03.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkezi Irak hükümetiyle Türkiye arasında kötüleşen ikili ilişkiler Bağdat’ın son hamlesiyle kritik bir dönemece girdi. Önceki gün sınırötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin, TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından Bağdat; Kuzey Irak’a Türk ordusunun girmesine ve üslerdeki varlığını sürdürmesine yeşil ışık yakmadı.
Dün toplanan Irak kabinesi, Irak’ta yabancı askeri güçlerin varlığına imkan tanıyan anlaşmaların kaldırılması yönünde karar verdi. 1990’lardan bu yana Irak’ın kuzeyinde askeri üslere sahip Türkiye’ye doğrudan etkileyecek kararı; hükümet sözcüsü Ali El Dabbah “Hükümet Irak toprağında yabancı üs ve güçlerin varlığını reddetme kararı aldı. Irak topraklarına yabancı asker de giremeyecek. Hükümet, meclise yabancı devletlere mevcut anlaşmaları iptal etmesini ve uzatmamasını tavsiye etti” ifadelerini kullandığı açıklamasıyla duyurdu.
Barzani ve Haşimi faktörü
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan üst düzey bir Iraklı yetkili kararın ‘Türkiye’nin Kuzey Irak’ın Dohuk bölgesindeki askeri varlığını bitirmeyi amaçladığı’ yorumunu yaptı. Adı açıklanmayan yetkili, söz konusu anlaşmanın 1995 yılında dönemin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’le imzalanan ve 35 bin Türk askerinin katıldığı Çelik Harekatı’na zemin sağlayan mutabakatlardan biri olduğunu iddia etti. Kuzey Irak bölgesel yönetiminin ikinci ismi olan Neçirvan Barzani de daha önce Türkiye’nin Kürt bölgesi içerisinde üs sahibi olmasını sağlayan anlaşmanın 1997’den beri yürürlükte olduğuna dikkat çekmişti. Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin geçen hafta Ankara’nın davetini ‘yoğunluk’ gerekçesiyle reddetmesinin ardından haftasonu düzenlenen AK Parti Kongresi’nde Bağdat’la kavgalı olan Kuzey Irak lideri Mesud Barzani ile hakkında idam kararı bulunan, Türkiye’nin himayesindeki Sünni Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi katılmıştı.
KDP davet etmişti
Resmi olarak açıklanmasa da PKK’nın faaliyetlerini izlemek amacıyla 16 yıldır Kuzey Irak’ta konuşlu bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zaho’dan Çukurca bölgesine kadar olan 30 metre derinlik, Bamerni Havaalanı’ndan iç bölgelere doğru ise 80 kilometrelik sınır şeridini kontrol altında tutuyor. Askeri birlikler ağırlıklı olarak tank ve topçu birliklerinden oluşuyor.
Önce Türkiye sınırına 30 kilometre içeride Kuzey Irak topraklarında bulunan Bamerni kasabasındaki havaalanına konuşlanan ve sayıları bin 500 ila 3 bin arasında değişen Türk askeri birliği, buradan Sersing kasabası çevresindeki Metina Dağı ile Çukurca ilçesine 10 kilometre uzaklıkta PKK’nın ana kamplarının da bulunduğu ZAP bölgesi sınırları içerisindeki Kanimasi çevresine kadar bölgeyi kontrol altına aldı. Tank ve top desteğindeki askeri birlikler sayısı 50 ile 100 arasında değişen tankla, Silopi ilçesinin karşısında yer alan Zaho yakınlarındaki Batufa, Çukurca karşısına düşen bölgede yer alan Kanimasi, iç bölgelere uzanan Dereluk, Şeladiz, Begova ve Sersing kasabaları ile Amediya ilçesi, buradan İran sınır hattına uzanan ve stratejik öneme sahip Barzan bölgesindeki yerleşim birimleriyle dağlık alanlarına mevzilenmiş durumda. Askeri birlikler, PKK’lıların sınırdan iç kesimlerle olan irtibatını kesmek amacıyla görev yapıyor.
NAMIK DURUKAN Ankara
Sayılarla Kuzey Irak’taki Türk askeri
K. Irak’taki Türk varlığı ve konuşlandığı bölgelerle ilgili raporları şöyle:
* Türkiye sınırına yakın noktadaki Batufa ile Kanimasi’de bine yakın asker ve 20 civarında Alman Leopar- 1 tankı bulunuyor.
* Duhok ve Amediye arasındaki Bamerni’de 10’a yakın tank ve bine yakın asker var. Tankların bir kısmı havaalanında ateş pozisyonunda tutulurken, bir kısmı da arazi ve tepelerde mevzilenmiş durumda.
* Metina bölgesinde bulunan Bamerni’deki tepelerde tankların mevzilere yerleştirildiği gözle görülüyor. TSK; buradan Duhok, Sersing, Gare, Metina bölgelerini kontrol altında tutmayı amaçlıyor.
* Havaalanında Türk askerlerinin lojistik ve intikaller için düzenli olarak kullandıkları bir helikopter pisti de bulunuyor.
* Kuzey Irak’taki Zap bölgesindeki Amediye’de ise, şehir merkezinin kuzeyinde kurulan karargahta 3 civarında tank yer alıyor.
* Şeladize ve Deraluk civarında ise, 10’a yakın tank ile 500 üzerinde asker ve çeşitli askeri araçlar bulunuyor.
* Dohuk ve Zaho bölgesinde kontrol alanını genişleten TSK’nın hareketlerini izlemek amacıyla KDP peşmergeleri askerlere yakın alanlarda kontrol noktaları kurdu. Peşmergeler, askeri birliklerin hareketini yakından izeleyip Eribil’deki merkezi hükümete rapor ediyor.