Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Turizm, şu an için ülkemizin en üretken altın yumurtlayan tavuğu. Birileri onu kesmeye çalışsa da sektöre gönül verenler, onu özenle korumaya çalışıyorlar.

Hilton Dalaman da onlardan biri. Ben henüz gitmedim ama arkadaşlarımız gitti, gördü ve 10 üzerinden 10 puan verdikleri ender otellerden biri oldu. Genel Müdürü Tunç Batum önceki gün gazeteye ziyaretimize geldi. Anlatı, anlattı, anlattı.

Doğaya saygılı yeni nesil otel
Benim de kendisine bir çift sözüm oldu. Mum dibine ışık vermeli dedim. Otel içindeki atmosferi, dışarıya da yansıtmalarını ve yetişmiş personeli yurt dışından temin etme yerine kendilerinin eğitmelerini önerdim…

Haberin Devamı

İşte, Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA Oteli Genel Müdürü Tunç Batum ile sohbetimizden bazı satır başları:

Cazibe bölgesiyiz

- Bölgeye, yılda yaklaşık 1.5 milyon turist geliyor; ucuz turizm değil, bir tık daha üste turizmin olduğu bir bölge.

- Yurt dışında, siz mesela her şey dâhilsiniz, fiyatınızın 3 veya 4 yıldızlı otellerin fiyatında olmasına izin vermiyor Bakanlık. Böylece 4 ve 5 yıldızlı otelleri koruyor. Bizde öyle değil. 5 yıldızlı oteller kışın 15-20 euro’ya oda satıyor. O öyle satarsa, 3-4 yıldızlı oteller ne yapacak? Dengeyi korumak için mutlaka yasal bir yasal düzenleme olmalı.

- Bölgede bulunan 5 tane otelle birlikte toplam yarattığımız istihdam 3 bin 500, 4 bin kişi. O bölgede belediyelere çok ciddi katkılarda bulunuyoruz. Örneğin bir yangın ekibi var. Neredeyse Ortaca Belediyesi’nde olan cihazlar bizde var. Yangın olduğu zaman biz de gidiyoruz.

Organik tarım

- Mutfağımız çok meşhur.

Türk mutfağının yanı sıra 5 ayrı ülkeye ait en güzel tatları sunan restoranlarımız var.

- Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA Oteli olarak, doğadan aldığını doğaya vermek için organik atıkları 48 saat içerisinde gübreye çeviren sıfır atık tesisi kurduk. Tesis sayesinde otelde üretilen tüm atıklar, kullanılacak enzim sayesinde 24 saat içerisinde organik gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen bu organik gübreleri yine otel içerisinde değerlendireceğiz. İlk aşamada elde ettiğimiz bu organik gübreleri ileride yapmayı planladığımız golf sahamızın ve otelimizin yeşillendirilmesi için kullanacağız. Ayrıca şirketimize ait narenciye bahçelerimizde de bu organik gübrelerden yararlanmayı amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

- Sıfır atık tesisindeki makinenin içine girecek atığın cinsine göre değişik geri dönüşümlerin elde edilmesi de mümkün. İlerleyen günlerde hayvan yemi üretmek bile mümkün olacak.

- Hilton Dalaman olarak çevreyi çok önemsiyoruz. Otelimiz uzun yıllardır kâğıt, cam ve plastik ürünlerin ayrışımını yaparak belli oranda atık ayrışım projesine destek veriyordu. Şimdi ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında, otelimizdeki organik atıkların çoğu kaynağında değerlendirilecek. 3-4 yıl içinde plastik kullanımını sıfıra indiriyoruz.

Caretta ceretta cenneti

- Bizim bölgenin bir özelliği de dünyadaki 23 kırmızı noktadan biri. Kırmızı nokta ne demek? O 23 bölgede yaşam devam ederse dünyadaki yaşamın yüzde 80’i canlı kalıyor, ölmüyor. Bizim bölge de özelliği oksijen ve güneş görümü, rüzgâr ve sıcaklık açısından en ideal bölge. En çok endemik bitkinin yetiştiği, en çok bitkinin olduğu, en çok değişik hayvanın yaşadığı bölge.

Haberin Devamı

- Otelimizin uzun sahili aynı zamanda caretta caretta’ların da evi. Caretta hastanemiz de var.

- Sarıgerme’den bizim tesise kadar gelen 3,5 kilometre yol boyunca her şeyi biz yaptık. Arıtma tesisini 5 otel birleşip yaptık.

- 2023 yılında golf oteline dönüşecek. Bölgenin turizmi de 12 aya yayılacak ve daha üst gelir grubundan turist çekilecek. Bizimki, ülkemizdeki en büyük golf sahalarından biri olacak.