Dünya Washington’da ‘Putin’e nasıl yaklaşsak’ krizi!

Washington’da ‘Putin’e nasıl yaklaşsak’ krizi!

27.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, G-20 zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşme arzusu taşırken, Washington’da “Putin’e nasıl davranmalı?” sorusunun tartışıldığı öne sürülüyor

Washington’da  ‘Putin’e nasıl  yaklaşsak’ krizi

Amerika Başkanı Donald Trump’ın, gelecek ay yapılacak uluslararası zirvede,Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile protokol kurallarına uygun bir görüşme gerçekleştirmek istediği, ancak Washington yönetiminde, Rusya’ya nasıl davranılması ya da yaklaşılması gerektiği üzerine fikir ayrılıkları olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Associated Press (AP) ajansının haberine göre ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le tüm protokol kurallarının yerine getirileceği bir görüşme gerçekleştirmek isterken, Trump yönetiminde, özellikle de Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiaları gündemdeyken, Putin’e nasıl yaklaşılması gerektiği konusu “tartışmalı” hale geldi.

AP’nin haberinde, Trump yönetimindeki pek çok yetkilinin, Moskova’yla mesafenin korunması gerektiğini savunduğu belirtilirken, Trump ve yönetimindeki bazı yetkililerin, Putin’le protokol kurallarının yerine getirileceği bir ilk görüşme yapılması konusunda baskı yaptığı kaydedildi.

Ayaküstü olsun

Bununla birlikte AP, muhtemel bir ikili görüşmede, Başkan Trump’ın, Rus lidere bazı önemli diplomatik bilgilerden bahsetme riskinin de gözardı edilmediğini öne sürdü. Nitekim Trump’ın, daha önce üst düzey Rus diplomatlarla Oval Ofis’te bir araya geldiğinde, İsrail tarafından kendisine iletilen ve DAEŞ’in uçaklarda eylem yapabileceğine ilişkin bazı istihbarat bilgilerini paylaştığı haber verilmişti.

Haberin Devamı

AP’nin ABD yönetiminde yer alan kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Trump, Putin’le protokole uygun olarak medyanın içeri alındığı bir görüşme gerçekleştirmek istiyor. Bazı danışmanlarıysa, Trump’a, bunun yerine Putin ile zirve sırasında “kısa ve ayaküstü” bir görüşme yapmasını, hatta liderlerin katılmadığı sadece delegeler arasında gerçekleştirilecek toplantılar yapılmasını tavsiye ediyor. Beyaz Saray yetlilileri daha önce Trump ve Putin’in 7-9 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek G20 zirvesinde bir araya gelme ihtimalini dışlamadıklarını söylemişti.

‘Protokol farketmez’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Putin ile Trump’ın ilk yüz yüze görüşmesi için belirlenmiş kesin bir format olmadığını belirterek, tüm seçeneklerin kendileri için uygun olacağını belirtmişti. Peskov, önceki gün gazetecilerin soruları üzerine, protokol konusunun, görüşme açısından “ikincil derecede önemli” olduğu yanıtını verdi. İki liderin zirveye, aynı mekanda ve aynı zamanda katılacağını da hatırlatan Peskov, “Her şekilde iki liderin görüşme için şansları olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

20 yıllık geleneği yıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, bu yıl iftar ve bayram yemeği organizasyonu düzenlemeyerek, kendisinden öncekilerin her Ramazan ayında müslüman toplum temsilcilerine yemek vermesi geleneğini yıktığı konuşuluyor. Reuters’ın haberine göre, Trump’ın kabinesinde yer alan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da kendisine yapılan iftar düzenleme tavsiyesini reddetmişti.

1805’e uzanıyor

ABD eski Başkanı Thomas Jefferson 1805 yılında Tunuslu bir büyükelçiyi ağırlamak için düzenlediği iftar yemeği töreniyle Beyaz Saray’da bu geleneği başlatan isim olmuştu. Zaman içinde bu gelenek bazı başkanlar tarafından uygulanmasa da Beyaz Saray’da 20 yıldır üst üste Ramazan ayında bir gün iftar yemeği veriliyordu. Washington Post gazetesi de, Beyaz Saray tarafından Ramazan Bayramı’nı kutlamaya yönelik yayınlanan ve Trump’ın imzaladığı mesajın Başkan’a ait sosyal medya hesaplarında paylaşılmamasına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Başkan’a ‘kısmi’ zafer

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın 6 ülkeye yönelik uyguladığı seyahat yasağının “kısmen uygulanması”na izin verdiğini açıkladı. Bu karar, Trump cephesinde bir zafer olarak kabul edildi.

Yüksek Mahkeme’nin vize yasağının kısmen uygulamaya geçmesine yönelik iznine rağmen, konuya ilişkin davanın mahkemece görüşüleceği ifade edildi. Trump, başkanlık yarışını kazandıktan sonra ilk gündemlerden birisi olarak 7 ülkeye yönelik seyahat yasağını içeren bir taslak hazırlığına girişmişti. Düzenlemenin yargı tarafından durdurulmasının ardından tasarı tekrar hazırlanmış, Irak vize yasağı uygulanacak ülkeler arasından çıkarılmıştı. Suriye, Yemen, İran, Libya, Sudan ve Somali’den gelen kişilere ilişkin seyahat yasağı da mahkemenin engeline takılmıştı. Yasak kapsamında 90 gün boyunca söz konusu ülkelerden ABD’ye yönelik ziyaretlerde seyahat kısıtlamaları getirilmesi planlanıyor.