Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin Afrin operasyonuyla ilgili olarak AKPM’de oynanmak istenen oyunu bozduklarını ve doğru bilgileri anlattıkça Avrupalıların Türkiye’yi anlamaya başladığını söyleyen Kılıç, ‘AKPM, yapısını gözden geçirmeli’ ifadelerini kullandı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin Afrin operasyonuna yönelik AKPM’de oynanmak istenen oyunu yakın markaj ile bozduklarını söyledi. Doğru bilgileri anlattıkça Avrupalıların Türkiye’yi anlamaya başladıklarını ve bilgiler istediklerini kaydeden Kılıç, AKPM’nin yapısını mutlaka gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. AKPM’nin önünde terör örgütünün mensuplarının eylem yapmasını da eleştiren Kılıç, “Konseyin önünde PYD, PKK’nın paçavraları sallanıyor. Böyle saçmalık olmaz. Terör örgütü listesinde olan bir örgütün paçavrası orada sergilenemez. Fransa aklını başına alsın” dedi.

Haberin Devamı

OYUNU BOZDUK BİZİ ANLADILAR

Kılıç, Milliyet’e, Afrin harekatıyla ilgili AKPM’de yaşananları ve Avrupa’nın terörle mücadeleye yönelik tutumu konusunda şunları söyledi:

‘Her şeye muhalifler’

YAKIN MARKAJ: AKPM’de Birleşik Avrupa Solu diye bir grup var. Aşırı uç sol yapılar bunlar. Her şeye muhalif olan bir yapı. Bunlar kimi Türkiye’den milletvekili olan arkadaşların katkısıyla desteğiyle, yanlış ve taraflı bilgilendirmesiyle bu Afrin Operasyonla ilgili olarak AKPM genel kurulunun gündemine acil görüşme olarak alınmasını istediler. Acil istemelerinin nedeni sonunda rapor yazılıyor. Ortaya doküman çıkıyor. Biz bunun olamayacağını söyledik. Elinizde belge olmayan bir şeyle ilgili ne hazırlayacaksınız.

Ortada yeni başlamış bir operasyon var. Görüşmelerimizi yaptık, doğru bilgileri anlattık. Azerbaycan Grubu Başkanı bize destek verdi. Başka destek verenler de oldu. Genel Kurul öncesi yapılan büro toplantısında bu acil görüşme olmaz bu güncel konular başlığı altında bir görüşme olabilir dendi. Oyunları bozuldu. Ordaki amaç AKPM acil olarak Türkiye hakkında yazılı bir rapor hazırladı, içinde şu vardı bu vardı diyeceklerdi. Bu da olmadı. Yakın markajımızla bu önlendi. Cumhurbaşkanımızın mesajları da bizim burada elimizi güçlendirdi.

Haberin Devamı

GÖZDEN GEÇİRMELİ: AKPM’nin kendi yapısı içerisinde çok büyük sıkıntıları var. Kendi ülkelerinde artık yaka silkilen bir takım milletvekilleri var. Çünkü her şeye muhalifler. Uyumsuzlar. Kendi yapısını gözden geçirmeleri lazım. AKPM’nin kendi içerisindeki reform ihtiyacı yüksek nitelikte, neden? Çok düşük bir katılım vardı. Toplanma, karar yeter sayısı olmadan çok az bir katılımla kararlar alınıyor. Milletvekillerinin oraya katılmasında bir motivasyon eksikliği var. Bunun nedenlerinden biri hep aynı kişilerin olumsuz konuşmaları. Her şeye karşı. Böyle olmaz bu iş. 3-5 dakika konuşma. Bir şey söylenince cevap veremiyorsunuz. İnsanlarda katılmıyor.

‘Ön yargılı olan var’

DOĞRU BİLGİYİ BİZDEN ALIN: Alman Heyet Başkanı ile farklı diyaloglarımız olacak. İngiliz heyeti başkanı ile görüştük. Türkiye’nin izleme raporunu yazacak olan raportörlerle görüştük. Birisi İngiliz birisi Estonyalı. Onlar Türkiye’ye gelecekler, bilgilendireceğiz. Örneğin darbe girişimini yapan FETÖ mensuplarının davalarının nasıl yürüdüğünü bilmiyorlar. Neler olduğunu bilmiyorlar. Biz konuştuk, biraz anlattık. Yerinde izlemek istiyorlar. Görelim bilelim anlayalım dediler.

