Vitrin Ayışığı’ndaki lezzet

Ayışığı’ndaki lezzet

24.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayışığı’ndaki lezzet

Ayışığı’ndaki lezzet


Siyah havyar, soslu tereyağı, balık pastırması, akya marina, kalamar dolma, zencefilli karides, levrek buğulama, hamsi tava... Birbirinden değişik lezzetler denize ve yeşile nazır Ayışığı Restoran’da sizleri bekliyor


       Öğle vakti bir telefon geldi. Sıcaktan bunalmış ve oldukça acıkmışken. Telefondaki ses Maltepe sahil yolunda Ayışığı isimli yeni bir restoran açtıklarını söylüyor, davet ediyordu. Hemen kabul ettim. Çünkü restoran balık restoranıydı ve ben “denizden babam çıksa yerim" diyenlerdendim.
       Güneş kırmızıyken vardım restorana. Saat 19:30 civarı. Restoranın sahibi Abdullah Aksakal ve eşi Gülseren Hanım karşıladı. Önce, üç katlı mekanı gezmeye başladık, hem de mutfaktan. Oldukça şaşırtıcıydı bu, çünkü, sahibi olduğu restoranın mutfağını gezdirmek her yiğidin harcı değildir. Bugüne kadar çok fazla mekana girip çıktım, Ayışığı, mutfağını gördüğüm ikinci restoran oldu. Birincisi Niyazibey Kebap’tı.
       Mutfak çok büyük ve pırıl pırıl. Her iş için ayrı bölüm var. Tabak yıkama ayrı, bardak yıkama ayrı yerde yapılıyor. Mezeler ayrı, ara sıcaklar ayrı bölümde hazırlanıyor. Her yemek gurubunun ayrı aşçısı var.
       Gezmeye bahçe katıyla devam ettik. Restoranın üç dönümlük bir bahçesi var. Her yer çimen. Abdullah Bey, “Biz bu çimleri basılsın diye yaptık. İnsanların çocuklarıyla bu çimlerde gezmesi, yuvarlanması bize mutluluk veriyor," diyor. Bahçede mini çocuk parkı ve büyüklerin de binebileceği ahşap salıncaklar var.
       Ve tabii ki masalar... Denize ve yeşile nazır yemek yemek için hazırlanan bu masalar pek revaçta. Bizim oturacağımız masa da bu bölümdeydi. Ama, önce ikinci katı ve terası gezdik. Terasın manzarası müthiş. Deniz önünüzde, uçsuz bucaksız... Tuvaleti de gördüm. Üstelik hiç ihtiyacım yokken. Kendimi bir an belediye denetçisi gibi hissettim. Tuvaletlerde klozet kapağı örtüsü bile var.
       Sıra yemeğe gelmişti. Açtım. Önden içinde soya filizinden, kurutulmuş domatese, arpacık soğandan rokaya, semizotuna kadar her şeyin bulunduğu bir şef salata geldi. Kızarmış ekmek, zeytinli ekmek, mısır ekmeği servis yapıldı. Yanına da siyah havyar ve soslu tereyağı.
       Soğuklardan balık pastırması, akya marina ve zeytinyağlı pazı dolması; ara sıcaklardan kalamar dolma, zencefilli karides, soya soslu jumbo karides; sıcaklardan levrek buğulama, kılıç bonfile, hamsi tava, dil şiş; tatlılardan ayva tatlısı, incir tatlısı, ekmek kadayıfı, parfe, sufle, ballı muz... Daha neler neler. İnanın Ayışığı Restoran’da bundan daha fazlası var. Ve ben bu kadar mükemmel lezzeti hiç bir arada görmemiştim.
       İlk defa haber için gittiğim bir restorana üç gün sonra tekrar gittim. Sanıyorum üç gün sonra yine gideceğim. Kim bilir, belki karşılaşırız.

       Adres: Dragos sahil yolu, Maltepe
       Tel: 0216 305 98 58 / 441 35 12

Ne, ne kadar?

  • Ahtapot salata: 1 milyon 250 bin TL
  • Akya marina: 750 bin TL
  • Balık pastırması: 1 milyon 200 bin TL
  • Kalamar dolma: 1 milyon 500 bin TL
  • Karides güveç: 1 milyon 500 bin TL
  • Hamsi tava: 2 milyon 500 bin TL
  • Levrek buğulama: 4 milyon 500 bin TL
  • Kalkan Tava: 6 milyon 500 bin TL
  • Dil şiş: 4 milyon 500 bin TL
  • Tekir ızgara: 4 milyon TL
  • Çupra ızgara: 4 milyon TL
  • 1 duble rakı: 1 milyon 250 bin TL
  • Bira: 600 bin TL
  • Ballı muz: 1 milyon 500 bin TL
  • Meyve salatası: 750 bin TL
  • Dondurma: 1 milyon 250 bin TL