Vitrin Yaratıcılık okulu

Yaratıcılık okulu

21.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaratıcılık okulu

Yaratıcılık okulu
21 Mart 1998
Ersoy YÜZÜNCÜOĞLU

Tasarım ve moda sektörünün her geçen gün artan kalifiye eleman açığına çözüm Lasalle Eğitim Merkezi'nden geldi. Merkez bilgisayar grafiği, moda tasarımı ve moda ürünleri pazarlaması dallarında eğitim veriyor.

Lasalle College, 1959 yılında Kanada'da, Montreal'de kuruldu. İlk başta sekreterlik okuluydu. Birkaç yıl sonra okulun moda üzerine yoğunlaşması kararı alındı. Kararın ardından, kalkınan ülkelerde kampüsler açıldı. Bu girişimini 7 ülkede hayata geçiren Lasalle College'ın bir kampüsü de İstanbul'da bulunuyor. Bu kampüsün adı Lasalle Eğitim Merkezi.
Lasalle Eğitim Merkezi, yüzde 60 Kanada yüzde 40 Türk ortaklığı ile kuruldu. Bu ortaklık sayesinde eğitim programından teknik ekipmana kadar Kanada'dan her türlü destek alınıyor. Genel Müdür H. Nuri İnal verdikleri eğitimin yanısıra Macintosh'un Türkiye temsilcisi Bilkom'un da çözümevi olarak hizmet verdiklerini belirtiyor.
Lasalle Eğitim Merkezi 3 dalda eğitim veriyor: Bilgisayar grafiği, moda tasarımı ve moda ürünleri pazarlaması programı.
Bilgisayar grafiği bölümü kendi içinde grafik tasarım, multimedia + presentation, internet olarak üçe ayrılıyor. Bilgisayarda çizimin, tasarım yapmanın, ilüstrasyonların gelişmesinin reklamcılık, grafik düzenleme, iletişim ve yayıncılık sektörüne katkısı oldukça fazladır. Buradan hareketle grafik tasarım bölümünde, yeterli derecede bilgisayar grafik programlarını kullanabilme, kişinin görsel kavramları ve yaratıcılığını geliştirme, baskı ve önbaskı teknikleri ile ilgili temel bilgi ve pratik tecrübe edindirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Multimedia + presentation ve internet bölümlerinde ise profesyonel video editörü eğitimi, off - line video editing ile ilgili teknik ve sanatsal eğitimi, on - line editing ile ilgili teknik konular ve özel efektlerin eğitimini veriyor. Bunun yanısıra CD - ROM ve internet üzerindeki interaktif üretimlerin içeriklerini kullanmak için gerekli olan multimedia yazılımlarını profesyonel bir biçimde kullanılabilmesi için gerekli eğitim de veriliyor. Programları bitirenler; Macintosh operatörü, grafiker, renk ayrımı atölye elemanları, matbaa sektörü yardımcı elemanları, ilüstratör, video editörü ve internet kullanıcısı olarak iş bulabiliyorlar.
Kurs programı 70 - 90 saat sürüyor. Kurs ücreti; saati 6 dolar + KDV olarak belirlenmiş. Haftaiçi, haftasonu, akşam gibi değişik zaman dilimlerinde kurslara katılmak mümkün.
Moda tasarım programına katılan öğrenciler, bir moda tasarımcısının, stilistin veya modelistin hangi görevleri üstleneceğini, moda stil ve akımlarını araraştırarak hedef pazarların arz - talep dengesine göre koleksiyon oluşturmayı öğreniyorlar. Burada eğitim alan öğrenciler; moda tasarımcısı, stilist, CAD / CAM uzmanı, moda ilüstratörü, kostüm tasarımcısı, defile prodüktörü, kalite kontrolcü, kalıpçı, moda sektörüne yatırımcı, moda yorumcusu, moda danışmanı ve modelist olarak kariyer yapabiliyor.
Moda ürünleri pazarlaması programında, öğrencilere büyük mağaza, butik ve imalatçıları kapsayan pazarlama etkinliklerini nasıl gerçekleştirecekleri öğretiliyor. Buradan mezun olan öğrenciler ise; pazarlama yöneticisi, vitrin tasarımcısı, ürün sorumlusu, stil danışmanı, moda danışmanı, moda fotoğraf koordinatörü ve mağaza yöneticisi olarak çeşitli dallarda iş imkanına kavuşuyor. Moda tasarım programının ve moda ürünleri pazarlaması programının diğer bir özelliği de, bu programları ister sertifika ister diploma eğitimi olarak alabilmeniz. Biraz daha açmak gerekirse; diploma bölümü öğrencileri her biri 3 aydan oluşan 6 dönemlik eğitimlerini tamamladıklarında yurtdışında Lasalle College ile anlaşmalı olan ya da olmayan üniversitelerde lisans programını tamamlayabiliyorlar. Bu da üniversite mezunu olabilecekleri anlamına geliyor. Türkiye'de herhangi bir üniversitede lisans tamamlamak gibi bir olanak yok. Bunun nedeni; Türkiye'de Lasalle Eğitim Merkezi, Lasalle College'ın kampüslerinin bulunduğu diğer 6 ülkedekinin aksine özel meslek yüksekokulu değil, özel kurs olarak görülüyor. Bu nedenle, eğitimlerini tamamlamak isteyen öğrencilerin yurtdışında eğitimlerine devam etmeleri gerekiyor.
Moda tasarım ve moda ürünleri pazarlaması bölümlerinin herbiri 3 aylık 6 dönemden oluşan diploma programlarının ücretleri ise 12.000 dolar + KDV. Taksitle ödeme imkanı var. Unutmadan eğitim dili İngilizce. İngilizcesi yeterli olmayanlar Lasalle Eğitim Merkezi'nde İngilizce eğitimi alıyor. Sertifika programları yaklaşık 1.5 yıl. Modelistlik, stilistlik, tasarım ve pazarlama üzerine sertifika almak mümkün. Sertifika programlarının dönemlik ücretleri; stilist 4320 dolar + KDV, modelist 4050 dolar + KDV, stilist ve modelist birlikte 7020 dolar + KDV, moda ürünleri pazarlama sertifikası 5130 dolar + KDV. Kurs programına katılmak isteyenler ise haftasonlarında 20 milyon TL + KDV karşılığında 21 hafta boyunca modelistlik ve stilistlik eğitimi alabiliyor.

Lasalle Eğitim Merkezi
Abdi İpekçi Caddesi, Reasürans İşhanı, 61 / 1 - 2
Teşvikiye - İstanbul
Telefon: 0212 248 90 91 - 248 81 57 - 232 57 15
Faks: 0212 234 36 20

Yazarlar