Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dershanelerin eğitimi sabote ettiğini çok uzun yıllardır yazıyoruz.

Cumhur- başkanı Erdoğan’ın da eğitimde gerçekleştirmek istediği en önemli hedeflerden biri buydu.

Gelen her Milli Eğitim Bakanı’na “Dershaneleri kaldırın” talimatı verdi.

Sonunda Nabi Bey, aklınca bu sorunu çözdü!

Nasıl mı?

Faiz yok, kâr payı var modeliyle.

Yani ismini değiştirdi.

Dershane gitti, Temel Lise, Etüt Merkezi ve Kurslar geldi.

Bunu biz yazdığımızda kızan MEB, nihayet itiraf etti.

277 bin öğretmenin katılımıyla düzenlediği bir raporda buna uzun uzun yer verdi.

Haberin Devamı

İsterseniz gelin bu ayrıntılı raporun temel liselerle ilgili bölümüne bir göz atalım:

Başarı düştü!

- “Temel liselere geçişler okuldaki başarıyı olumsuz etkilemiştir” maddesine olumlu görüş belirten öğretmen oranı, yüzde 51 olarak belirlendi. Raporda, buna ilişkin “Bu durum temel liselere geçiş yapan öğrencilerin, okulun en iyi öğrencileri olmasa da iyi öğrencileri olduğunu ve bu geçişlerin okuldaki başarıyı olumsuz etkilediğini göstermektedir” değerlendirmesine yer verildi.

- Öğrencilerin temel liselere geçiş nedenleriyle ilgili maddelere yer verilen raporda, “Temel liselere geçişlerin öğrenciler açısından en önemli nedeninin devamsızlık konusunda sorun yaşamamak ve yüksek not almak olduğu ifade edilebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

- “Okullarda yapılan destekleme ve yetiştirme kursları, temel liselere geçişleri azaltmıştır” maddesine olumlu görüşler genel toplamda yüzde 53 iken, bu oran sosyal bilimler liselerinde yüzde 57, fen liselerinde ise yüzde 78 olarak belirlendi.

- Temel liselerle ilgili en önemli sorun olarak, bu liselerdeki öğrencilerin notlarının abartıldığı ifade edilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için özel öğretim kurumları tarafından denetimler artırılmalıdır. Temel liselere geçişleri önlemek için okullardaki destekleme ve yetiştirme kurslarının niteliğini artırmak gerekir. Dershane mantığıyla çalışan temel liselerin en önemli avantajı bol soru çözmeleridir. Bu durum öğrencilerin temel liseye geçişlerini artırmaktadır. Bunu azaltmak için EBA’daki kazanım kavrama testlerinin nicelik ve nitelikleri artırılmalıdır.

Haberin Devamı

Okulda mutsuzlar!

MEB’in 2015-2016 öğretim yılında resmi okullarda görevli 277 bin 188 öğretmenin katılımıyla düzenlediği raporda dikkat çeken en önemli bölümlerden biri de öğrenci devamsızlığı.

İşte bu konudaki tespitler:

- Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğretmenlerin yaklaşık yarısının, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ise yaklaşık yüzde 40’ının “öğrencilerin okulda mutsuz oldukları için devamsızlık yaptığını” düşündüğü bildirildi.

- Öğretmenlerin yaklaşık üçte biri, öğrencilerin kendilerini akademik açıdan başarısız algıladıkları için, yüzde 70’i ise öğrencilerin keyfi olarak devamsızlık yaptığını düşünmektedir. Öğretmenlerin sınırlı bir bölümü (yüzde 21), öğrencilerin akran baskısı, zorbalık, şiddet gibi nedenlerden ötürü devamsızlık yaptığını düşünmektedir.

- Öğrencilerin bir bölümü yalnızca YGS puanıyla bir yükseköğretim programına yerleşmeyi planladığı için (LYS’ye katılmayacak öğrenciler) resmen olmasa bile fiilen okuldan mezun olduğunu düşündüğü için devamsızlık yapmaktadır. LYS’ye katılacaksa bu durumda sınava hazırlanmak için devamsızlık yapmaktadır. Bu sonuç, okul-yükseköğretime geçiş sınavları ilişkisini ortaya koyması bakımından çarpıcıdır.”

Haberin Devamı

- Bu anlamda YGS’den dolayı 12. sınıfların, diğer sınıflardan farklı düşünülmesi gerektiği vurgulanan raporda, buna örnek olarak da 9, 10 ve 11. sınıfta özürsüz olarak toplamda 20 gün, 12. sınıflarda toplamda 30-40 gün devamsızlık hakkı verilebileceği ifade edildi.

Sınav odaklı eğitim!

Temel liseleri dershaneye çevirdiğimiz yetmiyor gibi, okula devamsızlığı da resmileştirmeye çalışıyoruz ki bunun mantığını anlamak mümkün değil.

MEB ve öğretmenlerin bu noktada, çuvaldızı öğrencilere değil, asıl kendilerine batırmaları gerekir.

Öğrenciyi okulda mutlu edemiyorlar, iyi öğrencilerini özel temel liselere kaçırıyorlar, o da yetmiyor, devamsızlığı iki katına çıkartalım, git sınava hazırlan diyorlar.

Pes yani!..

Özetin özeti: Eğitimde doğrular, yanlışlar, birbirine öylesine karıştı ki düzeltmeye nereden başlarsanız başlayın, hep en başa dönüyorsunuz!..