Dünya Yardıma bile engel!

Yardıma bile engel!

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arakanlı Müslümanların kaçış dramı sürerken, Myanmar’da Arakan Müslümanlarına gönderilen yardımları engellemek isteyen yüzlerce Budist gösterici polisle çatıştı.

Yardıma bile engel

Arakan’da Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nce Müslümanlara gönderilecek 50 tonluk yardım malzemesinin bir tekneye yüklenmesini sopalar ve çubuklarla engellemek isteyen 300’den fazla gösterici, polise molotof kokteyli fırlattı. Polis, göstericileri havaya ateş açarak dağıtabildi.
Öte yandan Myanmar Devlet Başkan Yardımcısı Henry Van Thio, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet ve köyleri yakıldığı için Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakan Müslümanlarının “göç nedenlerini bulmak istediklerini” söyledi. Thio, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkede durumun giderek daha iyiye gittiğini iddia ederken, olayların “teröristlerin” 25 Ağustos’taki koordineli saldırılarıyla başladığını, “az sayıda insanın ölmesine, çok sayıda kişinin ise yerlerinden olmasına yol açtığını” anlattı.
ABD’den hamle
Bölgede ciddi sorunlar yaşandığının farkında olduklarını dile getiren Thio, “5 Eylül’den bu yana silahlı çatışma bilgisi gelmedi. Buna rağmen çok sayıda Müslümanın Bangladeş’e geçmeye devam etmesinden endişe duyuyoruz. Bu büyük göçün nedenlerini bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çok sayıda Müslümanın ise köylerinde kalmayı tercih ettiğini ancak bunun fazla bilinmediğini savunan Thio, buralardaki ihtiyaç sahibi insanlara yardım ulaştırılması gerektiğine inandıklarını belirtti.
Bu arada Arakanlı Müslümanlara 30 milyon dolara yardım yapmaya karar veren ABD, şiddetin sona ermesi için BM’ye de çağrıda bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Güvenlik Konseyi’ne güçlü ve süratlı bir adım atması çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Rohingyalara (Arakanlı Müslümanlar) saldırıları, “sürmekte olan soykırım” diye tanımladı. Fransız TMC televizyon kanalına açıklama yapan Macron, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara karşı uygulanan etnik temizliğin kınanması ve bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Macron, şiddetin sona erdirilmesi ve insani yardımın ulaştırılması için BM’yi adres gösterdi.

Haberin Devamı