Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

İNSANLAR hata yapmazlar mı? Elbette yaparlar. Peki ya kurumlar? Daha az da olsa onlar da hata yapar.
Ama bazı kişi ve kurumlar var ki, hata yapmaya hakları yoktur. Örneğin bir pilotun hatası hem kendi, hem de tüm yolcuların hayatına mal olur. Doktor hatalarıysa kendilerini olmasa bile hastalarını her an ölümle yüz yüze getirebilir.
Bizim bugün ele alacağımız kurum ise ÖSYM olacak. Açık adıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi. Bir başka deyişle Türkiye'de gençlerin geleceğine yön veren kurum. Üniversite giriş sınavlarından tutun tıpta uzmanlığa kadar 50'ye yakın değişik sınav yapıyor. Dünyanın en büyük sınav merkezlerinden biri...
Başarılı oldukça, sırtına daha fazla yük yüklendi ve sonunda üzerindeki ağırlığın da etkisi ile önce ayakları titremeye başladı, ardından da felç oldu.
Beş yıl öncesine kadar Türkiyenin "en saygın kurumları" sıralamasında ilk üçe giriyordu, şimdi ise ilk ona bile zor girer.
Hata üstüne hata yaptı. Beceriksiz yöneticilerin elinde oyuncak oldu. Her tuğlasında emeği olan Fethi Toker, yeniden başkanlık koltuğuna oturduğunda ise iş işten çoktan geçmişti.
Yorgunluktan mıdır, yoksa şaşkınlıktan mı bilinmez ama, ÖSYM'nin hatalar zinciri yüzünden milyonlarca kişi aylardır ızdırap çekiyor. Hiçbir hukuk kuralına uymayan yanlış kararları, bir bir mahkemeden dönüyor. Ama onlar "nerede yanlış yaptık?" diye özeleştiride bulunacaklarına hiçbir şey olmamışçasına olup biteni seyrediyorlar.
Başvuru hakları gaspedilen adayların mahkame kararı ile elde ettikleri yeni başvurular bugün başlıyor. Ama çoğunun haberi yok. ÖSYM'nin yaptığı yanlışı düzeltme konusunda ne bir duyurusu, ne bir kampanyası, ne de yaygın bir başvuru ağı var. Halbuki bu konuda çok daha aktif olmaları gerekirdi...
Sınav sınırlaması gibi, farklı katsayı uygulaması da, bu hafta içinde yargıda karara bağlanıyor. Muhtemelen ÖSYM bir gol de bu konuda yiyecek...
Bugün ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi TBMM'de görüşülecek. Siyasilerin, özellikle de muhalefetin ÖSYM ve YÖK'ün yanlışlarını gündeme getirerek Milli Eğitim Bakanı'ndan hesap sormaları beklenir. Bürokratlar gençlere ve halka kulaklarını tıkayabilir ama icraat için işbaşına gelenlerin buna hakkı yoktur. Bakalım bugün Meclis'te gençlere kim sahip çıkacak?..

Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr