Ekonomi Vergide ‘interaktif’ daire dönemi başladı

Vergide ‘interaktif’ daire dönemi başladı

01.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi dairesiyle ilgili işlemleri dünden itibaren elektronik ortamda interaktif olarak yapma imkânı getirdiklerini belirterek, “Yıl sonuna kadar vergi dairesinde yapılacak tüm işlemleri A’dan Z’ye eksiksiz olarak İnteraktif Vergi Dairesi ortamına taşıyoruz” dedi.

Vergide ‘interaktif’ daire dönemi başladı

Ağbal, 29. Vergi Haftası kapsamında İnteraktif Vergi Dairesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşan Ağbal, vergiye gönüllü uyumu teşvik etmek için bir ödül sistemi olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Son zamanlarda güzel düzenlemeler yapıyoruz. Bir vergi mükellefi eğer vergilerini tam ve zamanında beyan ediyorsa, ödüyorsa, o zaman vergi ödemeye gittiğinde yüzde 5 indirim olsun.

Mükellef borçlarını ödemişse, bir şekilde işleri kötü gittiği için vergi borcunu ödeyememişse, gelecek devletin kapısını çalacak. Biz ne yapacağız, mükellefin mali durumuna, bilançosuna, gelir tablosuna bakacağız, geçmişteki iyiliklerini de dikkate alacağız ve 5 yıla kadar vergi borcunu taksitlendirme imkanı getirdik. Bu yeter mi, yetmez. Devlet olarak diyoruz ki yurt içi TÜFE oranı neyse o enflasyon oranı kadar miktarı bize ver, senden o yüksek faizleri de istemiyoruz.”

Analiz odaklı çalışma

İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına ilişkin bilgi veren Ağbal, vergi dairelerinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin elektronik ortama taşınacağını aktardı.

Haberin Devamı

Vatandaşın vergiyle ilgili işlem için vergi dairesine gitmek zorunda kalmaması hedefiyle yola çıktıklarını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

“Vatandaşımız, işinde, evinde, kütüphanesinde, oturduğu yerde bu işlemleri yapabilsin istiyoruz. Vergi dairesi adeta önünde olsun. Bugün itibarıyla vergi dairesiyle ilgili işlemleri elektronik ortamda interaktif şekilde yapma imkanı getirdik. Yıl sonuna kadar vergi dairesinde yapılacak tüm işlemleri A’dan Z’ye eksiksiz olarak İnteraktif Vergi Dairesi ortamına taşıyoruz.”

Vergi dairelerinin bundan sonra daha çok “analiz” odaklı çalışacağını ifade eden Ağbal, “Yakında Ankara Yenimahalle’de devasa bir Mükellef Hizmetleri Merkezi ve Risk Analiz Merkezi kuruyoruz. Bu merkezde çok daha yeni hizmetlerle mükellefimize yardımcı olacağız. Vatandaşımıza 7/24 elektronik ortamda çağrı merkezlerinden hizmet vereceğiz” diye konuştu.

Ağbal, özellikle gençlerin istidam edileceği Risk Analiz Merkezi ile vergi idaresinin sektörel düzeyde risk analizleri yapan ve mükellefle bunun sonuçlarını paylaşan bir boyut kazanacağını aktardı.