Gündem Üsküdar’da cami yıkımına tepki

Üsküdar’da cami yıkımına tepki

05.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TOMA’lar ve polis ekipleri eşliğinde yıkılan camiyi 45 yıl önce kendi emekleriyle yaptıklarını belirten mahalle sakinleri kentsel dönüşümün bahane olduğunu öne sürdü.

Üsküdar’da cami  yıkımına tepki

İstanbul Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi’ndeki Esentepe Camii, belediye ekipleri tarafından dün sabaha karşı yıkıldı. Caminin yıkımına tepki gösteren mahalle sakinleri, “45 yıl önce kendi emeğimizle, mutfak masraflarımızdan artırdıklarımızla yaptık. Bugünse sözde kentsel dönüşüp bahanesiyle camiyi yıktılar” dedi.

Haberin Devamı

Dört yıl önce restorasyonu yapılan cami için önceki gün yıkım kararı alındı ancak mahalleli yıkıma izin vermedi. Sabaha karşı yeniden bölgeye gelen ekipler, TOMA’lar ve polis ekipleri eşliğinde camiyi yıktı.

Önce kapısı söküldü

Cami enkazının başında gözyaşları içinde bekleyen mahalle sakinleri, yıkıma tepki göstererek şöyle konuştu:

“Bu camiyi devlet yapmadı. 45 yıl önce kendi emeğimizle, mutfak masraflarımızdan artırdıklarımızla yaptık. Herkesin bu camide emeği var. Yaklaşık üç ay önce caminin imamını farklı yere atadılar. Mahalledeki gönüllüler tarafından cuma namazı kıldırılıyordu. Caminin imamı gönderildikten sonra ilk yaptıkları da caminin kapısını sökmek oldu. Mahalleli olarak aramızda para toplayıp yeni kapı taktırdık. Daha sonra suyu ve elektriği kesildi. Dün de yıkıma geldiler neymiş; ‘Çamlıca Camii’nin manzarasını kapıyormuş.’ Biz yıkılmaması için direndik polis gazla müdahale etti. Bizim tek istediğimiz caminin yıkılmamasıydı. Mahallede, sözde kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan onca bina varken neden onların yıkımı yapılmadan camiyi yıktılar? Yıkım yapıldığında da caminin içinde Kuran-ı Kerim vardı. Bu insanlığa sığar mı? Amaçları burada rant sağlamak. Geceleri geç saatlerde lüks araçlarıyla insanlar gelip buraları kontrol ediyor. Bu yapılanlar kentsel değil rantsal dönüşüm.”

Haberin Devamı

46 yıldır aynı mahallede yaşayan Gönül Acar ise şunları söyledi:

“Haziran ayından bu yana belediyeden ekipler geliyor. Bizden kaldığımız yerleri kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltmamızı söylüyor. Ama bir evrak ya da noter onaylı bir şey yapmıyorlar. Sadece ‘Şu kadar daire vereceğiz’ ama tamam da biz nasıl güvenelim? Ortada bir proje falan yok. Hayali projeler üzerinden bizleri buradan uzaklaştırmak istiyorlar. Dün de camiyi yıktılar. Bu camide babamım ve komşularımızın emeği var. Karşı çıktığımızda da beni ve onlarca kişiyi gözaltına aldılar. 52 yaşındayım beş saat polis aracında bekletildim.”

Üsküdar’da cami  yıkımına tepki

Mahalleli yıkıma tepki gösterirken belediye yetkilileri ise yerine yenisinin ve daha iyisinin yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Yıkılan 59’uncu cami’

Yıkımla ilgili açıklama yapan Üsküdar Belediyesi Basın Danışmasını Sinan Demirez, şöyle konuştu:

“Üsküdar’da bu yıkılan 59’uncu camimiz. Biz bu camileri yıkıp aynı noktaya yenisini ve daha iyisini yapıyoruz. Bu caminin de yıkım kararı var zaten. Çamlıca Camii çevresindeki kentsel dönüşüm içinde yer alan bir camiydi. Yerine yenisi yapılacak. Cami 3-4 aydır boştu. Gece yıkmamızın sebebi de; önceki gün gündüz saatlerinde ekipler yıkmaya çalışmış fakat bazı provokatör gruplar izin vermeyince, provokasyon ve tepkileri azaltmak, bir de güvenlik nedeniyle bu saatte yıkılmasına karar verildi.”

Üsküdar’da cami  yıkımına tepki

Yazarlar