Gündem Viyadükte facia

Viyadükte facia

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kuzey Marmara Otoyolu Gebze Tavşanlı mevkiindeki viyadük inşaatında çökme meydana geldi. 4 işçi 30 metre yüksekten beton blokla birlikte aşağıya düştü. Bir işçi enkazdan yaralı kurtarılırken, üç işçinin ise cansız bedenine ulaşıldı

Viyadükte facia

Kocaeli Gebze’de Kuzey Marmara Otoyolu’nun Gebze Tavşanlı mevkiindeki 7 nolu viyadük inşaatında, viyadük başlık ayağı montajının yapıldığı sırada beton blok bir anda ters döndü. Dün saat 10.55 sıralarında meydana gelen olayda, 30 metre yükseklikteki viyadükte çalışan 4 işçi, blokla birlikte zemine düşerek enkaz altında kaldı.

Haberin Devamı

Enkazdan ses verdi

Ekipler, enkaz altındaki işçilere ulaşmak için zamana karşı yarıştı. Enkazdaki beton bloklardaki demirler kesilerek beton kaldırılmaya başlandı. Bir işçinin enkaz altından sesi duyuldu. Sağlık ekibi, yeri tespit edilen işçiye serum bağladı. Saatler süren çalışmaların ardından Kani Öztürk adlı yaralı işçi enkazdan çıkarılıp hastaneye kaldırıldı. Bir işçinin ise cansız bedenine ulaşıldı. İnşaatta görev yapan işçiler de kurtarma çalışmalarına katıldı.

İşçilerin yakınları da olay yerine geldi. Enkaz altında kaldığı söylenen Mehmet Canpolat isimli işçinin yakınları, çalışmaları ağlayarak takip etti. Bölgedeki zeminin çok engebeli ve çamur olduğu, ekiplerin bu nedenle olay yerine ulaşmakta güçlük çektiği kaydedildi. Gece saatlerinde diğer 2 işçinin de cansız bedeni enkazdan çıkarıldı. İşçinin cenazeleri, Gebze Fatih Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Haberin Devamı

‘Beton blok çok ağır’

Valilikten yapılan açıklamada, viyadüğe, ikinci kademe beton döküldüğü sırada beton blokun ters dönerek üzerindeki işçilerle birlikte düştüğü bildirildi. Açıklamada, “Beton blokun çok ağır olması nedeniyle kırmak ve kaldırmak suretiyle kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir” denildi. Kazadan önce şantiyeye malzeme getirdiğini belirten Burhan Çakmak, “Kamyonetteki malzeme vince bağlandı. Biraz sonra malzemenin verildiği tabliye, üzerindeki işçilerle birlikte aşağı düştü” dedi.

Soruşturma ve inceleme

Karayolları Genel Müdürlüğü kazanın nedeniyle ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da kazayla ilgili soruşturma açıldığı öğrenildi. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ile İstanbul Milletvekili Ali Şeker, olay yerinde incelemelerde bulundu. Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada ise yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yanlış bilgiler ve görüntülerle kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için yayın yasağı alındığı bildirildi.

Viyadükte facia

‘Kaza, beton dökümü sırasında gerçekleşti’

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, kazaya ilişkin açıklama yaptı. Kazanın beton dökümü sırasında meydana geldiğini ve bu işin de 4 aşamalı olduğunu ifade eden Aksoy, birinci kademenin daha önce döküldüğünü, ikinci kademe beton dökümünde kazanın meydana geldiğini kaydetti. Aksoy, üstündeki işçilerle beraber beton blokun düştüğünü dile getirerek, kurtarma çalışmalarına hemen başlandığını bildirdi. Yaralı işçilerden birine 14.40 sıralarında ulaşıldığını anlatan Aksoy, “Hastaneye intikali sağlanmıştır. 17.15 itibarıyla bir işçimize ulaşılmış maalesef yaşamını kaybetmiş” dedi. AA

Haberin Devamı

Bağlantı hatası mı oldu?

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, facianın yaşandığı viyadüğün Türkiye’nin en büyüklerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Viyadüklerde uzun bloklar vardır ancak bu farklı bir sistem. İki kolon arasında beton dökülüyor, kuruyor, 1-2 metre daha yürüyor. Ortada buluşup iki blok arasındaki bağlantıyı sağlıyorlar. Kalıpta bağlantı hatası olabilir, teknik hatadan kaynaklanan bir şey. Yoksa viyadüğün normalde çökmemesi lazım. Artık son aşamaya yaklaşmıştı, bitmiş olacaktı.”

Haberin Devamı

Menemen’de 4 işçi ölmüştü

Dünkü çökmenin bir benzeri üç yıl önce İzmir Menemen’de yaşanmıştı. İzmir-Çanakkale Otoyolu’ndaki viyadük inşaatında, beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılmasıyla dört işçi yaşamını yitirmişti. Bilirkişi incelemesinde, iskelenin payandalarının narin, eksik ve dayanıksız imal edilmesinin etkisiyle ağırlığa dayanamayıp çöktüğü tespit edilmişti.