Vitrin Sofraların baş tacı

Sofraların baş tacı

14.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sofraların baş tacı

Sofraların baş tacı


Ah onlar ne çok çeşitli, ne çok lezzetliler. Artık köşe başındaki markette bile bulunabilen birbirinden lezzetli Avrupalı peynirler hazır kahve gibi, tiramisu gibi usul usul gelip mutfaklarımızda baş köşeye oturdular


       Peynir dendi mi şimdiye kadar aklımıza sadece beyaz peynir gelirdi. Ama günümüzde o kadar değişik lezette peynirler satılıyor ki onlar sadece kahvaltılarda değil her öğün yenebiliyor. İngilizler peyniri Cheese, Almanlar Kase, İspanyollar Queso ve Hollandalılar ise Kaas olarak adlandırıyor. Mayalarına ve yapılış şekillerine göre peynirin pek çok çeşidi var. Geçmiş çağlarda peyniri mayalandırmak için koyun ya da keçilerin işkembeleri, incir yaprağı, devedikeni çiçeği, yaban safranı taneleri ya da sirke kullanılırdı. Bilim ilerledikçe peyniri mayalandıran maddelerin işkembe ve bazı bitkilerde bulunan enzimler olduğu da farkedildi. Artık peynir mayası laboratuvarlarda üretiliyor.

       Cevizlisi, fıstıklısı, light’ı
       Dünya üzerinde üç bin, Türkiye’de ise yüz kadar peynir çeşidi üretiliyor. Cevizlisi, fıstıklısı, domateslisi, kırmızı biberlisi, sadesi, hatta kilo problemi olanlar için light’ı var. Peynirin yapıldığı sütün cinsi, mayası ve yapılış süreci peynirin cinsini belirliyor. Peynirler yabancı ülkelerde çoğu zaman yapıldığı bölgenin adını alıyor. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinin kendine göre peyniri var. Bu peynirlerden bazıları ülke çapında tanınsa da, çoğu sadece üretildiği yerlerde bilinir. Dil peyniri, beyaz peynir, kaşar, tulum, örgü, otlu, sepet, mihaliç, hellim ve Urfa peyniri, çökelek ve lor peyniri, hemen her yerde bilinen peynirlerden. Türkiye’deki peynirler işlendikleri süt çeşitlerine göre inek, koyun, keçi peynirleri, içerdikleri yağ oranlarına göre yağlı, orta yağlı, yağsız ve yavan peynirler olarak biribirinden ayrılıyor.
       Taze tüketilen yani olgunlaşmadan yenilen peynir lor, yarı olgunlaşmış peynir salamura, tam olgunlaşmış peynir ise kaşar, tulum ve mihaliç peynirleri diye adlandırılıyor.

       İthal tüketimi arttı
       Türkiye’de balıklısından kerevizlisine kadar yılda iki bin ton yabancı peynir tüketiliyor. Uzun süredir reyonları süsleyen yabancı peynirler yavaş yavaş Türk mutfağında kendilerine yer edindiler. İthal peynirler Türk halkının beslenme alışkanlıklarını da etkiledi. Eskiden sadece kahvaltıda çayın yanında tüketilen peynir artık diğer öğünlere de girdi. Pizza, cheese cake, tiramisu, kanape, peynir tabağı derken bir de baktık ki neredeyse Fransızlar kadar peynire düşkün olmuşuz.
       Ülkemize, başta Fransa olmak üzere Hollanda, İtalya ve Danimarka’dan çok çeşitli peynir ithal ediliyor. Makarna ve pizza gibi yemeklerde daha çok İtalyanların dünyaca ünlü parmesan peyniri tercih ediliyor.
       Bu peynirler kahvaltı ve yemek dışında meze olarak da tüketiliyor. Şarap sevenler Fransız Brie, Camamber, Füme ve Cevizli Rambol peynirini tercih ederken, rakı severlerin tercihi Fransız ya da Danimarka rokforu yönünde oluyor.

       Peynir alırken bunlara dikkat
  • En çok tüketilen peynirlerden biri olan beyaz peynir, TSE tarafından belirlenen standarttaki yağ ve kuru madde oranına uygun olmalı.
  • Peynir çok fazla gözenekli olmamalı. Gözeneklerin fazlalığı asitli süt kullanıldığını gösterir.
  • Bir parça peynir iki parmak arasında ezildiğinde parmaklara bulaşıyorsa, bu peynirin iyi olduğunun kanıtıdır. Eğer bulaşmayıp iki parmak arasında ufalanıp yere düşüyorsa, peynir yağsız ve kuru madde oranı yüksek, kötü bir peynirdir.
  • Tadıldığında çok fazla ekşilik veren peynir iyi değildir. Fakat çok az bir ekşilik, yoğurt kültürünün kullanıldığını gösterir. Bunun bir sakıncası yoktur.

           Fiyatlar...
          
  • Karper eritme peynir (cevizli, fıstıklı, dometesli, kırmızı biberli, light) 525 bin lira
  • Pınar krem peynir 180 gr 1 milyon 50 bin lira
  • La Vache Guirit Cream 125 gr 2 milyon 190 bin lira
  • Kraft Philadelphia peynir 200gr 2 milyon 750 bin lira
  • Kraft Philadelphia light 100 gr 3 milyon 250 bin lira
  • Mini Babybel Fransız peyniri 2 milyon 590 bin lira
  • Frico Guado (Hollanda) Biberli, sarmısaklı, cevizli, otlu, eski 10 milyon 490 bin lira
  • Granopadano parça parmesan 1 kg 24 milyon 900 bin lira
  • Danimarka rokfor peyniri 1 kg 12 milyon 490 bin lira
  • Bonjour De France Camamber 1 kg 13 milyon 520 bin lira
  • Fromoges Swiss Gravyer 1 kg 17 milyon 900 bin lira
  • Rosenborg rokfor 1 kg 14 milyon 900 bin lira
  • Trakya çiftliği otlu mozerella 5 milyon 960 bin lira
  • Yörsan mantar mozerella 4 milyon 990 bin lira
  • Bahçıvan örgü peynir 5 milyon 800 bin lira
  • Pınar Burger dilim 5 milyon 971 bin lira
  • Migros eski Trakya koyun Kaşar 4 milyon 900 bin lira
  • Sütaş beyaz peynir 1 kg 3 milyon 769 bin lira