Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sayın Bakan, ekranlarda ‘Cosby Ailesi’, ‘Küçük Ev’ gibi aile dizileri görmek istediğini söyledi. Kavaf, reyting savaşı nedeniyle yüzüne bakılmayan bu dizilerin ekrana gelmesini sağlasa, ona kim mani olur?

“Televizyon dizileri başta olmak üzere, yayınlarda toplumu rahatsız eden görüntülerden koruma görevi önce yayıncılara düşüyor. Yıllar önce ‘Cosby Ailesi’ dizisi vardı. Çok güzel mesajlar veriyordu. ‘Küçük Ev’ diye bir film vardı. Bugün film ve dizilerde farklı mesajlar veriliyor; sıkıntı burada. Halbuki insanların olumlu mesajlarla motive edilmeye ihtiyacı var.”
Bu sözlerin sahibi kim biliyor musunuz? Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf...
Sayın Bakanım; ekranlarda ‘Cosby Ailesi’ gibi topluma pozitif mesajlar veren, ‘Beyaz Gölge’ gibi gençleri spora yönelten diziler mi olsun istiyorsunuz? Öyle sanıyorum ki, televizyon izleyicileri arasında sizin gibi düşünen binlerce, belki de milyonlarca insan da var. O insanların beklentiden başka yapacak bir şeyleri yok, ama sizin var.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı, ‘Cosby Ailesi’, ‘Beyaz Gölge’ gibi insanlara olumlu mesajlar verecek; insanlara, insan, doğa ve hayvan sevgisi aşılayacak, spora yöneltecek dizilerin çekilmesine öncülük etse, elini tutacak birileri mi var? Kavaf, bu amaçla bir seçici kurul oluştursa, insanlar senaryolarını buraya gönderse ve en beğenilen projeler birer birer hayata geçse, kim engel olacak ona?
Kavaf, bu amaçla TRT ile protokol yapsa ve özel televizyonların reyting savaşı nedeniyle yüzüne bakmadığı bu tür dizilerin ekrana gelmesini sağlasa, hangi yasa mani olur buna?

Haberin Devamı

Bakan’ın dilek ve temennileri!
Aliye Kavaf’ın oturduğu koltuk ‘dilek ve temenniler bakanlığı’ olsa, bu tür dilek ve temennilerde bulunmasını anlarım, ama durum öyle değil ki... Kavaf’ın oturduğu koltuğun adı; ‘Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’.
Gerçek böyleyken Aliye Kavaf’ın hâlâ hiçbir yetkisi ve sorumluluğu olmayan ‘yurdum insanı’ gibi dert yanmasını aklım almadı.
Aliye Kavaf, kamuoyunun hassasiyetleri doğrultusunda yayıncılık anlayışını yönlendirecek ve takip edecek bir sivil inisiyatif oluşmasını bekleyeceğine, önce ‘Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı’ olarak inisiyatifi eline alsa, özlemini duyduğu dizilerden birini ekrana taşısa daha iyi olmaz mı? “Aşk, entrika, ihanet ve şiddet dolu diziler varken, aile dizisini kimse izlemez” diyenler olabilir. Bu iddianın doğru olup olmadığını öğrenmenin tek bir yolu var. O da, öyle bir diziyi çekip, ekrana getirmek. Ancak o zaman anlaşılır, toplumda gerçekten böyle bir beklenti var mı, yoksa o da, “Belgesel izlemek istiyoruz” deyip, paso ‘magazin’ izleyenlerin şişirdiği bir balon mu? Böyle bir misyonu üstlenmek de Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’a düşer. Bu da ancak Sayın Kavaf’ın ‘dilek ve temenni faslı’nı kapatıp, ‘icraat’a geçmesiyle mümkün. Tabii niyeti varsa...
Kavaf’ın amacı, ‘laf olsun, torba dolsun’sa o başka! ‘Misyon’dan kastım, gerçek bir aile dizisi; dini ya da siyasi mesajlar veren bir yapım değil tabii.

ALiYE KAVAF’I TUTAN MI VAR



Kavaf’ın film olarak hatırladığı ‘Küçük Ev’, 70’li yılların en sevilen dizilerinden biriydi...