Vitrin Aşk kapıyı çalınca

Aşk kapıyı çalınca

08.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşk kapıyı çalınca

Aşk kapıyı çalınca
8 Ağustos 1998
Rüya BAYSAL

Bugünün çocukları iletişimin sağladığı sonsuz imkanlardan maksimum derecede faydalanmakta. Ne var ki, gün geçtikçe yaşlarına uygun olup olmadığını kontrol etmekte zorlandığımız birçok konuyu gereğinden erken, kimi zaman gereğinden detaylı şekilde öğrenmekte, bazen bizlerin bile yeni öğrendiği şeyler hakkında TV'de görerek, duyarak veya okuyarak fikir sahibi olmaktalar. Bu da onları zamanından evvel büyüklerin dünyasına adım atmak gibi bir sorunla karşı karşıya bırakıyor. Romantik ilişkilere duydukları ilgi gibi.
Kabul etmek istesek de istemesek de çocuklar büyüyor ve değişen zamanla birlikte kız arkadaş, erkek arkadaş kavramlarının farkına artık daha önce varıyorlar ve anne babaların tedirginlikleri başlıyor. İpek gibi yumuşacık huylu, kolay idare edilebilir küçüğünüz ergenlik çağında içine kapanık, fazla konuşmayan, değişik tavırlı biri kılığına bürünür. O artık genç kızlığa veya delikanlılığa adım atmaya hazırlanmaktadır. Karmaşık duygular yaşar. Vücudundaki değişim ona yabancı gelmektedir, kendini beğenmemektedir, ne çocuktur ne de yetişkin. Yaşadığı muhtemelen platonik aşk bağımsızlığına attığı ilk adımdır. Anne babalar böyle bir durum hissettiklerinde kendi tanışmalarını anlatmaktan başlayarak, çok geç olmadan kız - erkek arkadaşlığı hakkında çocuklarıyla konuşmalıdırlar ki aralarında özellikle bu çağlarda başlayacak olan iletişimi, dolayısıyla da çocuklarını kaybetmesinler. Çocukların yanlış ilişkilere, çevrelere yönelmelerini ancak onlara dürüst, açıkça konuşarak önleyebiliriz. Romantik bir kız - erkek arkadaşlığının eğlenceli, olumlu, dikkat edilecek yanlarını anlatmalıyız. Onun kendi dünyasında romantik bir ilişkiyi nasıl değerlendirdiğini öğrenmek ve kendi görüşünüzü de söylemek, onu ciddiye aldığınızı gösterecektir. 13 yaşından itibaren çocukların çoğu artık biraz bağımsızlığa hazırdır. Nereye ve kiminle gideceği konusunda anne baba da hemfikirse, eve dönüş saati kesinlikle belirtilmişse, makul saatler içerisinde yanlarında bir büyük olmadan da çıkabilmelidirler. Ve sakın çıkma teklifini kızınızın yaptığını veya oğlunuzun bir kızdan çıkma teklifi aldığını duyarsanız şok geçirmeyin. Zira günümüzde kızlar erkeklerden daha atak. Unutmamak gereken bir nokta da şu: Teenage dünyasında bir kız veya erkek arkadaşa sahip olmak statü sahibi olmak gibi bir semboldür. Onlar için asıl önemli olan ilişkinin değerinden çok biriyle çıkıyor olmak prestijidir. İşte bu yüzden ebeveynler bu olayı çok büyütmeden ama yok da farzetmeden izlemelidir.
Gerek okul etkinlikleri, gerek spor etkinlikleri yüzünden birçok çocuk 13 - 15 yaşlarında grup halinde olmayı sever. Bu karşı cinsi arkadaşça tanımanın en güzel yoludur. Çocuklar grup arkadaşlığına her zaman özendirilmeli ve arkadaşlarını evine davet edebilme rahatlığında olmalıdır. Böylelikle çocuğunuzun hem yanlış ortamlarda vakit geçirmesini önlemiş hem de arkadaşlarını yakından tanıma imkanı bulmuş olursunuz.