Haberin Devamı

Geldikleri zaman yapacağız inşallah. Çok yabancı kalmışlar bazı konularda. Ön yargılı olanlar da var tabii. Bunlara ne yaparsanız yapın değiştiremezsiniz. Yanlış bilgilendirme sonucunda açıklama yapanlara doğru bilgilendirme yaparak önünü alabilirsiniz. Biz bunların üzerinde çalışacağız. Doğru bilgileri bizden alın dedik. Çünkü bilgileri tek yerden alıyorlardı. Bunu yapmayın dedim. Gelin her tarafla konuşun. Bilgileri size aktaralım dedim.

TUTUKLU GAZETECİ YANITI: Tutuklu gazeteci diyerek gündeme getirdikleri konularda aslında gazetecilik faaliyeti ile hiç alakalı olmayan bir durumdan tutuklanmış kişiler var. Suç işledikleri için. Ama gazeteci diye geçiyor. Böyle bir mantık olmaz. Uyuşturucu ticareti yapan, yasadışı faliyette bulunan kişi kim olursa olsun hukuki yapılacaklar bellidir. Bu kişilerle ilgili çalışmalarımız olacak.

BU NASIL KAFADIR: Avrupa’da yükselen bir ırkçılık, yabancı düşmanlığı var. Almanya’da bu açığa çıkmış durumda. Biz Afrin’de niye bu operasyonu yapıyoruz. Dünya alemin bildiği PKK’nın uzantılarına karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz. Alman milletvekilleri PYD’nin Almanya’da bir eylem yaptığını görmedik dedi. Bu nasıl bir kafadır ya. Bu kişi hümanist olduğunu iddia ediyor. PYD’nin PKK’nın kendi ülkelerinde terör eylemi yapıp yapmaması mı onların için önemli olan. Türkiye’de yaptı. Orada katlettiği insanlar insan değil mi? Bu nasıl bir yaklaşım. Biz de Norveç’te olana o size yaptı bizi ilgilendirmez. Böyle bir şey denebilir mi?

‘Bazıları anlamıyor’

BUNLAR ZAVALLI: Bazı milletvekilleri gelip PYD’nin PKK paçavraları ile resim veriyorlar. Bunlar zavallı. Ne yaptıklarını da bilmiyorlar. FETÖ’nün ne olduğunu hâlâ anlamak istemiyor bazıları. Anlamayanlara anlatacağız. Bir de anlamak istemeyenler var. Bazıları da ‘çok tek taraflı geliyor bu iş, bu işin bir de öbür tarafı var’ demeye başladı. ABD’nin de kafası karışık. Bir askeri yetkili şunu yapmayacağız bunu yapmayacağız diyor. Arkadaş kendini Yürütmenin yerine mi koyuyorsun. Bizi eleştiriyorlar ya. Bizim TSK’da böyle bir şey yok. TSK bilgilendirmesini yapar Yürütmenin alacağı kararları uygular. Bu kadar basit.

DOĞRU BİLGİLERİ ANLATTIK: AKPM’de biz anlattıkça herkes Afrin operasyonu ile ilgili basında yer alanların tamamen doğruyu yansıtmadığını gördü. Bu önemli. Bir çok milletvekili bilgilendirme konusunda bizden döküman istedi. Biz onları göndereceğiz. Özellikle sosyal medya hesaplarındaki ve sanal medyadaki yanlışlar ortaya çıkınca bunları dile getirenlerin alan kaybetmesine neden oldu. Askerimizin orada ortaya koyduğun duruşun doğru anlaşılması açısından bu önemliydi. Hepsi kahve içerken olayın aslı ne, rakamlar ne, amaç nereye kadar gibi bilgi almaya yönelik taleplerde bulundular. Oyunları bozduk bizi anlamaya başladılar.

