Ekonomi ‘Yatırımda 2018 yılı 2017’den iyi olacak’

‘Yatırımda 2018 yılı 2017’den iyi olacak’

01.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Yatırım açısından 2018, 2017’ye göre daha iyi bir yıl olacak. İş dünyasının bize güvenmesi lazım. Kendi ülkesine bizim insanımızın güvenmesi lazım” dedi.

‘Yatırımda 2018 yılı 2017’den iyi olacak’

Kalkınma Bakanlığı’nın bölgedeki illerin gerek iç gerek dış ticarette etkin rol oynamasını sağlamak amacıyla desteklediği Akdeniz Ekonomi Forumu, 7-8 Mart 2018 tarihlerinde Mersin’de düzenlenecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği etkinliğin tanıtımı için gazetecilerle önceki gün İstanbul’da akşam yemeğinde bir araya gelen Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, bölge illerinin komşu ülkelerle yaşanan sıkıntılarla birlikte ticarette yaşadığı sorunlara değinerek, Suriye’de yaşanan huzursuzlukların bir an önce bitmesi sonrasında bölge ticaretinde önemli hareketlilik yaşanacağına vurgu yaptı.

‘Yatırımda 2018 yılı 2017’den iyi olacak’
200 yatırımcı sırada

Haberin Devamı

15 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olan bölgenin art arda yapılacak yatırımların ardından önemli atağa kalkmasını beklediklerini ifade eden Elvan, bu noktada şunları anlattı: “Lojistik maliyetleri düşürmek için karayolu, deniz, demiryolu ve havacılık yatırımları anlamında önemli projeler olacak. Yenice, Tarsus ile birlikte Mersin’de yeni imar planıyla lojistik üssü kurulacak. Mersin ile Adana arasında demiryolu taşımacılığı anlamında yatırım olacak. Havayolu noktasında da Çukurova için üstyapı ihalesine haftaya çıkacağız. 30 milyon kapasiteli turizm ve kargo temalı bir yatırım olacak. Liman yatırımları da bölge ticaretine ciddi ivme katacak.”

Yatırım noktasında bölgedeki yer sıkıntısına değinen Bakan Elvan, “Örneğin Mersin’de 200 yatırımcı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırım yapmak için sıra bekliyor. Neden bekliyorlar? Çünkü yer yok. Kısa süre içinde OSB’deki yatırım yeri problemini çözüyoruz. tüm yatırımlar için yer sağlanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracatta yüksek performans

Türk ekonomisini değerlendirirken 2017 yılını sıkıntılara rağmen başarıyla tamamladıklarını anlatan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Peki 2018 ne olacak?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Yıla oldukça iyi başladık. Gelen verilere bakıldığında bunu net olarak görüyoruz. Dünya ekonomisinde de ciddi canlanma söz konusu, 2018 için yüzde 3.9 büyüme bekleniyor. Bu, bizim için önemli fırsat. İhracattaki yüksek performansımız sürecek.”

Özellikle imalat sanayinde işçi bulma noktasında sıkıntılar yaşandığını bunu aşmak için 4.700 TL brüt ücretli çalışanın 2 bin liralık sigorta primi yükünü üstlendiklerini hatırlatan Elvan, bu alanda da önemli hareket beklediğini ifade etti. Elvan, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin de bunu destekleyeceğini bildirdi.

90 milyarlık süper teşvik

Türkiye’nin son yıllarda sıradışı bir süreç yaşadığını, bununla birlikte belirlenen hedeflerin tutma noktasında birçok alanda başarılı olunduğunu anlatan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2018’in de başarılı bir yıl olacağını belirtti. Elvan, bu noktada 2016 yılında yaşanan terör olaylarının o dönem büyümeye olumsuz etkisinin 1 puan olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Süper teşvik paketinde 90 milyar liralık bir yatırım talebine ulaşıldığını, bu stratejik yatırımların yakın zamanda Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanacağını açıklayan Elvan, “Yatırım açısından 2018 yılı 2017’ye göre daha iyi bir yıl olacak. İş dünyasının bize güvenmesi lazım. Kendi ülkesine bizim insanımızın güvenmesi lazım” dedi.