Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu iseniz hiç yeniden sınav heyecanı yaşamadan Açıköğretim Fakültesi’ne kaydınızı yaptırıp ikinci bir üniversite diplomasına sahip olabilirsiniz.
Hava sahasının kapalı olması nedeniyle Amerika’da mahsur kalan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, uçuşlar başlar başlamaz Türkiye’ye döneceğini ve muhtemelen önümüzdeki hafta bu konuya ilişkin ayrıntılı açıklama yapacağını söyledi. Ama bu arada yüz binlerce üniversite öğrencisi ve mezunun merakla beklediği konularda da önemli açıklamalarda bulundu.
Ataç, bugüne kadar aynı anda iki üniversitede okumanının mümkün olmadığını ancak bundan böyle isteyenin 4 yıl içinde iki üniversite diplomasına sahip olabileceğini belirtti. Sisteme ilişkin detaylar şöyle:
• İkinci üniversiteden halen üniversitelerde öğrenim gören lisans ya da ön lisan öğrencileri ile daha önce herhangi bir yükseköğrenim kurumundan mezun olanlar yararlanabilecek.
• Erkek öğrenciler herhangi bir üniversiteyi bitirip, AÖF’e kayıt yaptırdıklarında askerlik tecilinden yararlanamayacak.
• Adaylar, bilgi yönetimi, okul öncesi ve İngilizce öğretmenlikleri dışında kontenjan sınırı olmaksızın işletmeden turizme kadar tüm alanlara başvurabilecekler.
• Yıllık öğrenim harcı 40, 50 milyon lira civarında olacak.
• Başvuru ve kayıtlar ekim ayı içerisinde gerçekleşecek.
• Adaylar, yükseköğrenim gördükleri ya da mezun oldukları alının dışında bir alanda öğrenim görebilecekler...
Halen 650 bini aşkın öğrencisi bulunan AÖF’e en az 50 bin öğrencinin daha kaydolması bekleniyor. AÖF, girilmesi kolay ama mezuniyeti zor bir üniversite olarak biliniyor. Çünkü sınavları bilgisayarla gerçekleşiyor. Ciddiye almayanın mezun olması çok zor! Diploma açısından diğer üniversitelerle hiçbir farkı bulunmuyor. Mezun olan biri askerlik ve mastır gibi olanaklardan diğer üniversite mezunlarıyla eşit şekilde yararlanıyor!..
Rektör Ataç, mühendislik öğrenimi görenlerin işletme eğitimi almalarını ya da ikinci bir mesleğim olsun diyenlerin halkla ilişkiler, turizm gibi alanlara yönelmelerini önererek bu bulunmaz bir fırsat dedi.
Çift anadal programlarından sonra ikinci üniversite projesi de pek çok öğrenciye yeni ufuklar, yeni avantajlar kazandıracaktır. Bence ilgilenmeye değer!..

Alım gücü neredeyse herkes için yüzde 200 oranında azalmışken, üniversite harçlarına yüzde 50’nin üzerinde zam yapıldı. Ama bu oran bazı fakültelerde yüzde 100’ün çok üzerine çıktı. İngilizce öğrenim yapılan fakültelerde öğrenim ücreti diğerlerinin iki katı. Hele bir de kazanılan fakülte ikinci öğretimse öğrenim ücreti bir milyar liraya kadar çıkıyor. Ayrıca bir de üniversite yönetim kurulu kararıyla yüzde 20’lik bir ekstra artış söz konusu ki, bu artık işi iyice çığırından çıkarıyor...
Üniversiteler ihtiyaçları olduğu için zam üstüne zam yapıyor. Devletten aldıkları yardım her geçen gün azaldığı için haklı olabilirler. Ama ya öğrenci ve veliler bu astronomik ücretleri nasıl ödeyecek hiç düşünen yok!..