Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       HAFTA sonu Zonguldak'ta eğitim adına öylesine güzellikler yaşadım ki, eminim sizler de orada olsaydınız gözleriniz yaşarırdı.
       Zonguldak şu günlerde iki coşkuyu bir arada yaşıyor. Bir yanda Cumhuriyetimizin 75. yılı, öte yanda Türkiye'nin en eski bağış okulu olan Mehmet Çelikel Lisesi'nin 60. yıl kutlamaları...
       Çocuklara bırakılacak en iyi mirasın eğitim olduğunu dünya çok önceleri keşfetti. Eğitime yatırım yapanlar, çağa damgasını vurdu. İhmal edenler ise, hala debelenip duruyor.
       Türkiye'nin eğitimi keşfetmesi, Atatürk ile başladı. Ölümünden sonra unutulup gitti. 8 Yıl ile başlayan yeniden uyanışın ise, arkası gelmedi...
       Eğitimin sadece devlet eliyle kalkınamayacağını anlamayanlar hala çoğunlukta. Bu yüzdendir ki, kişi başına düşen eğitim süresini 3.6 yılın üzerine çıkartamıyor, kalitesini yükseltemiyoruz.
       İşte bu noktada Mehmet Çelikel Lisesi'nin önemi ortaya çıkıyor. İşadamı mehmet Çelikel, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyaç duyduğu en önemli gereksinimin yetişmiş insan gücü olduğunu görüyor ve servetinin bir bölümünü bugün 60. yılını kutlayan lisenin yapımı için harcıyor. 60 yıl önce yapılan bu anlamlı bağış, bakın neler getirdi:
       * Zonguldak'ı Türkiye'nin eğitim düzeyi en yüksek kentlerinden biri yaptı.
       * 15 bin mezun verdi. Ki, bunlardan en az 10 bini üniversiteyi bitirdi.
       * Mehmet Çelikel ismini öylesine saygınlaştırdı ki, sadece torunları değil, tüm Zonguldaklılar ve Türkiye'nin dört bir yanına dağılan tüm mezunlar, onunla gurur duydu.
       * Onlarca bakan, milletvekili, bilim adamı, işadamı, hukukçu, eğitimci, doktor, mühendis, gazeteci ve hatta başbakan yetiştirdi.
       * Anadolu'nun kurumsal kimliğe sahip ilk öğretim kurumlarından biri oldu. Mezunlarıyla diyaloğu kopmadı. Aksine hep gelişti.
       * Mehmet Çelikel'in ilk nüvesini oluşturduğu okul, bugün mezunlarının da katkısıyla Türkiye'nin en modern okullarından biri haline geldi.
       * Zonguldak için kömür neyse, Mehmet Çelikel Lisesi de o oldu. İkisi de kazandırdı. Kömür bitti. Ama Çelikel Lisesi'nin aydınlığı artarak devam ediyor.
       * Eğitimde kalite birinci hedef oldu. Üniversite başarı oranı hep en yükseklerde gerçekleşti. Bu yıl ilk 100'e 5 öğrenci birden soktu.
       * Kendisiyle barışık, mütevazı, saygılı, kültürlü, sosyal, girişimci insanlar yetiştirdi. Bunlar da kent insanının karakteri oldu...
       60. yıl kutlamaları, tam bir şölene dönüştü. Cumartesi öğleyin eski mezunların kent merkezindeki yürüyüşü, bir karnaval havasındaydı. Deniz Kulübü'ndeki balo ise, saçları ağarmış eski dostları bir kez daha mezuniyet akşamına götürdü. Pazar sabahı ise, 59, 60, 61 ve 1962 mezunlarına plaket verildi. Her sınıf kendi sıralarına oturdu. Mümessilleri yani sınıf başkanları yoklama yaptı. Hep bir ağızdan Çelikel Marşı söylendi. 10. Yıl Marşı ile noktalanan törenler, öylesine duygu doluydu ki keşke hepimiz yaşayabilseydik.
       Ben hemen okulumu, arkadaşlarımı arayıp böylesine görkemli olmasa da bir araya gelelim diyeceğim. Sizlere de önerim, hemen hazırlıklara başlayın. Onca çirkinliğin arasında mutluluğun da var olduğunu göreceksiniz.
       Baloda 62 Fen mezunları gece boyunca Sanat Tarihi Öğretmeni Kara Fatma'nın kulaklarını çınlattılar. Eğer hayattaysa her ne kadar kendisine kızsalar da saygılarını iletmemi istediler...
       Eğitimin gücünü bir kez daha en sıcak duygularla yaşattıkları için Çelikellilere gönülden teşekkürler.






Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr