Vitrin Prestijin sembolü

Prestijin sembolü

02.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Prestijin sembolü

Prestijin sembolü
Neşe Mesutoğlu
Prestijin sembolü
Eşarp kullanırken renk seçimi kadar omuzların üzerine nasıl yerleştirildiği de büyük önem taşıyor. Bu yüzden özellikle bağlama şekline özen göstermeniz gerekiyor. Omuzları ve boynu süslemek için kullanılan en zarif aksesuvar şüphesiz eşarptır. Sözcük XII. yüzyılda, omuzdan geçerek çaprazlama asılan meşin çantaları nitelendiren "escrepe"ten türemiştir. Eşarp ilk defa şövalyeler tarafından kullanılmıştır. Zırhlı şövalyeler, ter ve kanlarını sildikleri eşarplarını, kemerlerine ya da çaprazlama olarak göğüs kayışlarına takarlardı. Sonraları göğüs göğüse savaşta tarafların birbirini tanımasına yaradı ve askeri kıyafetin ilk unsurlarından biri oldu. Daima kullanılan bir eşya olan eşarp, simgesel bir anlam taşımaya başladı.
Omuzdan bele çapraz olarak takılan ya da bele sarılan nişan kurdeleler, XVI. yüzyılda mezheplerin sembolü oldu. Protestanların eşarbı beyaz, Katoliklerin kırmızıydı. Beyaz eşarbı kabullenen IV. Henri, tahta çıkınca mavi eşarp taktı. Fransa'da eşarp 1870'e kadar kurmay subay, 1939'a kadar general üniformalarında muhafaza edildi. Kadınlar da baş ve boyunları örtmek için kullandıkları eşarpları bir mesaj aracı olarak kullanmaktan geri kalmadılar. Anadolu folklörü üzerine araştırmalar yapan ressam Ekber Yeşilyurt'a göre, eşarp bizde de simgesel dilini korudu. İletişim araçları bu kadar yaygın değilken, Anadolu'da iletişim her biri ayrı bir anlam taşıyan baş bağlama şekilleriyle sağlanırdı. Genç kız, nişanlı, gelin, evli, nene, kocası gurbette olan, yıllardır evli olan, çocuğu olan ya da olmayan kadını eşarbı bağlayış şeklinden ayırt etmek mümkün oluyordu. Bazı yörelerde üzerine yapılan işlemelerle de istenen mesaj aktarılırdı. Kaynanasıyla kavgalı olan, baş örtüsüne kaynana dili çiçeği motifi, kocasının gözü dışarıda olan ayrı renklerde iki gül, aşık genç kız sümbül işlemesi yapardı. Anadolu'da eşarplar aksesuvar olarak değil, kadının kimliğinin bir parçası olarak görüldü.
Prestijin sembolü
Kentlerdeyse eşarp, çalışan kadınların gözdesi. Tabii işe daha çok lüks karışmış durumda. Eşarp pahalı kumaşlardan yapıldı, maden ve değerli taşlarla süslendi, sonuçta da moda unsuru olma özelliğine bıraktı. Bugün eşarp, modern kadınlar için sadece bir aksesuvar. Kıyafeti tamamlayan eşarpların renk seçimi kadar omuzların üzerine nasıl yerleştirildiği de büyük önem taşıyor. Bir anda tüm havanızı değiştiren eşarpları kullanırken tarzınıza ve bırakmak istediğiniz etkiye göre seçeceğiniz bağlama şekline dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Kare eşarp üçgen şekilde katlanır. Eşarp, katlanan kenar yukarı gelecek biçimde sırta yerleştirilir. Omuz üzerinden öne doğru sarkıtılan iki uçtan birincisi, ortasından eşarp yüzüğüne geçirilir. Sonra diğer uç, yine ortasından, birinciye çapraz olacak şekilde yüzükten geçirilir.
  • Uzun eşarp, ince uzun bir dikdörtgen oluşturacak şekilde üçe katlanır. Boyna konularak bir ucuna eşarp yüzüğü geçirilir. Diğer uç enine plise yapıldıktan sonra yüzükten geçirilir. Pliseli kısım ortalanır ve fiyonk şekli verilir.
  • Kare eşarp karşılıklı iki ucundan zarf şeklinde katlanır. Katlı kısımlar içe gelecek şekilde ikinci bir katlama yapılır. Ortaya gelecek şekilde boş bir düğüm atılır. Sıkıştırılan düğüm çenenin altına gelecek şekilde, eşarp boyna yerleştirilir. Uçlardan biri boynun arkasından dolanarak öndeki düğümün içinden geçirilir. İkinci uç diğer taraftan dolanarak düğümün içinden geçirilir. Fiyonk şekli verilir.
  • Kare eşarp karşılıklı iki ucundan zarf şeklinde katlanır. Katlı kısımlar içe gelecek şekilde ikinci bir katlama yapılır. Eşarp boyna yerleştirilir ve üst üste iki düğüm atılır. Uçlardan biri öne, diğeri arkaya doğru sarkıtılır.
  • Uzun eşarp ince uzun bir diktörtgen oluşturacak şekilde iki kez katlanır. Sonra tam ortadan enine katlanır. Boyna yerleştirilir. Açık uçlar boynun arkasından dolanarak katlı ucun içinden geçirilir ve öne doğru salınır.
  • Kare eşarp üçgen şeklinde katlanır. Eşarp, katlanan kenar yukarı gelecek biçimde sırta yerleştirilir. Omuz üstünden öne doğru sarkıtılan iki uçtan biri eşarp yüzüğüne geçirilir. Diğer uç plise yapılır ve bu bölüm de yüzükten geçirilerek boyna yerleştirilir.
  • Kare eşarp üçgen şeklinde katlanır. Eşarp katlanan kenar yukarı gelecek biçimde boyun altına yerleştirilir. Katlanan kenarın iki ucu, boynun arkasında birleştirilerek düğüm atılır. Üçgenin önde kalan orta kısmı uç gibi çıkarılarak eşarp yüzüğünden geçirilir. Eşarp boynu sarana kadar uç çekilir.
  • Uzun eşarp ince uzun bir diktörtgen oluşturacak şekilde ikiye katlanır. Boyna konularak bir ucuna eşarp yüzüğü geçirilir. Diğer uç enine plise yapıldıktan sonra yüzükten geçirilir. Plise açılır ve oluşan dalgalar omuzun yan tarafına alınır.
  • Uzun eşarp ince uzun bir diktörgen oluşturacak şekilde ikiye katlanır. Boyna konularak düğüm atılır. Üstte kalan uç, düğümün arkasından dolanarak öne getirilir ve yerleştirilir.
  • Uzun eşarp, ortası göğüs ve omuzlara gelecek şekilde yerleştirilir ve uçları sırtta düğümlenir. Uçlardan biri düğümü kapatacak şekilde düğümün çevresinden dolandırılır.