Vitrin Sanata evet!

Sanata evet!

03.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanata evet!

Sanata evet

Neşe MESUTOĞLU
Sanata evet
TOBAV ülkemizde tiyatro, bale ve operanın desteklenip geliştirilmesi için çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV) tiyatro kültürünü, opera ve baleyi vazgeçilmez bir gereksinim haline getirmeye çalışıyor. Zaman zaman siyasilere çağrıda bulunarak sanatın gelişmesi için ciddi adımlar atılmasını tek amaç ediniyor. Sanatın yeniden yapılanması için her türlü hazırlığı yapmaya talip olduklarını her fırsatta dile getiren TOBAV'ın Genel Başkanı Tamer Levent, siyasi partilerden kültür ve sanat konusundaki politika üretmelerini beklemediklerini, çünkü bu politikaları geliştirmenin kendi ödevleri olduğunu vurguluyor.
"Çevresindeki gelişmelere duyarlı, hür iradeli düşünen, düşüncelerini, paylaştığı kitle ile birlikte tepkiye dönüştürebilecek medeni cesarete sahip bireylerin oluşturduğu" bir sivil toplum kuruluşu olan TOBAV, çalışmalarını gönüllülük esasına dayanarak sürdürüyor. Vakıf anayasanın 33. maddesi ile tanınan temel hak ve hürriyetleri temel alarak, karşılıksız hizmet ve dayanışma ilkelerini benimsiyor. Sanatçıların çalışma koşulları ve hakları ile ilgili özel düzenlemelerin yapılmasını, sendikalaşma çalışmalarının yoğunlaştırılmasını, opera, bale, tiyatro, teknik ve idari personel komisyonlarının kurulmasını desteklemeye devam ediyor.
TOBAV Denetleme Kurulu Üyesi Okday Korunan, 'Sanata evet' sloganını sürekli gündemde tutmak istediklerini belirtiyor ve ekliyor: "Türkiye tiyatro yasası kapsamında Devlet Tiyatroları yasası ve Devlet Opera Balesi yasasının çıkarılması da üçüncü koordinasyon toplantımızın sonuç bildirgesi kapsamında yer alıyor. Biz sanatın 'erdem, estetik, adalet' kavramlarına ulaşmada yaşanan bir süreç olduğunu vurgulamaya devam edeceğiz."
Türkiye'de bale sanatına 27 yıldır katkıda bulunan Oktay Keresteci, "Disiplin, özveri, çalışmak ve en önemlisi tutku anahtar sözcüklerdir," diyor. 1947'de devlet davetlisi olarak Türkiye'ye gelen İngiliz Kraliyet Balesi kurucusu Ninette de Valois tarafından temelleri atılan sanat kurumumuzun dünya standartlarında olduğunu vurgulayan Sait Sökmen ise "Toplumlar içinde barındırdıkları sanatsal yaşamın çeşitliliklerine, devamlılıklarına ve bunların kalitesine göre değer kazanır," diyor.