Vitrin Lezzet üçgeni

Lezzet üçgeni

16.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lezzet üçgeni

Lezzet üçgeni
16 Ocak 1999



Önce fast food'la tanıştık. Ayaküstü yenen hamburgerler, patatesler çok lezzetli olsa da sağlıksız olmaları ve Türk mutfağını öldürdükleri gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı. Daha sonra dünyanın çeşitli mutfakları Türkiye'ye geldi. Türkiye öyle bir coğrafyada ki, yemek uzmanı Emel Başdoğan'ın dediği gibi, her tür yemeğe hemen ısınılıyor. Turistlere yemeklerimiz, rakımız hatta kahvemiz bile ağır gelirken, Türklerin midesi her türlü yemeği hemen kabul ediyor. "Güneyde acı vardır, İç Anadolu'da tatlı etler yenir. Doğu Anadolu'da acı pek tutulmaz, Karadeniz'de hamsinin pilavı bile yapılır. Ege'yi zeytinyağlılar sarmıştır. Bazı bölgelerimizin hububattan haberi yoktur. Eh, İstanbul'da da Türkiye'nin her yerinden gelenler var. Bu durumda değişik bir sentez oluşuyor," diyen Başdoğan gerçekten de haklı. Çünkü yeni açılan ve başka bir ülkenin mutfağını tanıtan bir restoran daha ilk gününde hemen doluyor.
Hemen doluyor ama bildik ülke mutfaklarını sorarsanız Çinlilerin noodle'ını, istiridye soslu dana etini, tatlı ekşi tavuğunu, wonton çorbasını, kızarmış ananasını, spring rolls'unu, İtalyan'ların lazanyasını, spagettisini, Fransızların tatlılarını hemen sayabiliriz. Ama Meksika ya da İsviçre mutfağı deyince duraklarız.
Aslında ülkemizde Çin ve İtalyan mutfağından başka ülkelerin mutfaklarının tanıtıldığı ve tadıldığı restoranlar da var. İşte bunlardan üçü:

"Gitarım ve Tekilam"
Bora Tekelioğlu ve Kerem Sezer önceleri Meksika soslarını ithal ediyorlarmış. Sonra bakmışlar ki Meksika tadı ülkemizde çok tutulmuş. O zaman "Peki biz getiriyoruz, biz niye sunmuyoruz," diye düşünerek Levent'teki Los Locos'u açmışlar. Meltem Cumbul, Teoman, Athena, Kargo gibi ünlülerin de uğrak yeri olan Los Locos'taki tüm yemekler tamamiyle Meksika yemekleri. Ne de olsa Tekelioğlu ve Sezer ikilisi yemeklerinde ithal ettikleri orijinal Meksika ürünlerini kullanıyorlar. Meksika yemeklerinin yanında ise bazı geceler Latin Amerika müziği sunuluyor.
30 Ekim 1998'de açılan, Amerika ve Meksika'dan getirilen özel aksesuvarlarla dekore edilen Los Locos'ta özel soslarla hazırlanan yemeklerin aşçısı ise bir kadın: Demet Öztürk. Chimichanga, Enchiladas, Tacos gibi Meksika mutfağından çıkma birbirinden nefis tatların yanında acı baharatlar, fasulye ve tekila gibi özel Meksikalılar da var. Tekila deyince... Tekilanın yanında Margarita, Sunrise, Sangria ya da Los Locos özel kokteyli Capipirinia'nın içilebildiği 10 kişilik barda "Happy Hours"ta yani 18:00 - 19:30 arasında içkilerde yüzde 30 indirim var.
Ne yenir?
* Otantik mısır cipsi ve salsa
* Taco salatası: Kızartılmış unlu tortilla içinde servis edilen karışık salata. Üzerine Jack peyniri, baharatlı tavuk, ekşi krema ve avokado sos ilave edilir.
* Tacos: İki adet kızartılmış mısır tortillası içinde isteğinize göre et veya tavuk. Yanında Jack peyniri, salata, domates ve taze soğan.
* Jalapeno Poppers: İçleri krem peynir ile doldurulmuş, patates ununa batırılmış Jalapeno yeşil ve kırmızı biberleri kızartılır ve çili sosu ile servis edilir.
* Chimichanga: Büyük boy unlu tortillanın içi et, patates, havuç, soğan, çili ve Jalepeno biberi karışımı ile doldurulup, altın sarısı olana kadar kızartılır. Üzerine erimiş Jack peyniri eklenerek servis yapılır.
* Churitos: Tekila sosunda kızartılmış unlu tortilla dilimlerine dondurma ile haşhaş tohumları eklenir. Ne içilir?
* Elbette ki tekila... İsterseniz bildiğiniz gibi tuz ve limonla, isterseniz bira ya da Sangrita'yla beraber.
Adres: Çalışıkuşu Sok., No: 13 Levent
Tel: 0212 269 16 96

İsviçre Alpleri tabağı
Swissotel - İstanbul The Bosphorus'un içindeki Swiss Chalet ülkemizdeki tek İsviçre restoranı. İsviçre'den getirilen eritme peynirleri "Raclette"ler Alpler'deki dağ kulübelerinin orijinalliği içinde sunulmaya çalışılıyor. Çalışanların üzerlerinde orijinal İsviçre kıyafetleri de bu havanın bir parçası.
1992 yılından beri İstanbullulara İsviçrelilerin damak tadını tanıtmaya çalışan bu restoranın kapasitesi 80 kişi. Her gün saat 19:00 - 23:00 arasında açık olan Swiss Chalet'in şefi ise Adreas Erni.
Ne yenir?
* İsviçre Alpleri Tabağı: Kurutulmuş sığır eti, füme domuz jambon ve peynir çeşitleri.
* Berner Tabağı: Yeşil fasulye, Sauekraut, haşlanmış patates, haşlama dana eti, füme dana dili, sosis.
* Peynir Fondü: Domates, fesleğen ve mantar ilave edilir.
* Çikolata Fondü: Sıcak çikolata sos, taze ve çilekli dondurmayla servis edilir.
Adres: Bayıldım Caddesi 2 Maçka Beşiktaş
Tel: 0212 259 01 01

Çang, çing, çong
Japonya denince akla çekik gözlüler, teknoloji ve sushi gelir. "Ayy, çiğ balık yiyemem ben," diyenlerin bile çok hoşuna giden sushi Japon mutfağının tek yemeği değil elbette.
Gerçekten iyi Japon yemekleri tatmak ve Japon mutfağındaki çoğu çeşidi görmek istiyorsanız o zaman Udonya Japon Lokantası tavsiye edilebilir. Taksim'deki Udonya'da banttan Japon müziği dinlenebiliyor. Sade bir dekorasyona sahip olan Udonya'nın duvarlarında Japonya'dan getirtilen tablolar var. İstanbul'da bulunan Japonların uğrak yeri olan bu lokantaya gidenler Taylandlı aşçı Yut'un elinden çıkan yemeklerden en çok sushiyi beğeniyorlar.
Ne yenir?
* Sushi ve örnekleri
* Sake No Usuzukuri: Özel marine edilmiş somon balığından yapılır.
* Zouni çorbası: Tavuk eti, kurutulmuş balık tozu, Japon mantarı, ıspanak, havuç, kurutularak kızartılmış pirinç lapasından hazırlanır.
* Tempura: Karides ve sebzelerden oluşur.
* Mitsumame: Pekmezli fasulyeden yapılır.
Ne içilir?
* Bira
* Japon rakısı Sake
* Japon çayı otcha
Adres: Tarlabaşı Bulvarı, No: 26, Taksim
Tel: 0212 256 93 18