Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

12 kentte düzenlenen ‘Güven, Güç ve Gelecek’ araştırması bir çok açıdan Türk halkının ruh halini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor


Sigorta şirketi Ergo, Türk halkının risk ve emekliliğe dair algısını öğrenebilmek için 12 ilde ‘Güven, Güç ve Gelecek Araştırması’ yaptırdı. Sabah’ın Sigorta sayfasında Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi Sedef Korkmaz’ın araştırmadan bahsettiği bir haberi okuyunca şirketle iletişim kurup, çalışmanın tamamını istedim.
Sağ olsun şirketin Kurumsal İletişim Direktörü Didem Karabuda, ricamı kırmayıp, araştırmayı gönderdi.
Era Reseach & Consultancy şirketinin Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van’da 1020 denekle yaptığı araştırmanın ortaya koyduğu en çarpıcı sonuçlardan biri şu:
Türk halkının ‘mutluluk indeksi’ de, ‘endişe indeksi’ de tavan yapmış durumda...


Bugün için mutlu, yarın için endişeli



Kadınlar kocasının, erkekler aİlesİnİn yanında “güvende”!
Gerek kadınlar, gerekse erkekler, “Kendinizi yanında en güvende hissettiğiniz kişi” sorulduğunda birinci sırada “Eşim” diyor, ikinci sırada ise “Ailem” var. Kadınlarla erkekler karşılaştırıldığında ortaya şöyle bir gerçek çıkıyor. Kadınlarda “Eşim” cevabı oldukça yüksek, erkeklerde ise “Ailem” bir numarada.
Kendilerini ‘anne’lerinin yanında en güvende hissedenlerin oranı yüzde 9 iken, ‘baba’larının yanında kendilerini en güvende hissedenlerin oranı yüzde 4.

Haberin Devamı

Bekarlar anne diyor
Kendilerini ‘anne’lerinin yanında güvende hissedenlerin oranı bekarlarda yüzde 44’e çıkıyor.
Türk halkının yüzde 46’sı ‘güç’ kavramını, ‘para ve maddi güç’ ile bağdaştırıyor. Güç algısında kadınlar daha fazla “Sağlık”, erkekler ise “Para” diyor. “Sağlıklı oldukları zaman” kadınların kendilerini ‘en güçlü’ hissettikleri zamanken, erkeklerde ilk sırayı ‘paralarının olması/ maddi yönden güçlü olmaları’ alıyor.
Ankete göre kadınlar kendilerini kocalarının yanında güvende hissediyor, erkekler ise ailelerinin...
Gerek kadınlar, gerekse erkekler, “Kendinizi yanında en güvende hissettiğiniz kişi” sorulduğunda birinci sırada “Eşim” diyor, İkinci sırada ise “Ailem” var.

Haberin Devamı

Ya paraya gelince
Kadınlar parasal konularda kocalarına güveniyor, erkekler ise sadece kendilerine... Kadınlar parayla ilgili en çok ‘eşine’ güven duyarken erkekler ‘kendilerine’, bekarlar ise ‘ailesine’ güven duyduğunu söylüyor. Güvenilir bulunan diğer kişi ve kurumlar ‘banka’ ve ‘aile’dir.


Kendinizi yanında en güvende hissettiğiniz kişi kimdir? (%)
Eşim 45.4
Ailem 25.1
Annem 8.5
Çocuklarım 6.4
Babam 4.2
Ağabeyim/Erkek kardeşim 2.4
Arkadaşlarım/Tanıdıklarım 2.1
Sevgilim/Nişanlım 2.1
Kendim/Yalnızken 1.3
Ablam/Kız kardeşim 0.3
Akrabalarımın yanında 0.3
Tanrı 0.2
İş arkadaşlarım 0.2
Evimde 0.1
Hiç kimsenin yanında kendimi güvede hissetmiyorum 1.1
Cevap yok 1.2


Risk almayı sevmiyoruz,‘Evlilik büyük risk’
Türk halkı risk almayı sevmiyor ve evlenmeyi hayatının en büyük riski olarak görüyor.
Ankete katılanlardan yüzde 42.6’sı “Hayatınızda aldığınız en büyük risk nedir?” sorusuna “Risk almadım” diye yanıt verdi. 100 insandan 12’si için ‘evlenmek’alınan en büyük risk. Evlenmek konusunu riskli bulanların oranı kadınlarda yüzde 61, erkeklerde yüzde 48.
Üçüncü sırada ise yüzde 5.4’le ‘çocuk sahibi olmak’ var...

Haberin Devamı



Topçu, popçu ‘out’ ‘Doktor’lar döndü!
Bir dönem insanlar kısa yoldan iyi para kazanmaları için çocuklarının topçu ya da popçu olmasını istiyordu. Anketten anlaşılan o ki ‘topçu, popçu çocuk’ dönemi kapandı, çünkü ‘doktor’, ‘öğretmen’, ‘devlet memuru’ gibi eski meslekler yeniden gözde oldu.
Çocuk sahibi deneklerin sadece yüzde 24’ü çocuklarının eğitimi için yatırım yapabildiklerini açıkladı. Bunların yüzde 70’i paralarını TL olarak biriktirdiğini, yüzde 14’ü ise çocuklarının eğitimi için bankada bir hesap açtıklarını belirtti.


Çocuğunuzun ne olmasını İstersİnİz? (%)
Doktor 24.4
Öğretmen 14.4
İstediği mesleği/
Sevdikleri işi yapmalı 13.5
Devlet memuru 10
Mühendis 4.5
Avukat 4.3
İşyeri sahibi/Kendi işyeri olsun 1.7
Asker 1.6
Polis 1.5
Futbolcu/Sporcu 1.5
Hemşire 1.5
Yönetici/Üst düzey yönetici 1.3
Mimar/İç mimar 1.2
Ticaret 1.2