Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her yıl 50 milyonun üstünde turist ağırlayan New York’a girişte bu nedenle pasaportta sıra beklersiniz biraz. New York’ta bahşiş kültürünü iner inmez hissedersiniz. Taksici mutlaka bahşiş ister ama küçük olur bu. Esas bahşiş kültürünü ise yüzde 20 olarak lokantalarda görürsünüz. Vermezseniz, garsonlar açık açık “memnun olmadım” der size.

New York’ta sonbahar

Uyumayan şehir

Manhattan bölgesine geldiğinizde gökdelenler sizi karşılar. Yukarı bakınca Hollywood filmleri aklınıza gelir. Kaç kat olduğunu sayamazsınız ilk anda. Central Park ise gökdelenlerin arasında kalmış orman olarak karşınıza çıkar. İlk anda yol kenarında faytonları görürsünüz. Central Park’ta gündüz sürekli koşanlara ve bisiklete binenlere rastlarsınız.

Haberin Devamı

New York’ta sonbahar

Central Park’taki gölde günün her saatinde tekneye binenler karşınıza çıkar. Parkta yürürken de sincaplar size eşlik eder. Filmlerde gördüğünüz yerleri hemen hatırlarsınız parkta yürüdükçe.

New York 24 saat canlı olan bir şehirdir. Birçok yer 24 saat açık olduğu için “uyumayan şehir” derler New York için. Times Meydanı özellikle geceleri şehrin en kalabalık yerlerinden biridir. Burada kalabalıklardan geceleri yürümek de zordur. Times Meydanı’ndaki binaların ışıklandırmaları ise gündüz gibi yapar sokakları. Dev film kahramanlarını bu meydanda bulursunuz gecenin ilerleyen saatlerinde. Bahşiş karşılığında hatıra fotoğrafı çektirmek için kostümlerle karşınıza çıkarlar.

Ayrıca bu meydanda dans ve şovlar da vardır sürekli saatler süren. Atlı polislerin de olduğu meydanda yoğun güvenlik önlemleri de dikkatinizi çeker.

New York’ta sonbahar

Özgürlük Anıtı

New York’ta turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri de Özgürlük Anıtı’dır. Küçük bir adada olan Özgürlük Anıtı’na tekneyle giderken arkanızda muhteşem gökdelenleriyle Manhattan manzarası kalır. Dev martılar da size eşlik eder. 1883 yılında yapılan Brooklyn Köprüsü de manzarasıyla ilgi çeken yerlerden biridir. Bir ucundan bir ucuna yarım saatte yürürsünüz. Böylece Manhattan’dan karşıya yürüyerek de geçebilirsiniz. Yürüdüğünüz yerin altından ise arabalar hızla geçer. Köprüde yürürken gökdelenleri farklı bir açıdan görürsünüz bu defa New York’ta. Sonbahar ve ilkbaharda gidilecek yerlerde listenin hep başında olan rüyalar ülkesinde, New York, her zaman hareketli ve canlıdır dünyanın her yerinden yaşayanlarıyla...

Haberin Devamı

Sokak yemekleri

Özellikle Manhattan’da tüm dünya yemeklerini bulmak mümkün. Özellikle 9. Cadde’de arka arkaya çeşitli lokantalar karşınıza çıkar. Starbucks’lar ise 50 metre arayla karşınıza çıkan ve en çok gidilen ayak üstü yerlerden biridir Amerika’da. Bunun yanında sokak başlarında küçük arabalarda yemek yapanları da görürsünüz New York sokaklarında. Bunlardan dikkat çekenlerinden biri de “Halal Food” olur.

New York’ta belirli dönemlerde ünlü markaları çok ucuza bulabilirsiniz. Özellikle şehir dışındaki outletlerde markalara Türkiye’nin üçte biri fiyatlara rastlarsınız. Birçok Türk’e rastlamak da mümkündür alışveriş merkezlerinde.