Dünya Yardım konvoyu saldırısı Suriye’yi karıştırdı

Yardım konvoyu saldırısı Suriye’yi karıştırdı

21.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’ye BM öncülüğünde gönderilen yardım konvoylarının bombalamasının ardından taraflar birbirlerini suçlarken, Rusya ve Esad rejimi iddiaları yalanladı

Yardım konvoyu saldırısı Suriye’yi karıştırdı

Suriye’de ABD ve Rusya’nın öncülüğünde bayramın ilk günü başlatılan genel ateşkesin sona ermesinin ardından, önceki gün Birleşmiş Milletler’in (BM) insani yardım konvoyu Halep yakınlarında saldırıya uğraması taraflar arasında krize neden oldu.
Aralarında üst düzey bir Suriye Kızılayı yetkilisinin de olduğu yaklaşık 20 kişinin öldüğü ve 18’den fazla aracın zarar gördüğü saldırıyla ilgili ABD; Rusya ve Esad rejimini suçlarken, Suriye ordusu iddiaları yalanladı. Suriye devlet televizyonu SANA’nın aktardığı açıklamada “Bazı medya kuruluşları tarafından Suriye Arap Ordusu’nun Halep yakınlarında insani yardım konvoyunu vurduğu yönündeki haberlerin hiçbir doğruluk payı yoktur” denildi. Benzer bir açıklama da Moskova’dan geldi.
El Nusra’yı işaret etti
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya ve Suriye uçakları, Halep’in güneybatısında BM’ye ait insani yardım konvoyuna ateş açmadı” ifadelerini kullanırken, “Rus gözlem merkezi, konvoyun geçişini insansız hava araçları aracılığıyla izledi” ifadelerini kullandı. Tüm insani yardım 13.40’ta teslim edildikten sonra takibin sona erdiğini belirten Konaşenkov, “Konvoyun sonraki hareketleri Rusya tarafından izlenmedi. Sadece bu bölgeleri kontrol eden militanlar, konvoyun konumu ile ilgili bilgilere sahipti” dedi. Konaşenkov, saldırıların ardında El Nusra cephesinin olabileceğini iddia etti. ABD tarafından da saldırıya tepkiler gecikmedi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, saldırının, ‘ateşkesin korkunç bir şekilde ihlali’ anlamına geldiğini bildirdi. Kirby ayrıca ABD’nin, Rusya ile gelecekte ne düzeyde işbirliği yapacağı ile ilgili olarak yeni bir değerlendirme yapacağını kaydetti. Birleşmiş Milletler (BM), yardım konvoyunun kasıtlı biçimde hedef alındığının ortaya çıkması durumunda bunun savaş suçu olacağını söylemişti.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de ateşkesin “ölmediğini” açıkladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ateşkesin sona ermediğini belirtti ancak ciddi şekilde etkilendiğini ve tehlikede olduğunu belirtti.
BM yardımları tamamen durdurdu
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de yardım konvoylarına düzenlenen saldırının ardından tüm insani yardım faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı. Savaş uçakları tarafından vurulan konvoyun gerekli tüm geçiş izinlere sahip olduğu vurgulanırken, Rusya ile ABD’nin konvoyun rotası ile ilgili olarak bilgilendirildikleri ifade edildi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, “Suriye içindeki ve dışarıdan gelen bütün yardım konvoylarının faaliyetleri askıya alındı. Fakat, havadan insani yardımlar bugün de olmak üzere devam ediyor” açıklamasında bulundu. Öte yandan Suriye Kızılayı da Halep’deki insani yardım çalışmalarını protesto için üç gün süreyle durdurduğunu açıkladı.

Yazarlar