Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Film Festivali’nde yaptıkları radikal değişikliği açıkladığı gün yazdım, bu kararın çok gürültü koparacağını...

‘ULUSAL’ KAVGASI

“...Antalya’yı, Cannes ve Berlin gibi film festivali konusunda uluslararası bir marka yapalım derken, Türk Sineması için vitrin olmaktan çıkacak mı? Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olacağız gibi geliyor bana, ama hadi hayırlısı.”

Sinemacılarla Türel arasındaki ‘Ulusal Yarışma’ tartışması, daha da büyüdü. Sebep malum. Festivali düzenleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, şimdiye kadar ayrı yapılan ulusal ve uluslararası film yarışmasını tek çatı altında topladı.

Haberin Devamı

Fırsat mı, darbe mi?

Türel’e göre aldıkları karar, Türk Sineması’nı dünyaya açacak bir hamle, meslek örgütlerinin yöneticilerine göreyse, Türk Sineması’na vurulan bir darbe...

54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin tarihi (21 Ekim) yaklaştıkça, taraflar arasındaki kutuplaşma daha da arttı. Türel’e ortak bir mektup yazan sinemacılar, Antalya’dan umdukları yanıt gelmeyince şu gerekçeyle festivali protesto kararı aldı:

“Sinema meslek örgütleri, ulusal yarışmaları kaldırma kararında ısrar edildiği taktirde Antalya Film Festivali’nin hiçbir etkinliğine, yarışmasına, film forum bölümlerine ve film gösterimlerine katılmayacaktır.”

Ödülleri iade etmek!

Bununla yetinmeyen sinemacılar, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde görev yapacak yabancı jüri üyeleriyle temasa geçti ve onları da festivali protesto etmeye davet etti.

Bitmedi... Çünkü sinemacılar, Türel’e geri adım attırıp, Ulusal Film Yarışması’nı geri getirene kadar mücadele etmeye kararlı.

Sinemacıların haftaya, oyuncu, yönetmen ve senaristlerle birlikte geniş katılımlı basın toplantısı düzenlemeleri söz konusu... Şayet bu da sonuç vermezse bu kez, kazandıkları ‘Altın Portakal Ödülleri’ni Antalya’ya iade etmek de var gündemlerinde...

‘ULUSAL’ KAVGASI

MESLEK ÖRGÜTLERİ FİLM FESTİVALİ YAPSIN

Oscar Ödüllerini Los Angeles Belediyesi mi düzenliyor?

Hayır.

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerini Akademi veriyor.

Haberin Devamı

Bizde ise iki önemli film festivalini belediye düzenliyor. Başkanlarla birlikte festivaller de değişiyor.

Antalya’daki gibi festivalde yapılan her değişiklik tartışma yaratıyor.

Sinemanın meslek örgütleri ortak bir vakıf kursa ve her yıl ödüller Oscar’daki gibi dağıtılsa, ama nerede bunu yapacak irade.

Yeşilçam Ödülleri’ni ve Beyoğlu Sinema Ödülleri’ni yaşatamayan sinemacıların en iyi yaptığı şey, muhalefet.

İstiyorlar ki davul belediyede olsun, tokmak bizim elimizde, ama yok öyle bir dünya.

Protesto kolay, zor olan taşın altına elini koymak.

Kurun bir vakıf, başlatın bir yarışma, her yıl hangi valilik veya belediye sponsor olursa orada yapın yarışmayı.

‘ULUSAL’ KAVGASI

SİNEMAYA GİTMEYEN ÇOCUK KALMAYACAK

6. Bodrum Sinema Haftası kapsamında Kasım 2016’da Kos Adası’nda Sinema Salon Yatırımcıları Derneği (SİSAY) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan protokol, bir yıl sonra hayata geçti. Bir milyon öğrenciyi sinemayla tanıştıracak ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın’ projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil oldu. Beyoğlu Emek Sineması’nda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla başlayan projeden 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri ve öğretmenleri yararlanacak.

Haberin Devamı

İlk etapta sinemada film izleme imkanı olmayan bölgelerdeki öğrencilerin yararlanacağı kampanyanın maliyetini bakanlık karşılayacak. SİSAY, kampanya için bilet fiyatlarını beşte bire indirecek ve öğrenciler bakanlığın seçtiği ‘120’, ‘Ertuğrul 1890’, ‘Evliya Çelebi’, ‘İksir’ ile ‘Son Mektup’ filmlerini izleyecek.

GÜNÜN SÖZÜ

Alçakça söylenen söze sakın karşılık verme. Çünkü o sözün sahibinde daha nice düşük sözler vardır. (Hz. Ali)