‘Demek ki Almanya’da destek buluyorlar’

PKK ALMANYA’DA ŞIMARTILMIŞ: Alman hükümet sözcüsünün basın toplantısına zorla girmişler, slogan atmışlar. Hükümet sözcüsünün basın açıklaması yaptığı yere gelerek eylem yapmaya gidebilecek kadar kendilerini demek ki şımarmış ve destek buluyorlar. Alman makamlarına söylediğim bu. Kendilerine huzursuzluk çıkarıyorlar. Ben Almanya’nın en kısa süre içerisinde bunu çözeceğine inanıyorum. PKK’nın da FETÖ’nün de Almanya’dan çıkarılacağını düşünüyorum.

OYUNU BOZDUK BİZİ ANLADILAR

‘İHANETİN SINIRI YOK'

FETÖ DAVALARINA GELİN: Yargının FETÖ mensupları ile ilgili verdikleri kararlarla ilgili de kafaları karışık. Onları da açıklama imkanımız oluyor. FETÖ’nün iç yazışmaları ortaya çıkınca bunların nasıl bir haşhaşı ekip olduğu ortaya daha çok çıkıyor. Ordaki bir çok milletvekili ile FETÖ konusunu da konuştum. Bunları anlatmaya başlayınca ya bunları alabilir miyiz demeye başladılar. FETÖ davalarına bugüne kadar gelmeyenlerin gelmelerini istiyorum. Gelsinler görsünler orada nasıl yalan söylediklerini. Adam kendi resmini görüyor o silahlı olan ben değilim diyor. Pilotların biz nereye ateş ettiğimizi bilmiyorduk gibi saçmalıklar içine girdiklerini gördükleri zaman şaşırıyorlar. İşten çıkarmalarla ilgili eleştiriler getiriyorlar ama benim devletime sadakati olmayı orda tutmak gibi bir şey olamaz. Bunu hiçbir ülke yapmaz. Almanya, iki Almanya’nın birleşmesinde bunun açık örneğini koydu ortaya. Bunlarla ilgili bilgileri konseydeki milletvekillerinin hepsine göndereceğiz. FETÖ Türkiye’yi yanlış anlatıyor. Hain oldukları için ihanetlerinin sınırı yok.

‘Fransa aklını başına almalı’

Fransa’nın üzerine düşen çok büyük görev var. Fransa PKK’yı bir terör örgütü olarak tanıyor. İlan etmiş. Avrupa Birliği etti. Avrupa Konseyi binasının önünde bir stant var. Burada PYD, PKK’nın paçavraları sallanıyor. 5-6 gün boyunca şunun cevabını bulmaya çalıştım. Orada o adamlar o paçavraları nasıl koyuyorlar. PKK terör örgütü, koyamaz onu. DEAŞ konseyin önünde bayrak açsın fikir hürriyetine mi giriyor? Yerel belediye, emniyet ve merkezi hükümet. Üçü de topu birbirine atıyor. Böyle saçmalık olmaz. Terör örgütü listesinde olan bir örgütün paçavrası orada sergilenemez. Fransa aklını başına alsın. Fransız makamlarının biran önce aklını başına devşirmesi gerekiyor. Paris’in ortasında Nice de masum insanlar katledilirken biz bu bir insanlık suçu dedik. Onlara destek olduk teröre karşı. Aynısını bekliyoruz.

Takipçisi olacağız. Peşini bırakmayacağım. Neye göre izin veriyorsunuz. Fikir özgürlüğü diyemezsiniz buna. Terör örgütü terör örgütüdür. Lanetlenir ve yok edilir. Fikir özgürlüğüne girmez bu çocuk mu kandırıyorlar burada. TBMM üyesi olup da, gidip de PKK’ya PYD’ye orada destek verenler de sandık da cevabını alır. Sadece sandıkta da değil PKK’ya destek vermek terör örgütüne destek vermektir kim için olursa olsun. Kanunda bunun karşılığı bellidir. Kimse kanunun üstünde değildir.