Ege Varis yarası deyip geçmeyin!

Varis yarası deyip geçmeyin!

30.03.2017 - 02:58 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Özalp Karabay, ayaklardaki yaraların derinin bütünlüğünün bozulması nedeniyle önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Varis yarası deyip geçmeyin

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, varis yaralarının, bacakta ortaya çıkan tüm yaraların yüzde 80’ini oluştururken, diyabet ve periferik arter hastalığına bağlı yaraların yüzde 20’sini oluşturduğunu kaydetti. Varis yaralarının genellikle ayak bileği ile diz arasında olduğunu ve çoğunlukla ayak bileğinin ön yüz kısmında koyu renkli cilt yapısı eşliğinde kalınlaşarak görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Karabay, “Genellikle bacak kısmında varisler bulunmakta olup birçok farklı boyutta ve görüntüde yaralar olabilir. Bu gibi durumlarda toplardamarlara doppler incelemesi yapılır.

Haberin Devamı

Venöz ülser bir toplardamar hastalığı olup, günümüzde ileri teknolojinin getirdiği olanaklarla yapılan cerrahi işlemler sonucu toplardamardaki sorun düzeltilerek, varis ülseri de tamamına yakını tedavi edilmektedir. Sadece yarayı düşünerek yaraya yapılan tedavilerle tam sonuç alınamaz” dedi.

‘Tedavi edilmeli’

Varis yaralarının tedavi edilmez ve düzenli bakımları yapılmazsa enfeksiyon gelişerek daha sonra genişlediğini ve ağrılı hale geldiğini kaydeden Prof. Dr. Karabay, “Bu durum, hastanın bacak ve ayak bileği hareketlerini etkiler ve bir süre sonra eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlama oluşacağı için topallamaya kadar giden sağlık problemi gelişebilir. Bakımsız ve tedavi edilmemiş varis yaraları dokuların derinliğine ilerleyip kemiğe ulaşabilir , kemik iliği iltihabına yol açabilir. İyileşmeyen varis yaraları hastayı sakat bırakan, iş ve sosyal yaşantıdan koparan, yaşam kalitesini bozan bir türlü geçmeyen hale dönüşmektedir.”

Haberin Devamı

Bunları ihmal etmeyin...

-Uzun süre sabit ayakta kalmamalı

-Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı

-Kiloya dikkat edilmeli

-Elastik (basınç uygulayan) çorap kullanılmalı

-Dar ve sıkı giysiler giyilmemeli

-Uzun yolculuklarda sık sık hareket edilmeli

-Uzun süre bacak bacak üstüne atmayın

-Bacaklara soğuk duş uygulayın, güneşten kaçının

Yazarlar