Siyaset Yaptırım kararları halkı cezalandırır

Yaptırım kararları halkı cezalandırır

29.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa ile esen sert rüzgârların dinmesi için çalıştıklarını söyleyen CHP liderinin, “AB ülkelerine, alınacak yaptırım kararlarının Cumhurbaşkanı’nı ya da AKP hükümetini değil, Türkiye halkını cezalandıracağının altını çiziyoruz” dediği öğrenildi

Yaptırım kararları halkı cezalandırır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararın ardından Türkiye ile Avrupa arasında gerilen ilişkilere yönelik olarak, “Avrupa ile ilişkilerin devamından yanayız. İki taraf arasında esen sert rüzgarların dinmesi amacıyla hem Avrupa hem Ankara nezdinde çalışıyoruz. AB ile iplerin kopmamasını savunuyoruz, Muhataplarımıza tavsiye kararına uyulmaması çağrısı yapıyoruz” dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, dün CHP Genel Merkezi’nde Norveç’in Ankara Büyükelçisi Vegard Ellefsen’i kabul etti. Görüşmeye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı. Alınan bilgilere göre Büyükelçi Ellefsen, “Norveç halkı daha önce iki kez AB üyeliğini referandumla reddetti. Ancak biz AB’ye üye olmak isteyen ülkelerin kararını destekliyoruz, dolayısıyla Türkiye’nin de AB üyeliğinden yanayız” dedi.

Görüşmede geçen hafta AB ile müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören Avrupa Parlamentosu’nun tavsiye kararı da ele alındı. Kılıçdaroğlu’nun, “CHP olarak Avrupa ile ilişkilerin devamından yanayız. İki taraf arasında esen sert rüzgârların dinmesi amacıyla hem Avrupa hem Ankara nezdinde çalışıyoruz. AB ile iplerin kopmamasını savunuyoruz bu konuda muhataplarımıza tavsiye kararına uyulmaması çağrısında bulunuyoruz. AB üyesi ülkeler nezdindeki girişimlerimizde alınacak yaptırım kararının Cumhurbaşkanı’nı ya da AKP hükümetini değil, Türkiye halkını cezalandıracağının altını çiziyoruz” dediği öğrenildi.

‘Siyasi kurnazlık’

Haberin Devamı

Görüşmede idam cezasının yeniden gündeme getirilmesi tartışmaları da ele alındı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “İdam cezasının yeniden yürürlüğe girmesine karşıyız. Gündeme getirilmesini siyasi bir kurnazlık olduğunu düşünüyoruz. Akıllarında, idam cezasını başkanlık ile ilgili bir paketin unsuru yapmak olduğu yönünde düşüncemiz var” ifadesini kullandı.
Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, Ak Parti ile MHP arasında süregelen başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği görüşmelerine ilişkin olarak da, “CHP olarak parlamenter demokratik sistemi savunuyoruz. Güçlerin tek bir kişide toplandığı sistemi doğru bulmuyoruz” dedi.

‘AB ile ipler kopmamalı’

Norveç’in Ankara Büyükelçisi Ellefsen’i makamında kabul eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, CHP’nin Avrupa ile ilişkilerin devamından yana olduğunu, iplerin kopmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlardan halkın zarar göreceğini vurguladı.