Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi nedeniyle “Rusya’nın Antalya’sı” olarak da anılan Soçi’yi, Vladimir Putin, “Rusya’nın geleceğe açılan kapısı” olarak tanımlamıştı...

Soçi, Rusya’nın yazlık başkenti olarak bilinir. Karadeniz kıyısındaki kent, 2014 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olimpiyatlar öncesinde Soçi’yi “Rusya’nın geleceğe açılan kapısı” diye tanıtmıştı hatta. Turistlerin ilgisi nedeniyle de Rusya’nın Antalyası da deniyor bu sahil kentine. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dünya liderlerini ılık havası nedeniyle zaman zaman Soçi’de ağırlıyor. Bu hafta Moskova’da hava soğuk olmasına rağmen Soçi’de güneş bizi ısıttı diyebiliriz.

Haberin Devamı

Rusya’nın geleceğe açılan kapısı

Botanik bahçeler görülmeye değer

Rusya’nın geleceğe açılan kapısı

Havaalanına inince Rusya’da olduğunuzu hemen hissediyorsunuz. Elinizdeki dövizi Rus parasına çevirmek için havaalanında bir ofis veya banka bulmak zor. Neyse ki taksiciler doları kabul ediyor. Alışverişlerde de doların kabul edilmesi esnafın turistelere yönelik bir sorun çözme formülü olarak karşınıza çıkıyor. Şehir merkeziyle havaalanı arası yaklaşık 25 kilometre. Şehir merkezinde ilk dikkatimi çeken yeşilin bolluğu oldu. Tropik parklar ve botanik bahçeler de görülmeye değer. Zaten dolaşırken birden kendinizi bir botanik bahçenin içinde buluyorsunuz. 4 bine yakın bitki türü olduğu belirtiliyor. Ara ara yağan yağmur da size Karadeniz kıyısında olduğunuzu hatırlatıyor.

M.Ö. 30 binlere uzanan izler

Şehir hem yazlık dinlenme yeri hem de kaplıca merkezi olarak yerli ve
yabancı turistleri ağırlıyor. İçinden nehir de geçen şehirde, 140 kilometrelik kıyı şeridinde çeşitli dinlenme tesisleri bulmak mümkün. Yazın güneş ve deniz için turistlerin en çok geldiği yerlerden biri Soçi. Kışın ise dağlardaki kayak merkezleri turistleri ağırlıyor. Karadeniz kıyısı ise yumuşak bir iklim olmasını sağlıyor. Akhshtyrskaya Mağarası’nda ise M.Ö. 30 bin yıllarına uzanan insan yerleşiminden izler bulmak mümkün. Soçi, UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde de bulunuyor.

Balık ve güneş

Haberin Devamı

Sahilde hem alışveriş yapılacak yerler hem de soluklanacak kafeler çok. Balık avlanacak yerleri de çok olan Soçi’de bu ayda bile güneş ısıtıyor. Denize giren Ruslar da az değildi bu hafta. Uygun fiyatlarla balık yemek için de çok yer var. Marina çevresinde ise küçük lüks teknelerle deniz turu attırmak isteyenler karşınıza çıkıyor sürekli. Soçi yaz aylarında festivallere de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle yaz aylarında yer bulmanın da zor olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın geleceğe açılan kapısı

Gezilecek tarihi mekan çok

Soçi’nin gezilecek tarihi mekanları da saymakla bitmez... Temmuz 1920’de kurulan Yerel Tarih Müzesi şehrin en eski kültürel kurumlarından... 12 ayrı salonun olduğu müze Kafkasların ve Soçi’nin antik çağlarından günümüze, tarihine ilişkin eserlere ev sahipliği yapıyor. Soçi Sanat Müzesi, Stalin’in Müze Evi, Valeriva Barsova Müze Evi, Matsesta Etnografya Köyü de gidilebilecek yerler arasında. İstanbul’dan 1 saat 20 dakikalık uçak yolculuğuyla ulaşmak mümkün Karadeniz’in karşı yakası olan Soçi’ye. Ancak gece yarısı olan uçuşlar sizi gecenin karanlığında ulaştırıyor...