Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan  FETÖ raporu
Çavuşoğlu, Katar’daki Türk Askeri Üssü’nü de ziyaret etti. Askerlerle çay içen Çavuşoğlu, kendi askerlik anılarını da anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Bakanlar Kurulu’nda en önemli gündem maddesi FETÖ ile mücadele oldu.
Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan ve bakanlara yurt dışında FETÖ ve okullarıyla yapılan mücadelede gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi. Katar dönüşü uçakta Çavuşoğlu ile yurtdışındaki FETÖ okulları ile mücadeleyi konuştum. Yurt dışında FETÖ’ye karşı seferberlik başlattıklarını belirten Çavuşoğlu, hem FETÖ’nün gerçek yüzü hem de okullarının kapatılması-el değiştirmesine yönelik görüşmeler yaptıklarını, birçok ülkeden olumlu dönüşlerin başladığını söyledi.
Mücadele haritası
Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’na sunduğu raporda da yer alan bilgileri şöyle anlattı:
Los Angeles Bölgesel Okul Yönetim Kurulu, 18 Ekim’de FETÖ iltisaklı üç okulun (Magnolia Public Schools) kapatılmalarına karar verdi. Gerekçe olarak, finansal konular ve personel görevlendirilmesindeki usulsüzlükler gösterildi.
Somali, Azerbaycan, Sudan, Libya, Ürdün, Gine, Angola gibi ülkelerde somut neticeler alındı.
Angola’daki FETÖ iltisaklı okul (Uluslararası Umut Koleji) 7 Ekim’de Angola polisi tarafından basıldı, öğretmenleri gözaltına alındı ve okul kapatıldı. Ancak velilerin itirazları üzerine öğrencilerin mağdur olmaması için okulun eğitim öğretim yılının sonuna kadar faaliyetine devam etmesine izin verildi.
Somali’de FETÖ/PDY iltisaklı okullar Maarif Vakfı tarafından devralındı.
Tacikistan, ülkedeki son FETÖ okulunun yönetimine el koydu.
Kazakistan Kazak Türk liselerinin adını ve mütevelli heyet üyelerini değiştirdi.
Afganistan Eğitim Bakanı, bu ülkedeki okulların Afgan-Çağ adı altında STK olarak İktisat ve Eğitim Bakanlığı’na tescil edildiğini, okulların yönetiminin STK’nın idare heyetinde bulunan 3 Afgan vatandaşında olduğunu belirtti.
Irak’taki okullar konusunda olumlu gelişmeler bekleniyor.
MEB ve Maarif Vakfı heyetlerimizin önümüzdeki dönemde Hindistan, Çad, Endonezya, Burkina Faso, Nijer ve Bosna Hersek’e çalışma ziyaretlerinde bulunması öngörülüyor.
Gine Dışişleri Bakanıyla görüştüm. Oradaki okulu bize devretmek istediklerini söyledi. Maarif Vakfı’ndan bir heyet Gine’ye giderek FETÖ’ye ait 5 okulu devraldı. Okullardan ikisine Şehit Ömer Halisdemir’in adı verildi.