Gündem Mide kanseri kanımızı emiyor

Mide kanseri kanımızı emiyor

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada en sık görülen kanser türlerinden olan mide kanseri, ekonomik olarak da büyük bir yük getiriyor. Türkiye Mide Kanseri Raporu’na göre, hastalığın Türkiye’de neden olduğu ekonomik yük yılda 4.6 milyar lira

Mide kanseri  kanımızı emiyor

Türkiye’de erkeklerde beşinci en sık rastlanan kanser türü olan mide kanserine yönelik hazırlanan bir rapor hastalığın ekonomik boyutunu gözler önüne serdi. Lilly İlaç’ın desteğiyle hazırlanan ‘Türkiye Mide Kanseri Raporu’na göre, mide kanserinin Türkiye’de neden olduğu ekonomik yük yılda 4.6 milyar lira. Hasta başı doğrudan maliyet ise 45 bin 542 lira.

Haberin Devamı

Destek merkezi yok

Raporda dolaylı maliyetler için erken ölüm, erken emeklilik ve üretim kayıpları da dikkate alınırken, toplam dolaylı maliyet rakamının 4 milyar 19 milyon lira olduğu tespit edildi. ‘Mide kanseri tedavisinde karşılanmamış ihtiyaçlar ve en önemli sorunlar’ başlığı altında hazırlanan kısımda ise, palyatif destek merkez eksikliği, yurt dışında onay almış ilaçların Türkiye’de kullanılamaması, erken tanı yöntemlerinin yetersiz oluşu ve etkili tedavi seçeneğinin azlığına dikkat çekildi.

‘Teşhiste geç kalınıyor’

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise mide kanserinin kadınlara oranla erkeklerde 2 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, “Mide kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanserlerden. Tüm kanserlerin yüzde 5’lik kısmını mide kanseri oluşturmakta. Mide kanserinden ölümler ise yılda yaklaşık yüz binde 12 seviyesinde. Bu kanserde tedavi başarısı doğrudan tümör evresi ile ilişkili. Maalesef ülkemizde hastaların sadece yüzde 11.2’si erken evrede uzmanlara başvurmakta. İleri evre metastatik mide kanserinde potansiyel kür şansı olmadığından, tedavinin temel amacı yaşam kalitesini üst düzeyde tutmak” dedi.