Vitrin Çarpıcı vitraylar

Çarpıcı vitraylar

17.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çarpıcı vitraylar

Çarpıcı vitraylar
Füsun YAVAŞOĞULLARI
Çarpıcı vitraylar
Yaşadığımız mekanları ışıkla buluşturan, yalın ve şeffaf görüntüsüyle çevresine pırıltılar katan cam bu özellikleri nedeniyle sanatçıların da ilgisiz kalamadığı bir malzemedir. Örneğin camın ışık, renk ve desenle bütünleştiği vitray dekoratif sanatlar içinde apayrı bir yere sahiptir.
Özellikle kiliseler ve görkemli binaların vazgeçilmez süsleri olan vitraya evlerde de sıkça rastlayabiliyoruz. Oda kapıları, giriş kapıları, dış cephelerdeki pencereler öncelikli uygulama yerleri.
Doğru adresi bulmak koşuluyla siz de evinize bu zenginliği ve rengi katabilirsiniz. Yirmi yıllık uzun geçmişiyle Sidartha Vitray Atölyesi bu konuda güvenle başvurabileceğiniz adreslerin başında geliyor. Doğu felsefelerine yakınlık duyan Levent Sargut'un kurduğu bu atölyede deneyim, beceri ve sanatsal yaklaşım gibi aranan özellikleri yakalayabiliyorsunuz. Sanatçımızın, çalışmalarının özelliklerine göre zaman zaman kurşun ama genellikle bakır kullandığı vitraylarında renk ve desenler son derece çarpıcı. Mekanın duvarlarını kaplayan ayna çalışmaları da gerek artistik formları gerekse çerçevelerini oluşturan malzemeleri açısından dikkat çekici. Ahşabın mozaik şeklinde kullanılmasının yanı sıra gerçek mozaikten oluşturulan çerçeveler görülmeye değer.
Bugüne kadar yüzlerce vitray çalışması yapan sanatçının özel evler dışında, büyük binalarda yer alan uygulamaları da bulunuyor. Bunların arasında Kartal Devlet Hastanesi'nin boyama tekniğiyle yapılan dış cephesi, Yenibosna Darphane binasının dış cephesini süsleyen kurşun tekniğiyle çalışılmış vitray uygulaması, Mövenpick Oteli'nin resepsiyon bölümünde yer alan geniş ayna çalışması ve daha pek çok uygulama yer alıyor.
Rengin kullanılmadığı düz ve kristal camdan oluşan çalışmalarıyla da ilgi çeken Levent Sargut işini, kendini ifade edebildiği bir alan olarak görüyor. Vitraya ilgi duyanların eğitim amacıyla da yararlanabilecekleri bu atölye camın değişik şekilde kullanımına yönelik yeni deneylere sonuna kadar açık ilginç bir adres.


Sidartha Vitray Atölyesi
Kalamış Fener Cad., Billur Apt., 1 / 15, Kızıltoprak - İstanbul
Tel: 0216 336 26 50