Siyaset Uyuşturucu için üç harita çıkarılacak

Uyuşturucu için üç harita çıkarılacak

04.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uyuşturucu madde kullanımının yaygınlığının tespit edilmesi için lise, üniversite gençliği ile genel toplumu kapsayan üç ayrı araştırma yapıldığını belirten Bakan Akdağ, konuya ilişkin olarak kurulan Meclis Komisyonu’nun da 3 ay çalışacağını söyledi...

Uyuşturucu için üç  harita çıkarılacak

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, uyuşturucu kullanımının yaygınlığının gerçek boyutunun tespiti için üç ayrı araştırma yapıldığını açıkladı. TBMM Genel Kurulu’nda ise dört siyasi partinin ortak önerisiyle, uyuşturucu madde kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon, 3 ay boyunca görev yapacak, 12 milletvekili görev alacak.
Çalışma grupları artırıldı
Meclis’te konuşan Akdağ, 28 bin 349 rehber öğretmen ile 19 bin 187 aile hekimine bağımlılık eğitimi verildiğini belirterek, Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu haline getirileceğini söyledi. Akdağ, şunları kaydetti: “Beş ayrı alanda çalışma grupları oluşturuyoruz; en başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz. Ayrıca üç ayrı çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi üniversite çağı gençlerde, diğeri 15-16 yaş lise çağında, diğeri de bütün toplumu kapsayacak biçimde gerçek yaygınlığın ne olduğunu tespit edeceğiz. Bu son derece önemli çünkü bundan sonraki çalışmaları belli göstergelerle izlemek kararlılığındayız. Bütün kurumların kendilerine verilen vazifeleri icra edip etmediklerini ya da ne kadar başarıyla icra ettiklerini ortaya koymak için elle tutulur göstergeler oluşturuyoruz dolayısıyla başlangıç noktasındaki değerleri iyi bilmemiz son derece önemli.
Topyekûn mücadele
Bir taraftan da tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum hizmetlerini bütünlük içerisinde yürütecek şekilde Sağlık Bakanlığımız bir çalışmayı aşağı yukarı tamamlamak üzere. Çok sayıda akredite edilmiş danışma merkezleri ve tedaviden rehabilitasyona ve uyuma kadar bütün süreci bir bütünsellik içinde değerlendirecek yeni bir sisteme geçiyoruz. Bu meselede eğer biz kazanacaksak, bu birinci derecede arzla mücadele alanında olacaktır. bu ürünlerin Türkiye’ye dışarıdan getirilmesi ya da imali, satılması, piyasaya arz edilmesi konusundaki çalışmalarımız birinci öncelik olacaktır.”

250 milyon bağımlı var

Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın verdiği bilgiye göre, dünyada her 20 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor. Yani yaklaşık 250 milyon civarında uyuşturucu kullanıcısı var. Rakamlara bakıldığında Avrupa’da, Batı Avrupa’da özellikle bu oranın 15 ila 24 yaş aralığı baz alınırsa bir kez deneme oranı yüzde 29 civarında. Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 52, Romanya’da yüzde 3 gibi birbirinden çok farklı rakamlar da var. 15 ila 24 yaş arası uyuşturucuyu bir kez deneme oranı Türkiye’de, 2011’e ait son veriye göre yüzde 2,7 civarında.
Ünüvar, şöyle konuştu:
“Türkiye iki açıdan risk altında: Biri, Türkiye’nin geçiş güzergahı olması yani BM Suç Ofisi’nin resmi rakamlarına göre doğal uyuşturucuların yüzde 92,6’sı Afganistan kaynaklı ve oradan batıya geçerken kullandığı en önemli yollardan biri Türkiye’nin güney kesiminden geçen klasik ipek yolu. Diğeri, Karadeniz ve Sibirya’dan geçen üç tane rota. Doğal olarak Türkiye o geçiş güzergahında olduğu için risk altında.”

Haberde özendirici dilden kaçınılmalı

Nevşehir’de önceki gün Vali İlhami Aktaş öncülüğünde, Emniyet Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde düzenlenen ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü’ sempozyumuna Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan Yerlikaya, Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Altunay, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEHÜ) Rektörü Prof.Dr. Mahzar Bağlı, medya kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, öğretim üyeleri, narkotik şube polisleri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumda uyuşturucu ile ilgili medyada 2017 yılının ilk 6 ayında 39 bin 896 haber yapıldığı, yapılan haberlerin bazılarında farkında olmadan uyuşturucu kullanımına özendirici kelimelerin kullanıldığına dikkat çekildi. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, medyada uyuşturucu ile ilgili haberlerin uzmanların gözetiminde yapılmasını önerdi. l NEVŞEHİR DHA

Yazarlar