Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’de farklılık ve farkındalık yaratan çok fazla üniversite yok. 150’ye yakın üniversiteden en fazla 20’si bu konumda. Diğerleri ise, bırakın farkındalık yaratmayı, klasik anlamda bir üniversite bile değiller. Zaten pek çoğu hâlâ kuruluş aşamasını tamamlayabilmiş değil.
Sakarya Üniversitesi’ne geçtiğimiz ay Genç Bakış için gitmiş ve bu farkındalığı fark edip, en kısa zamanda daha uzun süreli ziyaret etme sözü vermiştim. Dün gittim. Önce öğrencilerle uzunca bir söyleşi yaptık, ardından da üniversite turu attık.
50 bini aşkın öğrencinin yüzde 80’i başka illerden gelmiş ve donanımları ortalamanın çok üzerinde. Kendilerine fazlasıyla güvenleri var. Konulara hâkimiyetleri ise dikkat çekici düzeyde. Şikâyetlerini öylesine zarif bir şekilde dile getiriyorlar ki, kızmak mümkün değil.
Sakarya Üniversitesi, Bologna Süreci ve AB kriterleri çerçevesinde, kalite güvence sistemine dört elle sarılan üniversitelerin başında geliyor. 2010 Avrupa Kalite Ödülü’ne aday olmuş. Ve bu konuda çok iddialılar.

Neler yapıyorlar?
İşte Sakarya Üniversitesi’nin sahip olduğu farkındalıklardan bazıları:
- ERASMUS kaynaklarından yararlanan üniversiteler arasında birinci sırada.
- SAGUAR ismini verdikleri Güneş Arabası, Türkiye birinciliğinin yanı sıra dünya 15’inciliği kazandı. Güneş enerjisiyle çalışan otoların katıldığı bu yarışmaya dünyanın en büyük otomotiv şirketleri ve dünyanın en iyi üniversitelerinin katıldığı dikkate alındığında alınan 15’inciliğin ne kadar önemli olduğu dikkati çekiyor.
- Hidrojen Arabası ise Almanya’da gerçekleşen, Avrupa üniversitelerinin katıldığı Shell Eco Marathon yarışında Avrupa 3’üncülüğü elde etti.
- Sürekli Eğitim Merkezi’nde 168 farklı alanda eğitim yapılıyor. İşte bunlardan bazıları: Çocuk Animatörlüğü, Doğalgaz Tesisatçılığı, Binicilik, Temel Bilgisayar Eğitimleri, İngilizce, Almanca, Rusça, Gürcüce kursları, Web tasarımcılığı, Java, SPSS, Çini Teknikleri, Masörlük, Enerji İletim Sistemleri
- 13 Araştırma Merkezi var. İşte birkaçı: AB Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi, Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi, Bilgisayar Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi
- İleri teknoloji sınıflarının sayısı giderek yaygınlaşıyor
- Öğrenciler, öğretim elemanlarına not veriyor
- Uzaktan Eğitim ve Tezsiz Yüksek Lisans alanında öncü oldu
- Türkiye’de ilk kez karma eğitim lisans programları başlattı
- Türkiye’nin en büyük internet altyapısına sahip kurumlarında biri haline geldi
- Topluma yönelik projelerde ilk sıralarda yer aldı.
- 24 adet elektronik veritabanı aboneliğiyle, 24.996 adet e-dergi, 39.941 e-kitap, 1.000.000 üzerinde e-tez ile Time gazetesinin 200 yıllık arşivine elektronik ortamda tam metin erişim sağlanıyor.
- Üniversiteyle ilgili idari ve akademik her gelişme, elektronik ortamda sürekli denetleniyor.

Sorunlar yok mu?
Gelişmekte olan tüm üniversitelerde olduğu gibi elbette Sakarya Üniversitesi’nde de sorunlar var. Ama memnuniyet oranı çok daha fazla. Yemeklerin soğuk oluşu, kentin kendilerine karşı mesafeli duruşu, ulaşımda yaşanan sorunlar canlarını sıkıyor. Ama eğitimin kalitesi ve öğretim üyelerinden memnuniyet diğer üniversiteleri kıskandıracak düzeyde.
Sakarya, mühendis ağırlık bir üniversiteydi. Çok iyi bir teknik üniversite olabilirdi. Ama önceki yıl Tıp da açmışlar. Keşke bu alana hiç kaymasalardı!..
Rektör Mehmet Durman ve ekibi, son yıllarda çok önemli mesafe kaydetmişler. Umarız bu heyecan ve gelişme aynı hızla devam eder.
Özetin özeti: Üniversiteler adına gurur verici gelişmelere şahit olmak istiyorsanız, bir şekilde yolunuzu Adapazarı’na düşürün. Kesinlikle mutlu döneceksiniz...