Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kazakistan FETÖ komisyonu kurdu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki terör olayı nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen Kazakistan gezisi yurtdışında FETÖ ile mücadele konusunda önemli bir gezi olacaktı. 15 Temmuz sonrası Erdoğan’a ilk ziyareti Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yapmış ve FETÖ ile mücadeleye destek vermişti. Nazarbayev ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerinin düzelmesi için de arabulucu olmuştu.
Kazakistan’da FETÖ ile ilişkili 33 okul ile 1 üniversite bulunuyor.
Türk ismi çıkarılmış
Cumhurbaşkanı Erdoğan yurtdışındaki FETÖ ile ilişkili okullardaki “Türk” ve “Türkiye” ifadelerinin mutlaka çıkarılmasını istiyordu. Kazakistan’da FETÖ okullarıyla ilgili inceleme yapılması ve nasıl bir dönüşüm olacağına yönelik iki ülke temsilcileri arasında bir komisyon oluşturuldu. İlk etapta FETÖ ile ilişkili olduğu bilinen Kazak-Türk liselerinin ismindeki “Türk” ifadesi çıkarıldı. Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık ile Astana seyahatimde büyükelçilikte bir araya geldim. Uyanık, okullardaki Türk isminin çıkarılmasının ilk etapta önemli bir adım olduğunu, iki ülke arasındaki komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu vurguladı.
TİKA’nın mücadelesi
Erdoğan’ın ziyareti gerçekleşseydi FETÖ’nün okullarıyla ilgili son gelişmeler açıklanacak hatta mücadele sürecinin de hızlanacağı da duyurulacaktı. İlk edindiğim bilgi; Maarif Vakfı tarafından Kazakistan’da okulların kurulmasına yönelik görüşmeler başlamış. Büyükelçiliğin yanı sıra Başbakanlığa bağlı TİKA da Kazakistan’da FETÖ’nün gerçek yüzünün görülmesi için çalışıyor. TİKA, bu sene kutlanacak Kazakistan’ın 25. yılı kutlamalarına yönelik de özel çalışmalar yapıyor.
Astana’da TİKA’nın Kazakistan Koordinatörü Ali İhsan Çağlar ile sohbet etme imkanım oldu.
Çağlar, Türkiye’nin Kazakistan’dan çok yakından takip edildiğini söyledi.
İstanbul’daki terör saldırısının ardından trafik polisi tarafından resmi aracının durdurulduğunu ve geçmiş olsun dileğinde bulunulduğunu belirten Çağlar, Türkçeyi öğrenmeye yönelik de büyük talep olduğunu, Türkçe kurslarında boş yer kalmadığını vurguladı.
Ata Babalarımızın Hikâyesi
Kazakistan’da Türk dizileri de çok izleniyormuş. Bunlardan en ilgi çekeni ise “Diriliş Ertuğrul” olmuş. Halk otobüslerinde Diriliş dizisinin reklamı ise “Ata Babalarımızın Hikâyesi” olarak verilmiş. Diriliş en yüksek reyting alan dış yapım da olmuş ayrıca.
Astana’ya EXPO desteği
Bu sene Türkiye’de yapılan EXPO, 2017 yılında Astana’da gerçekleştirilecek. Şehirde buna yönelik inşaatlar sürerken Türkiye’nin de tecrübelerini Kazakistan ile paylaştığını öğrendim. Ayrıca Türkiye polislerin eğitilmesinde ve mesleği eğitimde Kazakistan’a destek vermiş. 15 branşta 700 kişi Türkiye’de mesleki eğitim görmüş.