Siyaset Yağmura rağmen coşku seli

Yağmura rağmen coşku seli

29.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Gündoğdu Meydanı’nda İzmirlilerle şiddetli yağmurun verdiği arada buluştu

Yağmura rağmen coşku seli

Yağmura rağmen toplanan kalabalık, miting sonuna kadar dağılmadı. 100 bin kişinin toplantığı belirtilen mitingde, meydanın arka tarafında kalabalıklar birikti. Polis koridoru nedeniyle halk Gündoğdu Meydanı’nın ön tarafına ulaşmakta zorluk yaşadı.
Ayrıca İzmir Körfezi’ndeki balıkçı gemileri de dalgalı denize rağmen miting alanından ayrılmadı. Alanda dövizlerin, pankartların azlığı dikkat çekerken, meydan CHP ve Kılıçdaroğlu bayraklarıyla doldu. İzmirlilerin ellerinde Kılıçdaroğlu’nun resmini taşıyan bayraklar sallandı. Geçmiş yıllarda Deniz Baykal’ın fotoğraflarının ellerde taşınmadığı düşünülürse, İzmir mitinginde coşkuyla taşınan bu resimli pankartlar, halkın Kılıçdaroğlu’nu benimsediğinin ince bir işareti gibiydi.

Rutkay Aziz coşkusu
Genel Başkan anons edilmeden önce, CHP’nin İzmir adayları tanıtıldığında, 2. Bölge 2. sıra adayı Mustafa Balbay’ın yerine sahneye sanatçı Rutkay Aziz çıktı ve kalabalığın coşkusu arttı.
Rutkay Aziz, Balbay’ın İzmirliler’e mektubunu okurken, “Ben vatanı sevmenin ne anlama geldiğini ona verdiklerimle bilirim. Vatan onu sevenler kadar bütün, onu sevenler kadar güçlüdür” sözleri büyük alkış aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yapılan uzun alkışlarda, belediyedeki operasyonlarına yönelik bir tepki de seziliyordu. Ardından sahneye gelen Kılıçdaroğlu ise sözlerine “Hasan Tahsin’in, özgürlüğün kenti İzmir” diye başladı. Kılıçdaroğlu konuşmasında İzmir’in özgürlük anlayışının Türkiye’ye model olacağını sık sık dile getirdi. İzmir mitinginde CHP’nin vaadlerini sıralayan Kemal Kılıçdaroğlu, yağmurun altında sabırla bekleyen İzmirliler’e sık sık taşlamalarla seslendi.
Kılıçdaroğlu; “Yediğin hurmalar, 13 Haziran’da seni tırmalar”, “Recep’in derdi İstanbul Boğazı, Kemal’in derdi Halkın boğazı” gibi afişlerde yazılı olan cümleleri aratmayacak uslupla İzmirliler’e seslendi ve büyük alkış aldı. Kılıçdaroğlu’nun konuşması boyunca, sık sık “CHP değil, “Yeni CHP” vurgusu yapması da dikkat çekiciydi. İzmir mitinginin dikkat çekici yanlarından biri de alandaki kadın ve gençlerin sayısının çokluğuydu. Öyle ki meydana ilk bakışta daha çok kadınlar dikkat çekiyordu. Kılıçdaroğlu belki de CHP’ye desteğin daha çok bu kesimlerden geleceğini görerek, gençler ve kadınlara vaadlerini öne çıkardı. Emekli, engelli, gençlik ve annelere özel mesajlar verirken, Kılıçdaroğlu, İzmir mitinginde üretici hedef olamadı. Bayındır’dan, Karaburun’dan gelen köylüler, CHP’nin yeni politikasında “emeğin öncelikli olacağı” vaadiyle yetinmek zorunda kaldı.

En kalabalık miting
Taşeronlaştırmayı Türkiye’de tek kaldıran Büyükşehir Belediyesi olması nedeniyle Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünü de işçi ve işçilerin sorunlarına ayırdı. CHP Genel Başkanı’nın sendikalaşmanın, örgütlü çalışmanın önünü açacaklarını vurgulayan sözleri meydandaki işçiler tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Geçmişte partinin statükocu yapısından uzak kalmaya çalışan Kılıçdaroğlu “Cumhuriyet ve Atatürkçülük kavramlarına az vurgu yaparken, “Gavur İzmir” terimini de kullanmamaya özen gösterdiği görülüyordu. Kılıçdaroğlu’nun “Yeni CHP” tam da İzmir’in özgürlükçü, dik duran vatanına toprağına samimi bir usluba benziyor” mesajıyla İzmir’e gösterdiği özen dikkat çekiyidi. Kılıçdaroğlu’nun dünkü mitingi, aynı meydanda referandum için yapılandan da, 2009 yerel seçimlerinde Baykal’ınkinden de daha kalabalık ve canlıydı. Referandum mitinginde şans tanınan bir lider olan Kılıçdaroğlu bu kez benimsenen bir liderdi.
Özetle, Gündoğdu Mitingi, CHP’nin bugüne kadar İzmir’de yaptığı mitinglerin en kalabalığı olarak değerlendirildi.