Gündem Yağ yakımını kolaylaştıran Intermittent fasting nasıl yapılır?

Yağ yakımını kolaylaştıran Intermittent fasting nasıl yapılır?

14.05.2018 - 15:29 | Son Güncellenme:

Son yıllarda sağlıklı ve fit yaşamın popüler hale gelmesiyle fazla kiloları bulunan kişiler fazlalıklarından kurtulmak adına birçok yöntem denemeye başladılar. Intermittent Fasting ise uzun yıllar önce ortaya çıkıp günümüzde yeniden popülerleşen diyet yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Yağ yakımını kolaylaştıran Intermittent fasting nasıl yapılır

Intermittent fasting nedir?

Haberin Devamı

Intermittent Fasting, direkt olarak Türkçe’ye çevrildiğinde Aralıklı Oruç anlamına gelse de buradaki Oruç kavramı dinsel bir anlam taşımamaktadır. Aralıklı Oruç denmesinin sebebi bu program ile birlikte kişinin belirli saat aralıklarında aç kalıyor olmasıdır. 1945’li yıllardan günümüze dek adından söz ettiren diyet programı, özellikle kilo verme sürecinde kas ve su kaybı yaşayanlar için bir hayli kurtarıcı. Intermittent Fasting, belirli pencereler oluşturarak öğünleri atlama ve bazı zamanlarda ise tamamen aç kalarak alınan kalori ile yakılan kaloriyi dengeleme programıdır. Bu programın yağ yakımında kurtarıcı olmasının sebebi ise vücudun alınan şekeri glikojen olarak depolaması ve tüm gün boyunca vücuda alınan şekeri, glikojeni yakmaktan vüdudun yağ yakmayı unutmasıdır. Intermittent Fasting ise bu işleyişi tersine çevirip vücuda uzun aralıklarla şeker alarak vücudun o sırada yağları yakmasını sağlamaktadır. Bu program birkaç farklı şekilde yapılabilse de amaç uzun saatler aç kalmak olduğundan bir hekim onayına başvurmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Intermittent fasting nasıl yapılır?

Intermittent Fasting birçok farklı şekilde yapılabilse de genel olarak tercih edilen iki tipi mevcuttur. Bunlar; 5:2 Diyeti ve 8 Saat Diyeti’dir.

5:2 Diyeti: Kişilere bir hafta içinde 1-2 kilo yağ yakımı vaat eden 5:2 diyeti gazeteci ve doktor Michael Mosley tarafından geliştirilmiştir. Program yapıldığı haftanın 5 günü boyunca kişinin aldığı kadar kaloriyi yakmasını, kalan iki gün ise erkeklerin 600 kadınların 500 kalori almasını hedeflemektedir. Haftanın iki günü programı uygulayan kişi tarafından seçilse de genellikle haftanın 3. ve 5. günleri seçilmektedir.

8 Saat Diyeti: 8 Saat Diyeti, gün içinde kişinin yediği sürenin yemediği süreden az olmasını hedefleyen bir programdır. Belirli pencereler oluşturularak kişi uzun saat aralıklarında aç bırakılmaktadır. Genel olarak tercih edilen pencereler;

07.00-11.00 arası: Aç Kalma

11.00-12.00 arası: Egzersiz Vakti

12.00-18.00 arası: Yemek Vakti

18.00-23.00 arası: Aç Kalma

Haberin Devamı

23.00-07.00 arası: Uyku Vaktidir.

Egzersiz olarak günde bir saati öneren program beslenme tipi olarak ise genel anlamda karbonhidratı azaltıp protein ve yeşil sebze tüketimini arttıran bir düzendedir.

Intermittent fasting faydaları nelerdir?

Intermittent Fasting programı, aç kalınan süreler boyunca yağ yakımını hızlandırır. Aynı zamanda büyüme hormonunun artışıyla doğru orantılı olarak kas artışı yaşandığı için kilo verme sürecinde olanlara büyük fayda sağlar. Uzun süreli açlık vücutta bulunan radikallerin birikmesine engel olacağından radikallerin oluşturduğu hastalık ve yaşlılığada engel olur. İnsülin miktarının düşüşü ise çoğu kişinin maruz kaldığı kalp ve şeker hastalıklarını olumlu yönde etkiler.