Vitrin Şimdi de Bali...

Şimdi de Bali...

17.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şimdi de Bali...

Şimdi de Bali...

Neşe MESUTOĞLU
Şimdi de Bali...
Şimdi de Bali...
Beşiktaş'ta açılan Bali House'da mistik rüzgarlar esiyor. Uzakdoğu'dan özenle tek tek seçilerek getirilen ürünler güzellikleriyle Bali'ye defalarca gidenleri bile şaşırtıyor. Öğretim görevlisi Gülseven Yaşer Jakarta, Bali, Bangkok ve Malezya'ya uzanan yolculuğunda otantik öğeler içeren el yapımı eserlere hayran kalmış. Bunların güzellik ve inceliklerinden etkilenerek alışveriş yaparken aklına parlak bir fikir gelmiş: ABD'den dönüp Türkiye'ye yerleşmeyi düşünen kızı için, Bali adasının inanılmaz güzellikteki ürünlerinin bulunduğu "Bali House" isimli mağazayı açarak bir sürpriz yapmaya karar vermiş. Yaşer'in, Uzakdoğu'nun çok farklı yerlerinden getirdiği ürünleri seçerken gösterdiği hassasiyeti, Bali'ye defalarca gitmiş olanlar dahi farkediyor. "Türkiye'deki mağazalar bir yana, Amerika'daki dükkanlarda dahi bizimki kadar çeşit yok. Geçen ay New York'ta, bütün 5. Cadde'de dolaştım, birkaç özel heykel vardı ama müthiş pahalıydı," diyen Yaşer, orada da bir yer açacak olsa, iddialı olacak gibi görünüyor.
Bali'ye 5 - 6 ayda bir gidilerek tek tek seçilen ve sıradan ürünlere yer verilmeyen Bali House'un sorumluluğunu ise Gülsen Atmaca ve Gökçen Subaşı üstlenmiş.
Eserlerde müziğe, şiire, dansa ve şenliklere düşkün Bali halkının el sanatlarındaki olağanüstü yeteneğini görebiliyorsunuz. Her eser bir hatıra, bir hikaye anlatırken, taşıdığı ruhla diğerlerinden ayrılıyor. Balililer kah heykelcilikte, resimde, bronz ve demir işlerinde kah ağaç ve kemik oymacılığında yaşatıyor anılarını. Zengin hayal dünyalarının aynası olan bu eserler tamamen kök boya ile renklendiriliyor. İnsan ve hayvan fizyonomisini çok iyi tanıyan ve heykellerinde tüm hatları yansıtabilen Balililer, mahagoni, abanoz ve tikağacından sağladıkları parçaları profesyonel aletler kullanmadan yontarak oyuyor ve eğe ile törpülüyorlar.
Bali'de hemen hemen her evin bir köşesinde yanan mum, ruhlarla aralarındaki bağlantıyı sağlıyor, canavarlar ise kötü ruhları kovuyor. Her yere gelişigüzel atılmış örtüler doğal boyalarla süsleniyor. İşte bir Bali evinde bulabileceğiniz her ayrıntıyı Bali House'da yakalayabiliyorsunuz. Aksesuvar ve mobilyalar arasında primitif ürünlerden birbirinden muhteşem heykellere kadar yerlilerin izlerini taşıyan her türlü eşyayı bulubiliyorsunuz. Pratik kapanan masa ve koltukların yanı sıra sandalye, benç, karyola, dolap ile evinizi döşeme imkanına da sahip olabiliyor, eski Endonezya parasından yapılmış kadın heykelinden her boyda yapılan tikağacından insan ve hayvan heykellerine kadar etkileyici güzellikteki sanat eserileriyle evinizi süsleyebiliyorsunuz. Seri üretimin olmaması ise sorun yaratmıyor, bir resimdeki bütünlük gibi hepsi birbirini tamamlıyor. Bodrum'da yaptırdığı taş evini baştan başa Bali House'dan aldığı eşya ile döşeyen İlker Mengi'nin yanı sıra Vuslat Doğan - Ali Sabancı çifti, tiyatro sanatçısı Güven Kıraç ve Buda hayranı Zeki Alasya da Bali ürünlerinin müşterileri arasında yer alıyor. 10 dolardan 1000 dolara kadar değişen ürünler herkese hitap ediyor.

Adres: Serencebey, Mehmet Ali Bey Sokak, Kumcuoğlu Apt., No:1, D:1, Beşiktaş
İstanbul
Tel: 0212 258 11 84 / 259 44 01