Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye, çok gezen Çinli turisti Türkiye’ye daha çok çekmek için önemli yeni adımlar atıyor.

Japonya, Çin, Hindistan ve Güney Koreli turistlerin sayısını artırmak için yoğun çalışan Türkiye, özellikle Çin için özel çalışma yaptı.

Ve Çin’den gelen talepler doğrultusunda 4 önemli proje hayata geçirilecek. Bunlardan ilki kültür turizmini seven Çinliler için Kapadokya başta olmak üzere bir çok yere Çince levhalar koyulacak. İkinci olarak ise Çin yemeklerini yapan yerler çoğaltılacak.

Üçüncü olarak Çinlilere ödeme kolaylığı sağlanacak. Farklı bir kart kullanan Çinlilerin yüksek olan kart komisyonunun düşürülmesine yönelik ödeme kolaylığı sağlanacak.
Son olarak ise Türkiye’deki okullarda Çince seçmeli dil olacak.

Çinli turist için 4 yeni proje



Eylem planı 27 Eylül’de

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Ürdün’ün başkenti Amman’a gittim. Ziyarette Bakan Ersoy ile 27 Eylül’de açıklayacağı strateji eylem planını konuştum.
Bakan Ersoy pazar çeşitliliğini çok önemsediğini ve Uzakdoğu’ya yönelik özel çalışma yaptıklarını söyledi.

Uzakdoğu’dan gelenlerin uzun süre kaldığını belirten Ersoy, Uzakdoğulu turistlerin çok önemli olduğunu kaydetti. Bu ülkeler için özel ulaşım stratejileri de hazırladıklarını belirten Ersoy, Çin’in önemli bir oyuncu olduğunu dile getirdi. 450 bin olan Çinli turist sayısının bu sene 600 bini geçeceğini belirten Bakan Ersoy, Çinlilerden gelen talep doğrultusunda 4 yeni adım atacaklarını kaydetti.

Kapadokya başta olmak üzere bazı yerlere Çince levhalar koyacaklarını belirten Bakan Ersoy, Çin yemekleri yapan yerlerin de artırılacağını kaydetti.

Özel kart kullanan Çinlilere ödeme kolaylığı sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Bakan Ersoy, özellikle Çinlilerden gelen talep doğrultusunda turizm sektöründe Çince bilen sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Ersoy, Çincenin okullarda seçmeli dil olacağını kaydetti.

52 milyon turisti buluruz

Bu seneki 50 milyon turist hedefini aşacaklarını bunun 52 milyonu bulabileceğini belirten Bakan Ersoy, “34-35 milyar dolar bandında da bir gelir hedefimiz var, inşallah onu da gerçekleştireceğiz” dedi.

2023 hedefleri için en büyük projenin Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı olduğunu belirten Bakan Ersoy, İtalya’nın bunu 100 yıl önce hayata geçirdiğini ve başarı getirdiğini kaydetti.

Ersoy, turizmde yüksek gelir isteyenlerin bu ajansı kurduğunu vurguladı.

Türk dizileri yayılacak
Türk dizileriyle ilgili yayıncı ve yapımcılarla iki toplantı yaptıklarını belirten Ersoy, “Sorunlarını dinleyip çözmek için çalışıyoruz” dedi.

Para ile yapılamayacak reklamın 10 katını Türk dizileri ile yaptıklarını söyleyen Ersoy, Türk dizilerini dünyaya yaymak istediklerini vurguladı.

Ersoy, diziler sayesinde bir çok ülkede Türkçe öğrenmeye başlayanların olduğunu ifade etti.

2023 hedefleri

2023 hedefi 75 milyon turist 65 milyar dolar gelir.

Turizm sektöründen gelen, sorunları ile çözümlerini iyi bilen Bakan Ersoy ile sohbetimde bu hedeflerin yakalanmaması için hiçbir nedenin olmadığını gördüm. Bakan Ersoy ayrıntılı çalışıyor ve turizmde çeşitliliğin artması için yeni projeler hayata geçirecek. Hedefleri tutturacaklarını dile getiriyor.

Turizm sektöründe daha ileri gitmek için biraz zamana ihtiyaç var.

Özellikle turizm sektöründekilerin kısa vadeli düşünmeyip kaliteli hizmet vererek turizm sektörünün hedeflerini yakalamasına destek olması gerekiyor...