Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GÜÇLÜ

BAŞBAKAN'ın sigarası, televizyondaki şiddet ve ÖSYM'nin akıl almaz katsayı yanlışı üzerine bıkmadan, usanmadan yazmaya devam edeceğiz. Eğer Türkiye bir hukuk devletiyse, eğer Türkiye çağdaş olmayı arzuluyorsa ve eğer çocuklarımızı seviyorsak, süregelen bu yanlışların düzelmesi gerekir.
Başbakan, sigarayı her geçen gün azaltıyor. Yakında da bırakacak. AB'nin çirkin tezgahı karşısındaki kararlılığını, sigara ve diğer konularda da gösterse, herkese "işte özlediğimiz Başbakan buydu" dedirtebilir.
Televizyonlardaki şiddet konusunda ise RTÜK ve TV yöneticileriyle birlikte, anne babalar da biraz daha duyarlı olsa, vuran, kıran, saldıran bir gençlik yerine düşünen, sorgulayan, üreten nesiller yetiştirebiliriz.
Galiba en zoru, aklın, bilimin, hoşgörünün bulunması gereken YÖK ve ÖSYM'nin, "doğru"yu bulması. Yanlışta öylesine ısrarlılar ki, binlerce dava ve yüz binlerce hayal kırıklığı yaratmaktan kaçınmıyorlar.
Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, ÖSYM ve YÖK, üniversite giriş sınavlarında yanlış katsayı uygulamasından vazgeçecek. Ama ya bozulan moraller ne olacak?
İşte gençlerden birinin feryadı:
"Zavalı bizler, geleceğimizi, tepeden inme kararlarla böylesine karartan ÖSYM'den bir açıklama bile alamıyoruz. Son derece bozuk bir moralle sınava hazırlanıyoruz. Gençlerin geleceği, bu kadar basite alınmamalı. Birkaç kişinin yüzünden yüz binlerce gencin hayatı mahvolmamalıdır..."
İşte ÖSYM'nin hiç düşünmeden aldığı saçma sapan kararın gençleri getirdiği nokta: "Mahvolmayı görenen zavallı bir gençlik."
Ve, gençler sormaya devam ediyor:
* Şırnak Lisesi mezunuyla Robert Lisesi mezununu aynı sınava sokmak ne kadar adil ki, eski ve yeni mezunlar arasında böylesine ayrıcalık yapılıyor?
* Hiç Matematik, Fen, Sosyal dersleri görmeyen meslek lisesi mezunları, dershaneye hiç gitmeden, ilk girişte üniversiteyi nasıl kazanabilecekler?
* Liseye başladığımızda böyle bir kural yoktu. Baştan söylenseydi ona göre davranırdık. Böylesine son dakika kararını içinize sindirebiliyor musunuz? Geçen yıl hangi gerekçeyle ertelendiyse, bu yıl da ertelenmelidir.
* Lise son sınıftaki adayların başarısını artırmak için böyle fazladan puan verileceğine, eğitimin kalitesi yükseltilse daha iyi olmaz mı?
* Bu kararı lise son sınıftaki öğrenciler mağdur olmasın diye alıyorsunuz. Sizce, 2, 3 yıldır sınava giren adaylar ve aileleri hiç mi mağdur olmuyor?
Ve, en can alıcı soru:
* Böylesi saçma sapan bir üniversite sınavına profesör olan sizler girip kazanabilir misiniz?..
Evet Sayın Gürüz, Sayın Toker, öğrenciler sizden cevap bekliyor!



Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr