Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üniversite Ek Yerleştirme Kılavuzu açıklandı.

200 bine yakın adaya daha üniversiteli olma şansı doğdu.

Kazandığı halde üniversiteye kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı 100 binin çok üzerinde.

Tıp’tan Hukuk’a, mühendisliklerden eğitim fakültelerine, hemen her alanda ciddi kontenjan açıkları var.

YÖK, birinci yerleştirmede, tek tercih dahi almayan fakülte ve yüksekokulları ek yerleştirme listesine almadı!

Ek yerleştirme başvuruları yarın başlayacak ve 11 Eylül’e kadar devam edecek. Adaylar ek yerleştirme için yeni tercih listeleri hazırlayacaklar.

Ek yerleştirmeden, barajı aştığı halde tercih yapmayan adaylar ve birinci yerleştirme sonucunda hiçbir yere giremeyen adaylar yararlanabilecek.

Birinci yerleştirmede, herhangi bir programa yerleştirildiği halde kaydını yaptırmayan 119 bin 907 öğrenci, ek yerleştirmeden yararlanamayacak!..

Neden kayıt yaptırmadılar?

Yıllarca sınavlara hazırlanıp, yıllarca üniversite hayali kurup, tercihler konusuna günlerce kafa yorup, mutlu sona gelindiğinde yani üniversite kazanıldığında neden kayıt yapılmaz? Üstelik, Ortaöğretim Başarı Puanı’nın gelecek yıl yarı yarıya düşeceğini ve kazanma şansını riske sokacağını bile bile!..

Henüz resmi açıklama yapılmadı ama kazandığı halde kaydını yaptırmayan öğrenci oranı çok yüksek! Bunun birçok nedeni var. En önemli nedeni, yeterince araştırma yapılmaması! Gidip görmeden, tercih yapılıyor, kazandıktan sonra bölümü ve gideceği kenti araştırmaya başlayınca vazgeçiyor. Keşke tüm bunlar daha önce yapılsaydı.
İkinci önemli gerekçe ise vakıf üniversitelerinin şoke edici ücretleri. Bu konuda da yine eksik araştırma ve eksik bilgilendirme söz konusu!

Tabii en önemli gerekçelerden biri de, çevre baskısı. “Biz bitirdik de ne oldu?” söylemleri ve işsizlik, kafası karışık ve olanakları kısıtlı gençleri caydırmaya yetti de arttı...

Gitmeyecekseniz tercih yapmayın!

Birinci tercih döneminde kazanıp da üniversiteye kaydını yaptırmayan adayların durumuna düşmemek için yapacağınız her tercihi enine boyuna düşünmenizde yarar var.
Kazandığınızda gidip devam etmeyeceğiniz fakülte ya da yüksekokulları kesinlikle tercih listesine almayın. Yoksa gelecek yıl şansını da çok büyük oranda tehlikeye sokmuş olursunuz. Dershaneye gitseniz de kaybedeceğiniz puanı telafi etmek çok zor!

Vakıf üniversiteleriyle ilgili tercihlerinizde özellikle dikkatli olmalısınız. Tüm ayrıntıları araştırmalısınız. Yoksa derin hayal kırıklıkları yaşayabilir ve altından kalkamayacağınız faturalarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden sadece burs almak yetmez, hazırlık sınıfı ücreti, barınma, ulaşım, yemek, kitap gibi ayrıntılara da kafa yormalısınız!..

Sıfır tercih!..

YÖK, hem, boş kalan kontenjan sayısını az göstermek hem de keyfi bir şekilde açılan programları disipline etmek için olsa gerek, hiç tercih ya da kayıt almayan programları ek yerleştirme kapsamına almadı.

Çok iyi yaptı ama bu fakülteleri kim, niye açtı, devletin parası nasıl çarçur edildi, bunun da takipçisi olmalı ki böylesi oldubittilere artık hiç kimse cesaret edememeli!..
Milletvekilleri, yerel yönetimler ve özellikle de onların baskısına dayanamayıp, devletin kaynaklarını fütursuzca harcayan rektörlere boş kontenjanların hesabı sorulmalı ve boş kalan her kontenjan için bütçe kısıntısına gidilmeli ki böylesi keyfilikler bir daha yaşanmasın!..

Özetin özeti: Üniversiteye girişte olduğu gibi mezuniyette de ciddi sıkıntılar yaşanıyor! Sorunları halının altına süpürmek yerine, onlarla yüzleşmenin zamanı hâlâ gelmedi mi?