Siyaset Yaptıkları tahribatı telafi etmeyecek

Yaptıkları tahribatı telafi etmeyecek

27.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

IKBY’nin referandumu dondurmasını değerlendiren Yıldırım, “Kuzey Irak yönetimi ne karar alırsa alsın artık, bugün geldiğimiz noktada onların alacağı kararın yaptıkları tahribatı telafi edecek bir sonuç doğurmayacağı aşikârdır. Umarız benzer maceralara bir daha kalkışmazlar” dedi

Yaptıkları  tahribatı telafi etmeyecek

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin yanlış hesap yaptığını yanlış hesabın da Ankara, Bağdat ve Tahran’dan geri döndüğünü belirterek “Bundan sonra İran, Türkiye, Irak olarak bölgenin huzuru, güvenliği, terörle mücadele için daha etkin bir çalışma içerisinde olacağız” dedi. Yıldırım, Somali’ye desteklerinin de süreceğini ifade ederek, “Her bakımdan yanınızdayız” dedi. Yıldırım, dün Somali Başbakanı Haydar Ali Hayri’yi Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. İki başbakan, başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Yeni güzergâh
Basın toplantısında Yıldırım’a önceki gün Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı görüşme soruldu. Yıldırım, “Irak ile ticaret için alternatif bir yol izlenecek mi” sorusuna, “Irak anayasasına göre hudut kapılarının yönetimi, kontrolü merkeze hükümete aittir. Irak hükümeti de havaalanı ve hudut kapılarının Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden alınarak kendi kontrollerine geçmesi için çalışıyor. Merkezi Irak Hükümeti’nin bu talebine yönelik gerekli desteği veriyoruz. Irak’a ana girişimiz olan Habur Kapısı’nın Irak merkezi idaresine teslim edilmesi için birlikte çalışıyoruz. Habur’un batısından yeni bir güzergahın da açılması konusunu görüştük. Irak tarafı da müspet bakıyor” yanıtını verdi.
‘Oldu, bitti olmaz’
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin referandumun dondurulmasına dair açıklamalarına ilişkin de Yıldırım, “Kuzey Irak yönetimi ne karar alırsa alsın, bugün geldiğimiz noktada onların alacağı kararın yaptıkları tahribatı telafi edecek sonuç doğurmayacağı aşikardır. Yanlış hesap yaptılar, Ankara, Bağdat ve Tahran’dan döndü. İran, Türkiye ve Irak olarak bölge huzuru ve güvenliği için terörle mücadele için daha etkin bir çalışma içinde olacağız. Kişisel hırsları yüzünden sorumsuz yöneticilere sözümüz var. Geçen zaman bizi haklı çıkardı bu ve buna benzer maceraya kalkışma, bir daha umarız olmaz. Bölgede zaten sıkıntı var. Bir fırsattan istifade ile oldu bitti yapmanın ne kadar yanlış bir şey olduğu ayan beyan ortaya çıkmıştır” dedi.
Yıldırım, Hayri’nin daha önce planlanan ziyaretin ülkedeki terör saldırısı nedeniyle ertelediğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “14 Ekim’de meydana gelen alçak terör saldırısı nedeniyle yüzlerce insan hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı. Türkiye olarak her zaman olduğu gibi zor ve iyi günlerde Somali ile dayanışmamızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Söz konusu saldırıdan hemen sonra Sağlık Bakanımızı bir uzmanlar heyetiyle beraber tıbbi malzemeyle ve insani yardımlarla hemen Mogadişu’ya gönderdik. Gelirken de 35 yaralıyı refakatçileriyle ülkemize getirdik.”

Yaptıkları  tahribatı telafi etmeyecek

Yıldırım, Ankara’daki programlarının ardından geldiği İstanbul’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi. İki lider balkonda hatıra fotoğrafı çektirdi.

‘Tarih yazacak’

Hayri de iki ülke arasındaki ilişkinin giderek arttığına dikkat çekerek, “Türkiye halkı bizim yanımızda oldu. Bir havaalanı inşa edildi. Hastane ve yollar inşa edildi. İş olanakları geliştirildi. THY’nin Mogadişu’ya direkt uçuşu var. 14 Ekim’de son derece önemli bir terörist saldırısına maruz kaldık. Birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. En çok ihtiyaç duyduğumuz anda siz geldiniz. Bu destekler de tarih kitaplarında yazacak” dedi. Somali’nin geniş kaynak ve fırsatları olduğunu kaydeden Hayri, “Dünyanın bizi acı ve sıkıntı içinde görmesini istemiyoruz. Dünyanın bizi umut devleti, refah için bir fırsat ülkesi olarak görmesini istiyoruz. Halkımız için daha iyi bir hayat istiyoruz. Türkiye’nin bölge ve dünyadaki rolünün ne olduğunu biliyoruz. Bizim bu ülkedeki sesimiz olacağını biliyoruz” dedi.