Vitrin Erkekleri giydiriyor

Erkekleri giydiriyor

14.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erkekleri giydiriyor

Erkekleri giydiriyor
14 Mart 1998
Sibel ARNA

Mithat Topluluğu ülkemizde erkek giyimine yön veriyor. Mithat Gürsoy'un kurduğu firma, koleksiyonlarıyla farklı ihtiyaçlara cevap veriyor.

Mithat, 1937 yılında Mithat Gürsoy tarafından kurulmuş bir marka. Mithat Gürsoy Türkiye'de konfeksiyonun gelişmesine katkıda bulunmuş, bu camianın duayeni sayılabilecek bir isim. Mesleğe bir terzi çırağı olarak başlamış. 1937 yılında gittiği Londra Tailor & Cotton Akademisi'nden kadın ve erkek terzisi olarak mezun olmuş. Türkiye'ye dönünce şirketin temelini önce Ankara'da atmış. Daha sonra 1944'te İstanbul'a taşımış.
Mithat Gürsoy şimdi 89 yaşında. On yedi sene önce işi 3 oğluna devretmiş. Mithat'ın yönetim ve üretim binası 1967 yılında Şişli'de 10.000 metre karelik bir alana kurulmuş. 550 kişinin çalıştığı, bir milyon kapasitelik fabrikada 800 bin adetlik üretim yapılıyor. Mithat'ın iç ve dış piyasaya yönelik iki tarzı var: İç piyasada, ihtisaslaşmaya ayak uydurabilmek için on yıldır kadın koleksiyonları üretmekten vazgeçen firma artık sadece erkek modelleri üretiyor. Dış piyasa için ise kadın, erkek ve çocuk giysileri hazırlanıyor. Misa şirketince yürütülen iç piyasadaki çalışmalar Mithat Selection ve Mithat New Line gibi iki ayrı gruba ayrılıyor. Hazırlanan koleksiyonlar Mithat Selection'a ve toptan mağazalara veriliyor. Mithat ayrıca Bonmarche adı altında daha makul fiyatlarda bir ürün grubu daha hazırlıyor.
Şirketin temel hedefi her kesimden insana hizmet edebilmek. Koleksiyonlarında kullandığı tüm kumaşları dışarıdan ithal eden Mithat önce kumaş numunelerini seçiyor, sonra numunelerle bir koleksiyon hazırlıyor. Mithat 15 milyon dolar ihracatı olan bir şirket. En çok Amerika, Almanya, Fransa ve Belçika'ya ihracat yapılıyor. Fahir Gürsoy ciddi firmalarla çalışıldığını söylüyor. Max Mara, Esprit, Ralph Lauren gibi firmaların koleksiyonlarını hazırlayıp onlar adına üretim yapıyorlar.
Fahir Gürsoy ve kardeşleri ilkokuldan itibaren şirkete gider, ufak tefek işleri yaparlarmış. O günlerde tezgahın altında, bir top kumaşı çarşaf ve uç kısmını da yastık yaparak uyuduklarını söyleyen Fahir Gürsoy bugün şirketin finansal işleriyle, abisi Tahir Gürsoy ihracatla, ikiz kardeşi Sahir Gürsoy ise teknik işlerle ilgileniyor.

Mithat'ın sosyal hizmetleri
* 1977 yılında Mithat Gürsoy ve eşi Aksaray'da birer okul yaptırmış.
* Aksaray'da yapılmakta olan üniversiteye ciddi miktarda katkıları olacak.
* 60. yıl nedeniyle AKM'nin 250 kişilik orkestrası giydirildi ve bir konserle kutlama yapıldı.
* Tema Vakfı yararına geçen yıl mayıs ayında bir sergi açılmış. Bu sergi bir ay süreyle Cemal Reşit Rey'de açık kalmış.
* Şu sıralar herhangi bir Mithat mağazasından alışveriş yapanlar D&R'dan alışveriş çeki kazanıyorlar.

Topluluğun ilkleri
* 1967 yılında Amerika'ya ilk konfeksiyon ihracatı...
* Lisans alarak Türkiye'de ilk kıravat üretimi...
* 1965 yılında Tekstil de ilk ilan ve reklam...
* İmperteks (yağmurluk) ilk defa Mithat'la Türkiye'ye girdi.
* Bir ara çok moda olan kauçuklu pardösü ilk kez Mithat tarafından üretildi.