Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu

alicanipolgunlu@gmail.com

Tüm Yazıları

Bilge insanların sözleri dünden taşıdıkları görgüleri ve onların yarınlara yönelik öngörüleriyle doludur. Duygular tıpkı tabiattaki her şey gibi renklidirler.

Saygıdeğer Mualla Güven hanımefendinin düşünce dünyası; Anadolu’nun kadim kültürünü ve “aşk” adını verdiğimiz ahlakını mavi gözlü dev adamımız olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile harmanlayarak fani bedeni içerisinde geçirdiği zaman boyunca Anadolu’dan tüm insanlığa ışık olmuştu.
Özgürlük, mutluluk, bilgelik, arınma, barış, değişim, eğitim başta olmak üzere özde düşleri, düşünceleri, değerleri, insan varlığının derin ve güçlü kaynaklarının sözler aracılığıyla paylaşılabileceğini bilmek her çağda önem arz eder. Bilge insan her kesimden gelen taleplere cevap vermekten öte o cenahtan nitelikli taleplerin gelebilmesi için çaba gösterir. Keza arz makamında olan nitelikten uzak taleplere göre cevap veriyorsa burada ciddi bir sorun meydana gelir.

Haberin Devamı

Önce anlamaya çalışmak

İnsanoğlu bir an önce aydınlanma eşiğinden geçerek tüm dünyayı yeniden mavi ve yeşil renge dönüştürmek durumundadır. Bilge insanların sözleri dünden taşıdıkları görgüleri ve onların yarınlara yönelik öngörüleriyle doludur. Duygular tıpkı tabiattaki her şey gibi renklidirler. Renkli olmalarının yanında bizi bize bütünsel anlamda birlikte gösteren kavramlardan seçtiğimiz örneklerle iyi pazarlar.
Rengi beyaz adı özgürlük: “Özgür olan insan, söylediklerini ve verdiği kararları azimle uygulayabilendir.”
Rengi turuncu adı mutluluk: ”Önce anlamaya sonra anlaşılmaya çalışmak, insanların ihtiyacı olan bilgiyi görmemizi sağlar. Bu yolla herkes mutlu olur.”
Rengi gri adı sorumluluk: “İnsan bütünün özünü kavradığı zaman tüm insanlığı kucaklar ve sorumluluğu alır.”
Rengi sarı adı bilgelik:”Özüne varan insan bilgedir. Bilge, kendi özü aracılığıyla bütünün özüne ulaşabilendir. Bilge kuş diliyle konuşur. Kuş dili nedir? Herkesle bilgisine, anlama kapasitesine göre, gücüne göre konuşmaktır. Bilge hiç kimseye sözleri vasıtasıyla kaldıramayacakları sözler söylemez.”
Rengi siyah adı arınma: “İnsanı insana ulaştıran yola arınma denir. Özden konuşan karşısındakileri etkiler; insanların özüne tesir eder ve o kişide değişim başlatır.”

Haberin Devamı

Yeni bilgiye doğmak gerekir

Rengi yeşil adı barış:”Mavi rengi olan (Ege) Batı ile kırmızı renkli olan Doğu medeniyetleri arasında kurulacak bağ vasıtasıyla ancak dünya barışı sağlanacaktır. Mekana, zamana ve makama göre ben- sen, biz- siz demeyi öğrenmedikçe dünyada barışı sağlayamayız.”
Rengi eflatun adı değişim: “Eski bilgiye ölmek yeni bilgiye doğmak gereklidir. İnsanoğlu ihtiyaçlarına göre yaratımlar gerçekleştirir. İhtiyaçlarımız bütünsel olarak herkesin iyiliğine yönelik değişimlere yönelik olmalıdır.”
Rengi kahverengi adı eğitim: “Mezun zaman ve mekan ile sınırlıdır, ezbere yöneliktir. Eğitim sınırlı olan zaman ve mekana hiçbir şeyi sığdırmayan bir kavramdır. Mezun zihniyeti bitirmeyi amaç edinir, eğitim kavramı ise yol almaya yöneliktir. Mezun isim ve sıfat derdindedir, eğitimli ise isim ve sıfattan münezzehtir. Mezun kibir ehlidir, eğitimli ise tevazu pehlivanıdır. Mezun büyüklük taslar, eğitimli ise büyüdükçe küçülür.”
Ey dost: bu sözler ile beni kendin zannetttiğini gördüğüm zaman
gözlerinde seni sana sensiz göstereceğim elbette...