Siyaset Yaralı Meclis’e Hariciye’den ziyaret

Yaralı Meclis’e Hariciye’den ziyaret

10.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Çavuşoğlu ve büyükelçiler FETÖ’nün darbe girişiminde bombalanan Meclis’in hasar gören bölümlerini inceledi.

Yaralı Meclis’e Hariciye’den ziyaret

Çavuşoğlu, bombalanan alana çiçek bıraktı. Meclis Başkanvekili Aydın da Çavuşoğlu’na, darbe girişiminde Meclis’in hasar gören bölümlerindeki kırılan mermerlerden yaptırılan ve üzerinde İngilizce “Demokrasi ve Dayanışma Zirvesi Hatırası” yazılı plaketi verdi.

‘Schengen ile Şanghay arasına sıkışmayız’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin dış politikasının Schengen ile Şanghay arasında sıkışmayacak kadar çeşitli ve zengin olduğunu söyledi. 9. Büyükelçiler Konferansı, dün Ankara’da Marriott Oteli’nde başladı. 14 Ocak’ta sona erecek konferans çerçevesinde Çavuşoğlu ile büyükelçiler, dün Dışişleri Şehitliği ile Anıtkabir’e ziyarette bulundu. Konferansın bu yılki teması, “2023’e Doğru: Milli Değerler ve Küresel Hedefler” olarak belirlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu belirterek, NATO bünyesindeki ortaklığın da ikili ilişkilere ayrı bir boyut kazandırdığını belirtti. Çavuşoğlu, “ABD’nin önceki dönemde yapılan bazı hataları sürdürmeyeceğine inanıyoruz. İki öncelikli beklentimiz var. Birincisi FETÖ elebaşının ve diğer yöneticilerinin bir an önce ülkemize iade edilmesidir. İkincisi de PKK’nın uzantısı olan YPG ile işbirliğine son verilmesidir” dedi. Çavuşoğlu, menfur terör saldırısında hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u da saygıyla andığını kaydetti.

Merkez Asya’ya kaydı

Dünyanın adı tam olarak konulmayan bir geçiş dönemini yaşadığına işaret eden Çavuşoğlu, merkez tanımının değiştiğini,
siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal açıdan merkezin batıdan Asya’nın uç noktalarına doğru genişlediğini vurguladı.
Çavuşoğlu, AB’den, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede samimi ve kararlı bir tutum sergilenmesini, varılan mutabakata uygun şekilde Türk vatandaşları için vize muafiyetinin bir an önce sağlanması ve AB üyeliği önündeki yapay engellerin kaldırılarak daha fazla faslın açılmasını beklediklerini dile getirdi. Türkiye’nin dış politikasının Schengen ile Şanghay arasında sıkışmayacak kadar çeşitli ve zengin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerin bölgesel istikrar açısından son derece önemli olduğuna işaret etti.

Yazarlar