Teknoloji Web tabanlı HBYS ile ülke ekonomisine katkı

Web tabanlı HBYS ile ülke ekonomisine katkı

06.09.2016 - 16:28 | Son Güncellenme:

ODTÜ Teknokent yerleşkesinde teknoloji üreten Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri, SPICE, Common Criteria, CE, ISO gibi yazılım geliştirme, kalite ve güvenilirlik konularındaki uluslararası sertifikasyonları ve 30 yıllık yazılım tecrübesi sayesinde, dünyadaki en güncel teknolojiyi yakından takip ediyor, ülkemizde ise teknolojisi sayesinde sektöre öncülük ediyor.

Web tabanlı HBYS ile ülke ekonomisine katkı

1987 yılında Tokat SSK Hastanesinde DOS tabanlı olarak başlayan Hastane Bilgi Sistemleri Yazılımı, zaman içinde Windows tabanlı ve son olarak 2011 yılında da web tabanlı yapıya geçti.

Haberin Devamı

Bugün Sisohbys olarak bilinen kağıtsız/dijital hastane yazılımı, web tabanlı olması ve Java, Oracle gibi üstün yazılım geliştirme ve veritabanı platformlarında geliştiriliyor olması sayesinde, işletim sisteminden ve web tarayıcıdan bağımsız olarak kamu hastanelerinin dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. Daha önce Aydın/Didim'de test edilip başarılı olduğu görülen, 3 yıl önce de Çanakkale ilimizde Bulut tabanlı Merkezi sisteme geçirilen kamu hastanelerimiz, kısa bir süre önce TÜBİTAK ile imzaladıkları protokol neticesinde, yine ülkemizde geliştirilmekte olan açık kaynak kodlu Pardus işletim sistemine geçiş yaptılar. Tüm sistemin Pardus’a geçişi bu ay içinde tamamlanmış olacak.

Bilindiği üzere, kamu veya özel, hastane veya herhangi bir kurumda işletim sistemi lisans giderleri önemli bir gider kalemi ve bu giderin yerli yazılımlarımız sayesinde ortadan kalkıyor olması ülkemiz adına çok sevindirici bir haber.

Haberin Devamı

HBYS nedir ?

Bir sağlık kurumu için laboratuvar, radyoloji gibi tetkik birimlerinde gerçekleştirilen tüm operasyonlardan, ameliyathane, hastane eczanesi, depo, stok, sicil veya insan kaynakları birimlerine varıncaya kadar farklı uzmanlıklar üzerine çalışan bir çok alt sistemden meydana gelen yazılım veya yazılımlar bütünüdür. Tetkik sonuçlarının karışması, hastaya yanlış ilaç verilmesi, yanlış işlemler yapılması gibi tüm hayati önem taşıyan hataların ortadan kaldırılmasını, kaydedilen bilgilerin doğruluğunu, güvenliğini ve sürekliliğini amaçlar.

Web Tabanlı Yazılım nedir ?

Web tabanlı yazılım; internetteki siteleri gezmek için kullandığımız web tarayıcılar içinde çalışan, son teknoloji teknikler kullanılarak masaüstü yazılım kalitesinde ancak çok daha üstün avantajlar getiren, platform ve konum bağımsız çalışan bir yazılım teknolojisidir. Her hangi bir internete bağlanan bilgisayar, telefon veya mobil cihaz ile çalışabildiği gibi, çalışılan cihaza her hangi bir yazılım yüklenmesini gerektirmez.

Bulut bilişim nedir ?

Bulut bilişim, verilerin, uygulamanın, donanımın veya servislerin internet ortamında merkezi bir yerde tutulmasıdır. Çanakkale Kamu hastanelerinde kullanılan merkezi yapı sayesinde tüm hastaneler tek bir merkezi yazılım üzerinden dijital ortamda hastane yönetimini gerçekleştirmekteler.