Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Ankara’da pek kaldığı yok.

Haftanın neredeyse beş günü, farklı bir kentte.

Fena mı, ülkeyi geziyor, nabız tutuyor diyenler de var ama Ankara’da konuşulanlar, bürokrasinin onu özellikle başkentten uzak tuttuğu yönünde.

O gitsin, gezsin, dolaşsın, eğitimi biz yönetiyoruz diyorlarmış.

Eğitimdeki kadrolara, yapılan ve yapılmayanlara bakıldığında, dünden bugüne hiç değişmemesi biraz da sanki bu yüzden.

Ziya Hoca vitrin olarak kullanılıyor, gerisi bürokrasiye kalmış!

Hani bürokrasiden kurtulacaktık?..

Haberin Devamı

Ziya Öğretmen Buluşmaları

Ziya Hoca’nın, gittiği her ilde değişmeyen bir programı varmış, adı da “Ziya Öğretmen ile Eğitim Buluşmaları”ymış!

Bu programlar kamuoyunun haberdar olduğu toplantılar değil, büyük salonlarda, yalnızca eğitimcilerin bulunduğu, aile içinde yapılan sohbetler şeklinde gerçekleşiyormuş.

Peki, bu hiç kimsenin haberdar olmadığı toplantılardan biz nasıl haberdar oluyoruz?

MEB Basın Müşavirliği’nin çarşaf çarşaf gönderdiği basın bültenlerine bakarak!

Hani, falanca mekâna giden sanatçıların, oraya gitmeden önce herkesi haberdar edip, sonra da büyük şaşkınlık yaşaması gibi bir şey!

Bakan Selçuk bugüne kadar 7 bölgede 30’a yakın ilde, 10 binlerce meslektaşına 2023 Eğitim Vizyonu’nu yüz yüze anlatmış, sürecin merkezinde, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin olduğuna dikkat çekerek, “Birlikte başaracağız” mesajını vermiş.

O toplantılarda, “Tüm Türkiye’yi kapı kapı dolaşıyorum, bu bir derdim olduğunu gösteriyor, o dert de bu ülkenin çocuklarına, doğmamış evlatlarına hizmet edebilmek” diyormuş. Dahası, doğru bildiğimizi sandığımız bir yanlışı düzeltip, “Eğitim Türkiye’nin en büyük sorunu değildir, eğitim Türkiye’nin en büyük çözümüdür” diyormuş.

Çocuğun hukukunun değerine de vurgu yapan Milli Eğitim Bakanımız, sınav odaklı değil, çocuğun duygu, düşünce ve hareket olarak bütünsel olgunlaşmasının sağlanmasını sağlayacak bir sisteme aşama aşama geçileceğini anlatmış ama bir zaman vermemiş.

Umarız, tüm hayallerini gerçekleştirinceye kadar o koltukta kalır.

Haberin Devamı

Selçuk, tanıtımı yapılan “Tasarım ve Beceri Atölyeleri” ve “Okul Profili Değerlendirme” çalışmasının ve yeni yapılacak projeler bir araya toplandığında bütünün parçalarının birleşeceğine de dikkat çekmiş.

Tasarım beceri atölyelerindeki altyapının UNESCO’nun ISCED başlıklı bir meslek ve sektör sınıflandırmasının izdüşümü olduğunu, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin bu atölyelerde, kendilerini tanıma fırsatı bulacağına işaret etmiş. Okul Profili Değerlendirme Çalışması’yla da eğitimde fırsat eşitliği yaratılacağının ve okullar arasındaki imkân farklılıklarıyla eş zamanlı biçimde öğrenme farklarının da azalacağının altını çizmiş.

Ama kaç okulda, hangi öğretmenlerle, hangi müfredatla bu projeyi gerçekleştireceğinden hiç söz etmemiş!

Ayrıca, “ahlak” kavramına özellikle vurgu yaparak, “Ahlak telakkisi olmadan hiçbir sistem yeşermez. Ahlak ne kadar zayıfsa hukuk metinleri o kadar kabarır. Bizim eğitim sistemimizin temeline de ahlak telakkisini oturtmamız gerekiyor” diye konuşmuş.

Haberin Devamı

BİR FOTOĞRAFIN ANATOMİSİ..

Bakan gülüyor ama!

Gelen fotoğraflarda Bakan Bey’in yüzünde gülücükler açıyor. Allah daim etsin diyoruz.

Peki ya dinleyicilerin ruh hali?

Boş bakan gözlerle, tedirginlik içerisindeler ve acaba ne anlatıyor modundalar.

Anlayacağınız, söylenene değil, görünene bakmakta yarar var...

Özetin özeti: Bazen bir fotoğraf bin sayfa yazıdan daha etkili olabiliyor!..