Gündem Yargıtay Dosya Sorgulama, Sabıka-GBT Sorgulama Nerede Yapılır?

Yargıtay Dosya Sorgulama, Sabıka-GBT Sorgulama Nerede Yapılır?

05.04.2015 - 09:32 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sabıka kaydı sorgulama hakkında tüm detaylı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Yargıtay Dosya Sorgulama, Sabıka-GBT Sorgulama Nerede Yapılır

Türkiye’de yasal olarak gerçekleştirilen pek çok resmi işlemde en çok gerekli olan belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Özellikle de Türkiye’de vatandaşların hem devlet kurumları ile hem de özel kuruluşlar ile gerçekleştirdikleri resmi işlemlerde kesinlikle gerekli olabilen belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Vatandaşlar bu neden ile de Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına yoğun olarak sabıka kaydı sorgulama işlemi için başvuruda bulunuyor. Bu durumda Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına sadece bir gün içerisinde 45 binden fazla sabıka kaydı belgesi sorgulama başvurusunda bulunulmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Türkiye’de bu denli yüksek bir başvuru sayısının bulunduğu sabıka kaydı belgesi için Adalet Bakanlığı da online sabıka kaydı belgesi alım dönemine başladı. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar artık resmi işlemlerde gerekli olan sabıka kaydı belgelerini online olarak alabilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital dünyada Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bu online hizmete ise e-Devlet sistemi üzerinden erişim sağlanabiliyor. 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Başbakanlık adına geliştirilen ve sanal dünyada yer alan tüm devlet kurumları ve bu kurumların online hizmetlerini tek bir platform üzerinde toplayan e-Devlet sistemi üzerinde sabıka kaydı sorgulama işlemi için diğer işlemlerde olduğu sisteme giriş yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapılması gerekiyor. E-Devlet sistemi ana sayfasında bulunan e-hizmetler kategorisinde yer alan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranında bulunan uyarıları dikkatlice okuduktan sonra onay vererek ‘kurum türü’, ‘belenin verileceği yer’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bölümlerini doldurarak sabıka kaydı sorgulama ile belge alınabiliyor.

E-Devlet sistemi üzerinden alacağınız sabıka kaydı belgesinin tüm resmi devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile yapılan işlemlerde kullanılabilir bir yasal geçerliliği bulunuyor. Dijital platformda resmi sorgulamalarda bir diğer hizmet ise Yargıtay tarafından sunuluyor. Sanal platformda bulunan Yargıtay resmi internet sayfası üzerinden erişim sağlayabildiğiniz ‘Yargıtay Dosya’ ekranından Yargıtay’da bulunan dosyanız ile ilgili güncel ve ayrıntılı bilgileri Yargıtay Dosya sorgulama işlemi ile alabilirsiniz. Dijital ortamda bulunan Yargıtay’ ın sorgulama ekranı Yargıtay Dosya ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bölümlerini hatasız ve eksiksiz olarak girmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu kısımları doldurduktan sonra Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi pratik bir şekilde yaparak, Yargıtay’da bulunan dosyanızın güncel ve ayrıntılı bilgilerini öğrenebilme fırsatına sahip olabilirsiniz. Vatandaşların sabıka kaydı belgesi ile sıklıkla karıştırdıkları Genel Bilgi Tarama birimi ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan ve tüm vatandaşlar hakkında anayasadan aldığı hakla topladığı bilgilere sahip bir birimdir. GBT sorgulama işlemleri ise bu kurumlar tarafından her türlü durumda yapılabiliyor.