Gündem Uydu telefonları dinlemeye müsait

Uydu telefonları dinlemeye müsait

18.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Özçelik, “Globalstar sistemi haricindeki uydu telefonları yasa dışı dinlemeye açıktır” dedi

Uydu telefonları dinlemeye müsait

Türkiye’nin uydu haberleşmesinin başka ülkelerce izleniyor olabileceğini açıklayan MİT’in uyarısı, sektörden tepki gördü. Globalstar Avrasya Uydu Ses ve Data İletişim A.Ş., uydu haberleşmesinde kullanılan sistemlerin milli ve yer istasyonlarının Türkiye’de olması konusunda Başbakanlık, MİT, Emniyet, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TSK’ya yaptıkları uyarıların karşılıksız kaldığını bildirdi.

‘Yasadışı dinleme’
Libya Lideri Kaddafi’nin yerinin bulunmasına neden olan uydu telefonların Türk yöneticilerde de bulunduğu belirtilen açıklamada, “Kaddafi’yi öldürten o uydu telefonları, bugün Türkiye’de Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Genelkurmay Başkanımız, İçişleri Bakanımız, Dışişleri Bakanımız gibi birçok kişinin aracında takılı olup, her biri kamu eliyle yapılan ihaleler sonucunda açık “hedef haline getirilmiştir” denildi.
Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, MİT’in milletvekillerine yaptığı, Türkiye’nin uydu haberleşmesinin başka ülkelerce izleniyor olabileceği uyarısıyla ilgili açıklama yaptı. Özçelik, “Henüz Globalstar sistemini havadan yasa dışı bir şekilde dinleme kabiliyetine sahip bir cihaz üretilmemiştir. Globalstar sistemi haricindeki tüm uydu telefonları yasadışı dinlemeye açıktır ve bu telefonların konumları havadan tespit edilebilir, SMS’leri bile illegal olarak ele geçirilebilir” dedi.

‘Kamu kurumları kullanmamalı’
Konuyla ilgili devlet kurumlarını uyardıklarını ifade eden Özçelik, şunları söyledi:
“Bu konudaki görüşlerimizi defalarca Başbakanlık, MİT, Emniyet, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TSK, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, Bilgi Teknolojileri Kurumu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı gibi stratejik öneme sahip ve uydu haberleşmesi kullanan kurumlara bildirmemize karşın, bu konuda herhangi bir adım atıldığını görmedik. Oysa ki Rusya, ABD, Hindistan, İngiltere, Çin ve Sri Lanka gibi ülkeler, uydu yer istasyonu kendi topraklarında kurulu olmayan haberleşme sistemlerinin ya ülkelerinde satışına izin vermemekte ya da kamu kurumlarının bu sistemleri kullanmasına müsaade etmemektedir.”

‘Kaddafi’nin yeri böyle tespit edildi’
Libya’yı örnek gösteren Özçelik şöyle devam etti: “Uydu telefonuyla bir görüşme yapan Kaddafi’nin yeri Fransız istihbaratı tarafından net bir şekilde tespit edilerek muhalif güçlere bildirilmiş ve birkaç gün içerisinde Kaddafi yakalanarak linç edilmiştir.”

Yazarlar