bu noktada, onları her türlü yanlıştan korumak gerekir! Adayların neredeyse üçte ikisi, ailelerinin bulunduğu kentten başka bir kente öğrenimlerini sürdürdükleri için nereye gidecekleri çok önemli. Yanlış bir kent, tüm hayallerini altüst edebilir!.. Tüm kentlerimizde üniversite var ama çok azı dışında, neredeyse hemen her aday, farklı bir kentte öğrenim görmek istiyor.
Özellikle de kız öğrenciler. Peki öncelikle gidilecek kenti mi seçmek gerekir yoksa üniversiteyi mi?.. Bir kaç yıl önce, dereceye giren öğrencilerle birlikte önce Ankara’daki üniversiteleri, sonra da İstanbul’dakileri gezdik. Ankara üniversitelerini beğendiler ama İstanbul’da karar kıldılar. Çünkü o başarıyı elde etmek için çok yorulmuşlardı ve şimdi biraz keyif yapmak istiyorlardı. Tam tersi de olabilirdi. Çünkü seçeceğiniz kent biraz da sizin kişiliğinize ve beklentilerinize bağlı.
Sakin bir kent arayanınız da olabilir, fazlasıyla hareketli olsun diyeniniz de! İşte bu yüzden, öncelikle, en az 4, 5 yıl nasıl bir kentte yaşamak istediğinize karar verin. Girmek istediğiniz fakülte, pek çok kentimizde var ve diplomalar da eğitim de neredeyse bir birinin aynı. Dolayısıyla farklılık yaratan, sadece yaşadığınız ortam olacaktır.
Bu arada kampüsleri de mutlaka araştırın. Bazı kampüsler şehrin çok dışında ve neredeyse o kentle hiç bağı yok gibi! Sadece bu yüzden daha sonra derin hayal kırıklıkları yaşamayın!.. Fazla değil, birkaç gününüz kaldı ve yanlış bir tercih tüm hayatınızı altüst edebilir!..

GATA, tercih kılavuzundan çıkartıldı

ÖSYM dün sitesinden yaptığı duyuruda 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda yer alan Tablo-4’den Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) çıkartıldığını bildirdi. Tercih işlemlerinin 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona ereceği ve tercih süresinin uzatılmayacağı kaydedilen duyuruda, adayların tercih işlemi için 1 Ağustos 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan yeni kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerektiği belirtildi. Duyuruda, tercihleri arasında GATA’ya yer veren adayların 1 Ağustos 2016 tarihli Kılavuzdaki Tablo-4 bilgileri doğrultusunda tercihlerini güncellemeleri gerektiği kaydedildi.